Denne baroloen holder i 40 år til

Denne baroloen holder i 40 år til

I hvert fall om vi skal bruke en av flaskene fra høstens vinauksjon som bevis.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

I den nylig avsluttete Vinmonopol-auksjonen gikk en kasse med fem flasker barolo hvorav to Scarzello 1968 for 2250 kroner. De tre andre var for øvrig Minuto fra 1964 som ikke lenger er i drift.

Gunstige priser

Det er derimot Scarzello, om enn med andre og yngre krefter ved roret. Selv har jeg ikke smakt så gammel Scarzello, men derimot flere yngre årganger som har vært svært overbevisende.

Siste årgang av Scarzello-baroloene er virkelige lekre. Ikke bare enkeltvinmarksbaroloen, Scarzello Barolo Sarmassa Vigna Merenda 2008 (92197) , men også den «vanlige», Scarzello Barolo 2008 (3084) .

At kvaliteten er like høy for begge, skyldes årgangens flotte potensial. I dette tilfellet er det mer snakk om en stilmessig forskjell. Merenda er mer sødmefylt, rundere og litt dypere, mens den andre er litt friskere og fastere. Mens den ene kun er laget av druer fra Merenda-parsellen i Sarmassa, et av Barolos cru-er, er den andre en miks av druer fra Merenda og Terlo, et annet Barolo-cru.

Hvilken du foretrekker, er smak og behag. Begge er i alle fall gunstig priset, kanskje ikke sammenlignet med de gamle flaskene, men i alle fall med annen ung barolo.

Går for tradisjonell stil

Mens de gamle vinene ble laget av brødrene Guiseppe og Federico Scarzello er det nå den 34 år gamle sønnesønnen til Federico, som også heter Federico, som siden årtusenskiftet har hatt ansvaret. Han insisterer på en veldig tradisjonell barolostil med lang uttrekkstid og store velbrukte fat.

Dette er forskjellen på moderne og tradisjonell barolo

Målet er nok å lage like lagringsdyktig vin som på 1960-tallet. Som for øvrig var da familien tappet sin første vin i flasker. Før det ble alt solgt i bulk – som tradisjonen i stor grad var i området. Det var først i 1978 at hele produksjonen ble solgt som flasker.

Foto: Jørn Broll
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Scarzello Barolo 2013

Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
515,10 kr
Varenummer:
308401
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Scarzello Barolo Vigna Merenda 2013

Produsent:
Scarzello
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
625,10 kr
Varenummer:
9219701
91 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen