Dagens rett

Gresk kyllingpai kotopita

I denne paien spiller kyllingen hovedrollen, aller best blir den om du lager den fra bunnen av

I denne paien spiller kyllingen hovedrollen, aller best blir den om du lager den fra bunnen av

Jobben starter i dag, og du belønnes med veldig mye god smak. Men det er selvsagt fult mulig å bruke ferdigstrimlet kylling fra butikken.
02 September 2021 - 00:00

Det er døgnet i sin egen kraft som gjør at det eller nøytrale kyllingkjøttet får maksimalt med smak på måten som beskrives i oppskriften. Du kan selvsagt bruke høns på samme måte - da blir retten enda mer bærekraftig. 

I oppskriften er det brukt parmesan, men jeg foretrekker selv gresk fetaost laget av  sauemelk, eller en blanding med kumelk. 

Her finner du mange andre deilige paier du kan lage

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Gresk kyllingpai

Gresk kyllingpai

Fremgangsmåte

Start med kyllingen dagen før:
Skyll kyllingen i kaldt vann og rist vannet godt av. Ha kyllingbitene i en kasserolle og hell på vann så det dekker. Kok opp, ta av skummet og tilsett salt. Skum godt igjen og tilsett løk. Kok til kyllingen er mør, 30-45 minutter. Ta opp kyllingen og kok inn kokekraften til ca 5 dl gjenstår.

Rens kyllingen for skinn og ben og skjær kjøttet i strimler. Hell kraften over kjøttet og sett til side i opp til et døgn.

Tips:
Om du bruker ferdigstekt kylling i strimler, beregn 500 gram. 

Paifyllet:
Visp sammen eggene og bland med pepper, 1/2 ts salt, revet ost og dill.

Bland godt med kyllingstrimlene og ca 4 dl kyllingkraft. 

Paideigen:
Pensle en stor ildfast form med smeltet smør.

Tin eventuelt fyllo- eller filodeigen og oppbevar den under klede så den ikke tørker ut.

Pensle et deigflak med smeltet smør og legg det i bunnen av formen. Pensle nok et flak og legg det i formen. Fortsett til halvparten av deigen er brukt opp. Legg kyllingfyllet i et jevnt lag i formen. Dekk fyllet med resten av deigen, pensle hvert flak med smeltet smør.

Tips:
Dersom du bruker butterdeig, lar du den halvtine, og så kjevler du sammen flakene. Kjevle deigen til en sirkel stor nok til å dekke formen med sammenvispede egg før du legger på butterdeiglokket. Lag et lite hull midt på.

Siste finish:
Klem kanten av deigen godt fast og lag et pent mønster på kanten. Bruk en spiss skarp kniv og lag rutemønster i lokket. Drypp litt kaldt vann på lokket hvis du bruker filodeig.

Stek paien på nederste rille ved 200 C i 40-45 minutter til lokket er pent brunt. La paien stå 10 minutter før du skjærer den opp.

Server salat ved siden av.

Her finner du mange andre deilige paier du kan lage

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nok en Bocuse-bronse til Christian André Pettersen
Bocuse d'Or 2021

Nok en Bocuse-bronse til Christian André Pettersen

Det som kanskje er en skuffelse, er likevel en stor seier og bragd, for det er ikke mange som to ganger har vært på denne pallen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fårikalens dag feires med en vinmatch som får deg til å boble over av glede
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Fårikalens dag feires med en vinmatch som får deg til å boble over av glede

Du trenger ikke velge helnorsk. Gå heller for fransk eksklusivitet til din fårikål som dermed blir et festmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Trenger du bevis på at Rioja-vin er lagringsdyktig, får du svaret her
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Trenger du bevis på at Rioja-vin er lagringsdyktig, får du svaret her

Disse 26 og 25 år gammel vinene har bare så vidt har flyttet seg modningsmessig på 18 år. NB bare få flasker igjen, men fra samme sted finnes alternativer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er utrolig hvor mye smak en skje paprika kan gi
Dagens rett
Paprikagryte med poteter

Det er utrolig hvor mye smak en skje paprika kan gi

Det er ikke hvilket som helst paprikapulver som brukes i denne retten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nok en Bocuse-bronse til Christian André Pettersen
Bocuse d'Or 2021

Nok en Bocuse-bronse til Christian André Pettersen

Det som kanskje er en skuffelse, er likevel en stor seier og bragd, for det er ikke mange som to ganger har vært på denne pallen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fårikalens dag feires med en vinmatch som får deg til å boble over av glede
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Fårikalens dag feires med en vinmatch som får deg til å boble over av glede

Du trenger ikke velge helnorsk. Gå heller for fransk eksklusivitet til din fårikål som dermed blir et festmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Winemakers Dinner, Ekstramiddag. Opplev Argentinas viner til en eksklusiv 5-retters på Nedre Foss Gård
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner i Oslo, Torsdag 28.Oktober

Winemakers Dinner, Ekstramiddag. Opplev Argentinas viner til en eksklusiv 5-retters på Nedre Foss Gård

Argentinsk vin inntar Nedre Foss Gård denne torsdagen for å leke med smøksløkene våre

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Invitasjon til California-vinsmaking og eksklusive seminarer
Annonse
Vinsmaking Horeca

Invitasjon til California-vinsmaking og eksklusive seminarer

Vi inviterer deg til å møte våre vinprodusenter og smake på et bredt utvalg viner fra blant annet Napa Valley, Sonoma County, Santa Barbara, Lodi, Paso Robles og Monterey.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. Oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Trenger du bevis på at Rioja-vin er lagringsdyktig, får du svaret her
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Trenger du bevis på at Rioja-vin er lagringsdyktig, får du svaret her

Disse 26 og 25 år gammel vinene har bare så vidt har flyttet seg modningsmessig på 18 år. NB bare få flasker igjen, men fra samme sted finnes alternativer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her