Cava
Denne cavaen er et knallkjøp

Denne cavaen er et knallkjøp

Og dermed perfekt til mai måneds behov for bobler. Samme produsent byr også på verdens aller mest spesielle boblevin – som bør prøves til røykelaksen - om du tør.
Aase E. Jacobsen
06 Mai 2016 - 14:23

 

Rimarts Brut Reserva 18 er nå billigere enn noen gang. Selv om den ikke er knusktørr, men brut, er den blant de tørrere i sin kategori. Den er laget av de klassiske cavadruene macabeu, xarel-lo og parellada, men skiller seg fra mange andre rimeligere utgaver ved å være mer elegant. Den har et friskt preg av grønne sprø epler, lett lagringspreg, litt blomster og toast. Og altså akkurat passe tørr og med fint skum.

Gavepakke

Med andre ord perfekt for den som har et udekket behov for bobler akkurat nå. Og hvem har ikke det med mai måneds festligheter rett rundt hjørnet. 

Bak denne cavaen står en ganske ny familieeid cavaprodusent – Rimarts – navnet er en forkortelse av Ricard Martinez de Simon som startet med cavaproduksjon i 1987 med utgangspunkt i kjøpte druer. Med 90.000 flasker på årsbasis snakker vi om en av de minste cavabodegaene. Filosofien bak er styrt av naturlig og kvalitetsmessig tilnærming. Det innebærer bruk av kun førstepressingen, spontangjæring av basevinen, liten grad av dosage, om noe i det hele tatt, lang tid på bunnfallet, fra 18 til 90 måneder (!) og kun håndsnuing av flaskene før omkorking. Denne er også kontrollert for hånd.

De unngår for øvrig frysing av flaskehalsen i denne fasen. Årsaken er ifølge Ricard at det kan føre til at bunnfallet setter seg fast på innsiden av flaskehalsen og dermed gir en bismak som kanskje ikke er ønsket. Dette forholdet og ifølge Ricard også håndsnuingen bidrar til Rimarts veldig rene cavastil.

Ekstra fylde med chardonnay 

Etter å ha smakt noen årganger av denne cavaen har jeg merket en stadig tørrere profil hvilket er til dens beste. Den finnes også i en brut nature-utgave med enda lengre tid på bunnfallet, som jeg selv foretrekker, men den er dessverre ikke i salg i Norge. Et tips til Spania-farere.

Tilgjengelig i Norge er imidlertid deres Rimarts Reserva Especial Chardonnay som i motsetning til den andre er laget av «importert» drue, nemlig chardonnay. En fyldig og stofflig cava med god dybde. Her trengs litt mer kraft i matfølget, som for eksempel hummer, spekemat eller sågar rødt kjøtt som and eller roastbeef.

Cava for whiskyelskere og noen til

Aller mest spesiell er likevel Rimarts Rosae – en røykt cava! Røykpreget stammer fra fat som en «infusert» av furunålsrøyk og denne sprø ideen er et samarbeid mellom Spanias fremste ekspert på røyking av matvarer, særlig laks, og særlig fra Norge, nemlig Carlos Piernas fra Carpier Ahumados.

Den passer derfor aller best sammen med mat. Og gjerne røykt laks eller røykt spekemat, men også fenalår. Den har nemlig litt mer restsødme enn de to andre og det sammen med den delikate røde frukten samt gode syrefriskheten gjør at den tar også salt mat og grillet mat. Når røyksmaken møter røyktoner i maten skjer det noe helt spesielt, vinen oppleves ikke like røykpreget lenger. En ren og klar pinot noir-karakter kommer fram. Derfor bør den serveres i romslige glass for maksimal opplevelse. Så er du klar for en ytterst spesiell og faktisk unik smaksopplevelse, har du muligheten her. Begge de to siste cavaene finnes i svært små kvanta, men av den rimeligste kommer det nye forsyninger allerede denne uka.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne vinen i glasset gjenskapes Roma-stemningen
+
Godbiter i pollisten

Med denne vinen i glasset gjenskapes Roma-stemningen

Men også områdets eldgamle historie, for vinene fra denne produsenten er unike på flere måter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sjeldent god hvitvin for pengene
+
Ukens vin

Sjeldent god hvitvin for pengene

Om 200 kroner er ditt maksbudsjett, er det ingen grunn til å ta til takke med hva som helst. Her får du superseriøs vin for hver krone.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se alt det gode du kan lage med blomkål
Guide
Den fantastiske blomkålen

Se alt det gode du kan lage med blomkål

Her får du 10 lettlagete oppskrifter hvor denne fantastiske råvaren er i høysetet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bli med til Stavangers nye «hjemme hos»-stolthet: - Den beste festen er på kjøkkenet
+

Bli med til Stavangers nye «hjemme hos»-stolthet: - Den beste festen er på kjøkkenet

Sammen med kjøkkensjef Stuart Barber har vinkelnerparet Knut-Espen Misje og Silje Hanasand på rekordtid skapt en av Stavangers mest innbydende møtesteder for god mat og drikke. Som nylig ble belønnet med sin første Michelinstjerne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne vinen i glasset gjenskapes Roma-stemningen
+
Godbiter i pollisten

Med denne vinen i glasset gjenskapes Roma-stemningen

Men også områdets eldgamle historie, for vinene fra denne produsenten er unike på flere måter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sjeldent god hvitvin for pengene
+
Ukens vin

Sjeldent god hvitvin for pengene

Om 200 kroner er ditt maksbudsjett, er det ingen grunn til å ta til takke med hva som helst. Her får du superseriøs vin for hver krone.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er folkefavoritten blant oslorestaurantene

Brasserie France er restauranten som flest gjester har brukt DinnerBooking for å sikre seg restaurantbord i Oslo.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En grønnsaksuppe som denne smaker godt også lunken
Dagens rett

En grønnsaksuppe som denne smaker godt også lunken

Her er det brokkoli og potet som er brukt. Toppingen er med stekt hjertesalat og litt kjøttrester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se alt det gode du kan lage med blomkål
Guide
Den fantastiske blomkålen

Se alt det gode du kan lage med blomkål

Her får du 10 lettlagete oppskrifter hvor denne fantastiske råvaren er i høysetet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her