Drikke
Denne baroloen holder i 40 år til

Denne baroloen holder i 40 år til

I hvert fall om vi skal bruke en av flaskene fra høstens vinauksjon som bevis.
Aase E. Jacobsen
27 November 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

I den nylig avsluttete Vinmonopol-auksjonen gikk en kasse med fem flasker barolo hvorav to Scarzello 1968 for 2250 kroner. De tre andre var for øvrig Minuto fra 1964 som ikke lenger er i drift.

Gunstige priser

Det er derimot Scarzello, om enn med andre og yngre krefter ved roret. Selv har jeg ikke smakt så gammel Scarzello, men derimot flere yngre årganger som har vært svært overbevisende.

Siste årgang av Scarzello-baroloene er virkelige lekre. Ikke bare enkeltvinmarksbaroloen, Scarzello Barolo Sarmassa Vigna Merenda 2008 (92197), men også den «vanlige», Scarzello Barolo 2008 (3084).

At kvaliteten er like høy for begge, skyldes årgangens flotte potensial. I dette tilfellet er det mer snakk om en stilmessig forskjell. Merenda er mer sødmefylt, rundere og litt dypere, mens den andre er litt friskere og fastere. Mens den ene kun er laget av druer fra Merenda-parsellen i Sarmassa, et av Barolos cru-er, er den andre en miks av druer fra Merenda og Terlo, et annet Barolo-cru.

Hvilken du foretrekker, er smak og behag. Begge er i alle fall gunstig priset, kanskje ikke sammenlignet med de gamle flaskene, men i alle fall med annen ung barolo.

Går for tradisjonell stil

Mens de gamle vinene ble laget av brødrene Guiseppe og Federico Scarzello er det nå den 34 år gamle sønnesønnen til Federico, som også heter Federico, som siden årtusenskiftet har hatt ansvaret. Han insisterer på en veldig tradisjonell barolostil med lang uttrekkstid og store velbrukte fat.

Dette er forskjellen på moderne og tradisjonell barolo

Målet er nok å lage like lagringsdyktig vin som på 1960-tallet. Som for øvrig var da familien tappet sin første vin i flasker. Før det ble alt solgt i bulk – som tradisjonen i stor grad var i området. Det var først i 1978 at hele produksjonen ble solgt som flasker.

Foto: Jørn Broll
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blir det grillvær i dag, fikser du middagen på et øyeblikk
Dagens rett
Grillet biff med bulgursalat og tomat- og aprikossaus

Blir det grillvær i dag, fikser du middagen på et øyeblikk

Lukten av en saftig biff på grillen får tennene til å løpe i vann, og servert med en frisk sommersalat er dette en perfekt søndagsmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her