Dagens rett

Varmende kål og potet og kolbulle

Førjulskos i skogen kan gjøres ekstra smaksrikt - og enkelt

Førjulskos i skogen kan gjøres ekstra smaksrikt - og enkelt

Bent Høie oppfordrer til å ta noen av juletreffene utendørs. Her er et forslag til meny.
Aase E. Jacobsen
18 Desember 2020 - 01:00

De lettlagde rettene er laget av den svenske kokken og friluftsmannen Niki Sjölund. Du trenger bare en primus eller et leirbål for å kunne servere en rask snack i skogen. For å holde varmen foreslår han en kopp med Talisker-sjokolade inspirert av klassikeren tallymilk - varm melk med Talisker.

Her kan du lese mer om den tradisjonen

Men som her kommer i en skikkelig pimpet utgave - som kommer til å friste alle rundt bålet. For oppskriften fungerer like godt for dem som ikke skal ha alkohol. 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her 

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Kolbulle

Kolbulle

Fremgangsmåte

Blande sammen mel og vann, og tilsett salt. Hell over i en passende flaske med kork til å ta med i sekken på turen. Miks crème fraiche med revet ost, og legg tilbake i crème fraiche-boksen for å ta med ut.

Varm pannen, stek soppen i matfett med eller uten bacon. Når det er ferdigstekt, tar du ut 3/4 av blandingen og legger på en tallerken. Deretter heller du 1/4 av røren og steker på høy varme til røren begynner å boble, dermed vendes pannekaken og steker noen minutter til. For neste kolbulle, legger du 1/4 av soppmiksen og heller 1/4 av røren over. Gjenta til du totalt har fire kolbullar.

Topp med ostekrem og grovhakket dill.

Tips:
Kolbulle kan med fordel forberedes dagen før du skal ut på tur og bare varmes på primusen.

Tips:
Retten fungerer like bra med eller uten kjøtt, med uendelige toppingmuligheter.

Denne retten passer også veldig godt til å tilberedes ute

Server denne sjokoladedrikken mens du lager maten eller som dessert

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Niki Sjölund

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Varmende kål og potet

Varmende kål og potet

Fremgangsmåte

Start med å dele potetene i 2-3 cm tykke skiver, legg i varm panne med matfett og stek. Mens potetene steker, strimler du hvitkåler og skjermer løken i skiver. Når potene myknes og har fått farge, tar du stekepannen til side. Ta en dypere panne og legg i matfett, løk og hvitkål. Tilbered kålen og løken på medium varme, så de sakte karamelliseres. Rør om innimellom. Det er viktig å la kålen få en fin farge, sånn at den blir skikkelig søt og smakfull.

Vend potene ned i pannen med kål og løk, sett pannen over varme og rør sammen. Tilsett all fløten, og la det koke til fløten tykner til ønsket konsistens. Salte etter smak.

Nå er det snart klart til å spises. Topp retten med eplebiter og strø rørt eller fersk tyttebær over.

Tips:
Er det fortsatt bart ute, kan man toppe retten med den viltvoksende urten vassarve, den smaker som spinat.

Denne retten passer også veldig godt til å tilberedes ute

Server denne sjokoladedrikken mens du lager maten eller som dessert

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Niki Sjölund

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Talisker Hot Chocolate drinkoppskrift

Talisker Hot Chocolate drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Sendt inn av Niki Sjölund

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her