Dagens rett

Kålgryte Chorchori som i Bangladesh

Så mye smak kan du få ut av et kålhode
Foto: (Andrei Lavrinov)

Så mye smak kan du få ut av et kålhode

Hodekål er supersunt og nesten gratis, men den trenger hjelp av krydder for å løfte seg ut av sitt litt traurige rykte. Det gjør denne oppskriften til gangs.
26 Januar 2023 - 00:00

Du kan nesten kalle denne retten indisk surkål, bortsett fra at den ikke er sur, men krydret. Dens viktigste krydderretning er svarte sennepsfrø som også er ingrediens i krydderblandingen panch phoron som er en blanding av hele frø.

Om du ikke får tak i panch phoron, kan du lage den selv ved å bruke like deler bukkehornkløver, nigella, spisskummen, svarte sennepsfrø og fennikel som ristes i tørr panne før bruk.

Se alt det andre du kan lage med hodekål

Her finner du mange oppskrifter på indiske retter

Kålgryte Chorchori som i Bangladesh

Kålgryte Chorchori som i Bangladesh

Fremgangsmåte

  1. Start med å kjøre sennepsfrø, ingefær, chili og gurkemeie til en grov masse i hurtigmikser med 2 ts vann.
  2. Varm 4 ss av oljen i en panne og ha i løk. Stek løken gyllen og ha i kålen.
  3. Stek under omrøring til kålen er blank.
  4. Tilsett krydderblandingen og salt.
  5. Tilsett 4 ss vann og kok videre til kålen er ferdig, men fortsatt sprø. Ta av varmen.
  6. Varm resten av oljen i en annen kjele og ha i panch phoron. Når den freser, hell oljen og frøblandingen over kålen. Rør godt.
  7. Varm opp slik at krydder og grønnsaker blandes godt. Serveres varmt.

Tips:
I denne oppskriften skal det egentlig brukes sennepsolje (mustard oil), men den som selges i Norge merkes med "kun til utvortes bruk". Årsaken er at innholdet av en type fettsyrer er for høyt.  Rapsolje er en mye mildere slektning.

Tips:
Om du ikke får tak i panch phoron som er en blanding av hele frø, kan du lage den selv ved å bruke like deler bukkehornkløver, nigella, spisskummen, svarte sennepsfrø og fennikel.

Her finner du mange oppskrifter på indiske retter

Se alt det andre du kan lage med hodekål

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her