Cava
Denne cavaen er et knallkjøp

Denne cavaen er et knallkjøp

Og dermed perfekt til mai måneds behov for bobler. Samme produsent byr også på verdens aller mest spesielle boblevin – som bør prøves til røykelaksen - om du tør.
Aase E. Jacobsen
06 Mai 2016 - 14:23

 

Rimarts Brut Reserva 18 er nå billigere enn noen gang. Selv om den ikke er knusktørr, men brut, er den blant de tørrere i sin kategori. Den er laget av de klassiske cavadruene macabeu, xarel-lo og parellada, men skiller seg fra mange andre rimeligere utgaver ved å være mer elegant. Den har et friskt preg av grønne sprø epler, lett lagringspreg, litt blomster og toast. Og altså akkurat passe tørr og med fint skum.

Gavepakke

Med andre ord perfekt for den som har et udekket behov for bobler akkurat nå. Og hvem har ikke det med mai måneds festligheter rett rundt hjørnet. 

Bak denne cavaen står en ganske ny familieeid cavaprodusent – Rimarts – navnet er en forkortelse av Ricard Martinez de Simon som startet med cavaproduksjon i 1987 med utgangspunkt i kjøpte druer. Med 90.000 flasker på årsbasis snakker vi om en av de minste cavabodegaene. Filosofien bak er styrt av naturlig og kvalitetsmessig tilnærming. Det innebærer bruk av kun førstepressingen, spontangjæring av basevinen, liten grad av dosage, om noe i det hele tatt, lang tid på bunnfallet, fra 18 til 90 måneder (!) og kun håndsnuing av flaskene før omkorking. Denne er også kontrollert for hånd.

De unngår for øvrig frysing av flaskehalsen i denne fasen. Årsaken er ifølge Ricard at det kan føre til at bunnfallet setter seg fast på innsiden av flaskehalsen og dermed gir en bismak som kanskje ikke er ønsket. Dette forholdet og ifølge Ricard også håndsnuingen bidrar til Rimarts veldig rene cavastil.

Ekstra fylde med chardonnay 

Etter å ha smakt noen årganger av denne cavaen har jeg merket en stadig tørrere profil hvilket er til dens beste. Den finnes også i en brut nature-utgave med enda lengre tid på bunnfallet, som jeg selv foretrekker, men den er dessverre ikke i salg i Norge. Et tips til Spania-farere.

Tilgjengelig i Norge er imidlertid deres Rimarts Reserva Especial Chardonnay som i motsetning til den andre er laget av «importert» drue, nemlig chardonnay. En fyldig og stofflig cava med god dybde. Her trengs litt mer kraft i matfølget, som for eksempel hummer, spekemat eller sågar rødt kjøtt som and eller roastbeef.

Cava for whiskyelskere og noen til

Aller mest spesiell er likevel Rimarts Rosae – en røykt cava! Røykpreget stammer fra fat som en «infusert» av furunålsrøyk og denne sprø ideen er et samarbeid mellom Spanias fremste ekspert på røyking av matvarer, særlig laks, og særlig fra Norge, nemlig Carlos Piernas fra Carpier Ahumados.

Den passer derfor aller best sammen med mat. Og gjerne røykt laks eller røykt spekemat, men også fenalår. Den har nemlig litt mer restsødme enn de to andre og det sammen med den delikate røde frukten samt gode syrefriskheten gjør at den tar også salt mat og grillet mat. Når røyksmaken møter røyktoner i maten skjer det noe helt spesielt, vinen oppleves ikke like røykpreget lenger. En ren og klar pinot noir-karakter kommer fram. Derfor bør den serveres i romslige glass for maksimal opplevelse. Så er du klar for en ytterst spesiell og faktisk unik smaksopplevelse, har du muligheten her. Begge de to siste cavaene finnes i svært små kvanta, men av den rimeligste kommer det nye forsyninger allerede denne uka.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her