Her får du sildeoppskriftene du trenger

Herlige oppskrifter med sild

(Bilde: etitarenko)

Matjessild må prøves og gjerne på vafler

 

Lises potetvafler med topping

Antall porsjoner

5

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Vafler:
300 g skrelte mandelpoteter

1 ss smør

1/2 beger rømme eller crème fraîche

2 egg

100 g mel

1 ts bakepulver

1-2 dl melk

salt og pepper
smør til pensling 

 

Røkelaks og avokadokrem:
røkelaks i skiver
1 avokado
1 ss rømme, crème fraîche eller kesam
1 ss limesaft
salt og kvernet sort pepper
basilikum

Rakfisk, eple og rødløk:
1 rakfiskfilet
2 norske syrlige epler
3 ss vann
1 ts ferskpresset sitronsaft
1 ss sukker
rømme
finhakket rødløk
hakket gressløk

Sylte, sennep, sviske og pepperrot:
sylte i tynne skiver, evt. ribbe- eller lammerull
4 ss rømme
1 ss sterk og god sennep
svisker skåret i tynne skiver eller små biter
revet fersk pepperrot
frisk timian eller karse

Fiken, chèvre og spekeskinke:
fersk fiken
chèvre, evt. snøfrisk eller kremost naturell
god spekeskinke i tynne skiver
grovhakkede valnøtter
flytende honning
tykk og søt balsamico, evt. balsamicosirup
friske urter som kjørvel og basilikum til pynt

Rogn, løk og rømme:
rogn, gjerne forskjellige typer
finhakket rødløk
hakket gressløk
rømme

 

Spekesild med rødbetsalat:

2 fileter spekesild, kryddersild eller matjessild
1 rødløk
1 hardkokt egg
1 dl syltede rødbeter i små terninger
2 ss finhakket sylteagurk
1 dl rømme, crème fraîche eller kesam
1 dl majones
salt og pepper
gressløk eller dill til pynt

Tyttebærkrem og revet brunost:
1 dl rørte tyttebær eller tyttebærsyltetøy
2 dl rømme, crème fraîche eller kesam
brunost  

Fremgangsmåte

Vafler:
Kok potetene møre i usaltet vann. Hell av vannet, damp potetene tørre og mos dem. Ha potetmosen over i en bolle. Rør inn smør, rømme, egg, mel og bakepulver. Spe røren med litt melk til du får en tykk «vaffelrøre». Smak røren til med salt og pepper, eventuelt også litt revet muskat. Stek tykke og gylne potetvafler i et godt smurt vaffeljern.

Røkelaks og avokadokrem:
Rens avokadoen og mos den fint sammen med rømme og limesaft. Smak avokadokremen til med salt og pepper. Topp vaffelhjertet med en skje avokadokrem og en skive røkelaks. Pynt med frisk basilikum og kvern over litt sort pepper.

Rakfisk, eple og rødløk:
Skyll eplene godt og skjær dem i små terninger. Ha de i en liten kasserolle og tilsett vann, sitronsaft og sukker. Kok på svak varme til eplebitene er helt møre og væsken har fordampet (rør jevnlig slik at det ikke svir seg i bunnen). Avkjøl kompotten og topp vaffelhjertene med en teskje eplekompott, rømme, litt finhakket rødløk, hakket gressløk og en pen skive rakfisk.

Sylte, sennep, sviske og pepperrot:

Pisk rømme til myk krem og bland inn sennepen. Legg en teskje sennepskrem på vaffelhjertet, topp med en tynn skive sylte og noen sviskebiter. Riv til slutt over litt pepperrot og pynt med timian eller karse.


Fiken, chèvre og spekeskinke:
Del fiken i pene båter. Skjær osten i tynne skiver eller små stykker. Legg en osteskive på vaffelhjertet. Topp med en fikenbåt og en skive spekeskinke. Dryss over litt valnøtter og drypp til slutt over litt honning og balsamico. Pynt med friske urter.

Rogn, løk og rømme:
Topp vaffelhjertet med en liten skje rømme, en liten skje rogn, finhakket løk og hakket gressløk.

Spekesild med rødbetsalat:
Vann ut silden til den er passe salt. La filetene renne godt av seg på kjøkkenpapir og skjær fisken i smale og jevne biter. Finhakk løken og hakk egget. Bland sammen rødbeter, sylteagurk, rømme, majones, halvparten av løken og halvparten av egget. Smak til med litt salt og pepper (husk at fisken er salt). Legg en skje rødbetsalat på vaffelhjertet. Topp rødbetsalaten med en sildebit, dryss over litt ekstra løk og egg og pynt med gressløk eller dill.

Tyttebærkrem og revet brunost:
Bland sammen tyttebær og rømme. Topp vaffelhjertet med en skje tyttebærkrem og riv over brunost.

Her er alle sildeoppskriftene du trenger

Se hvordan du lager kryddersilde her

Se hvordan du lager din egen tomatsild her

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av

Foto: Johannessen, Sara

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen