Dagens rett

Kålgryte Chorchori som i Bangladesh

Så mye smak kan du få ut av et kålhode
Foto: (Andrei Lavrinov)

Så mye smak kan du få ut av et kålhode

Hodekål er supersunt og nesten gratis, men den trenger hjelp av krydder for å løfte seg ut av sitt litt traurige rykte. Det gjør denne oppskriften til gangs.
26 Januar 2023 - 00:00

Du kan nesten kalle denne retten indisk surkål, bortsett fra at den ikke er sur, men krydret. Dens viktigste krydderretning er svarte sennepsfrø som også er ingrediens i krydderblandingen panch phoron som er en blanding av hele frø.

Om du ikke får tak i panch phoron, kan du lage den selv ved å bruke like deler bukkehornkløver, nigella, spisskummen, svarte sennepsfrø og fennikel som ristes i tørr panne før bruk.

Se alt det andre du kan lage med hodekål

Her finner du mange oppskrifter på indiske retter

Kålgryte Chorchori som i Bangladesh

Kålgryte Chorchori som i Bangladesh

Fremgangsmåte

  1. Start med å kjøre sennepsfrø, ingefær, chili og gurkemeie til en grov masse i hurtigmikser med 2 ts vann.
  2. Varm 4 ss av oljen i en panne og ha i løk. Stek løken gyllen og ha i kålen.
  3. Stek under omrøring til kålen er blank.
  4. Tilsett krydderblandingen og salt.
  5. Tilsett 4 ss vann og kok videre til kålen er ferdig, men fortsatt sprø. Ta av varmen.
  6. Varm resten av oljen i en annen kjele og ha i panch phoron. Når den freser, hell oljen og frøblandingen over kålen. Rør godt.
  7. Varm opp slik at krydder og grønnsaker blandes godt. Serveres varmt.

Tips:
I denne oppskriften skal det egentlig brukes sennepsolje (mustard oil), men den som selges i Norge merkes med "kun til utvortes bruk". Årsaken er at innholdet av en type fettsyrer er for høyt.  Rapsolje er en mye mildere slektning.

Tips:
Om du ikke får tak i panch phoron som er en blanding av hele frø, kan du lage den selv ved å bruke like deler bukkehornkløver, nigella, spisskummen, svarte sennepsfrø og fennikel.

Her finner du mange oppskrifter på indiske retter

Se alt det andre du kan lage med hodekål

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her