Drikke
Denne baroloen holder i 40 år til

Denne baroloen holder i 40 år til

I hvert fall om vi skal bruke en av flaskene fra høstens vinauksjon som bevis.
Aase E. Jacobsen
27 November 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

I den nylig avsluttete Vinmonopol-auksjonen gikk en kasse med fem flasker barolo hvorav to Scarzello 1968 for 2250 kroner. De tre andre var for øvrig Minuto fra 1964 som ikke lenger er i drift.

Gunstige priser

Det er derimot Scarzello, om enn med andre og yngre krefter ved roret. Selv har jeg ikke smakt så gammel Scarzello, men derimot flere yngre årganger som har vært svært overbevisende.

Siste årgang av Scarzello-baroloene er virkelige lekre. Ikke bare enkeltvinmarksbaroloen, Scarzello Barolo Sarmassa Vigna Merenda 2008 (92197), men også den «vanlige», Scarzello Barolo 2008 (3084).

At kvaliteten er like høy for begge, skyldes årgangens flotte potensial. I dette tilfellet er det mer snakk om en stilmessig forskjell. Merenda er mer sødmefylt, rundere og litt dypere, mens den andre er litt friskere og fastere. Mens den ene kun er laget av druer fra Merenda-parsellen i Sarmassa, et av Barolos cru-er, er den andre en miks av druer fra Merenda og Terlo, et annet Barolo-cru.

Hvilken du foretrekker, er smak og behag. Begge er i alle fall gunstig priset, kanskje ikke sammenlignet med de gamle flaskene, men i alle fall med annen ung barolo.

Går for tradisjonell stil

Mens de gamle vinene ble laget av brødrene Guiseppe og Federico Scarzello er det nå den 34 år gamle sønnesønnen til Federico, som også heter Federico, som siden årtusenskiftet har hatt ansvaret. Han insisterer på en veldig tradisjonell barolostil med lang uttrekkstid og store velbrukte fat.

Dette er forskjellen på moderne og tradisjonell barolo

Målet er nok å lage like lagringsdyktig vin som på 1960-tallet. Som for øvrig var da familien tappet sin første vin i flasker. Før det ble alt solgt i bulk – som tradisjonen i stor grad var i området. Det var først i 1978 at hele produksjonen ble solgt som flasker.

Foto: Jørn Broll
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol juni 2021

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp

Dette er tiden for å hamstre øl! I Vinmonopolets spesialslipp for juni finner du flere komplekse og friske klassikere i storflasker som er perfekte til å lagre til den store post-koronafeiringen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du har lyst på en pause fra spritzen
Ukens drink
Sloe gin fizz

Når du har lyst på en pause fra spritzen

Den friske smaken av slåpebær er perfekt i sommervarmen, og drinken kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her