Drikke
De beste hvitvinskjøpene

De beste hvitvinskjøpene

Disse to muscadetene konkurrerer ut alt av rimelig chablis og sancerre.
Aase E. Jacobsen
13 November 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Selv om vi nærmer oss førjulstid og dens meny med stormskritt, holder krabbe og andre skalldyr stand som gode grunner til å samles rundt festbordet.

50 kroner billigere

Bedre kjøp enn de to hvitvinene, Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2012 (80550)og Ch. de la Gravelle Gorges 2009 (59684), skal du lete lenge etter. Og det har vært en kjensgjerning i årgang etter årgang.

Les mer om disse vinene

Og desto større grunn til å minne på hvilken åpenbaring til drøye hundrelappen som finnes bak det litt pompøse navnet Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur lie. Her snakker vi om en vin som er på nivå med chabliser som koster femti kroner mer.

Les mer om potensialet i Muscadet

Muscadet-regionen ris fortsatt av en langvarig krise som holder prisene nede. Derfor er disse vinene slike fantastisk gode kjøp.

Les mer om områdets utfordringer

2011-utgaven har litt mer kropp enn eksempelvis 2010. Noe som kler den innimellom magre muscadetvinen. Og som gjør at denne vinen er perfekt også til mer smaksrike skalldyr som krabbe, både taskekrabbe og kongekrabbe.

Langt opphold på bunnfallet

Avlingene er generelt lavere i 2011 på grunn av tørke tidlig i vekstsesongen. Noe ujevne vekstforhold skapte utfordringer, men en fin september hjalp dem som ikke valgte å plukke før druene var fysiologisk modne.

Véronique Günther-Chéreau tilhører de seriøse og kvalitetsorienterte produsentene som jobber med å skille ut de ulike terroirene innen den sammensatte muscadetregionen.

Ch. de la Gravelle Gorges er derfor en annen tilnærming. Ikke bare fordi den kommer fra et annet jordsmonn, som siden 2005 sågar er forfremmet til «villages»-nivå, men også siden den har fått lengre opphold på bunnfallet (sur lie). Kravet for Gorges-appellasjonen er minimum 17 måneder (mot 7-14 for vanlig muscadet). Men Gravelle Gorges har fått hele 40 måneder på bunnfallet. Vintokkene er dessuten 60 år gamle. Dette til sammen gir en vin med god kraft, stor fedme og munnfølelse, en vin som derfor passer bedre til for eksempel fisk med smør- eller kremsaus.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her