Dette er de nye øltrendene

Dette er de nye øltrendene

IPA er (snart) ut, for humle er på vikende front. Og andre smaker tar over. Det er nesten ikke den ingrediens som er utelukket.

Wownews.se har tatt for seg en trendanalyse fra Euromonitor International hvor drikkeanalytiker Spiros Malandrakis har tatt for seg hva vi kan vente oss av nye øltrender.

Tøffere for (de svakeste) håndverksbryggeriene

De små bryggeriene blir stadig proffere samtidig som de store bryggeriene blir dyktigere til å forkle seg som håndverksbryggerier.

Den nye generasjonens bryggerier har kommet seg gjennom de største utfordringene samtidig som det går mot slutten for morsomme ordspillende navn og humle i mengder. Det moderne håndverksbryggeriet har et velfungerende distribusjonsnett og kvalitetskontroll.

Konkurransen rettes i mindre grad mot de store bryggeriene og mer innad i segmentet. De små bryggeriene slåss om den samme delen av kaken. Evnen til å nå fram med sitt budskap samtidig som man beholder sitt revolusjonære holdning og posisjon som underdog, kommer til å bli avgjørende for overlevelsesevnen.

Speers er det nye store

Speers er klengenavnet for de såkalte spirit beers, øl som er smakssatt med sprit som bourbon, rom eller tequila, og som er blitt veldig populære.

Det begynte som et sidespor innen håndverksbrygingen med ulike eksperimenter med fatlagring av øl.

Mackmyra og Ægir er i gang

Konseptet ble siden plukket opp av de store bryggeriene og ble en måte å holde på forbrukere som liker smaken av (godt) brennevin og den lunefulle internettgenerasjonen som er på stadig jakt etter noe nytt.

Ølet lager du selv

Hjemmebryggerne blir stadig flere, og forutsetningene for å lykkes med hjemmebryggingen er større enn noensinne. Fokuset på utstyr er roet ned, mens råvarer, kunnskap og det sosiale er i hovedsetet. Ølbrygging er «open source» ved at oppskrifter, alle trinn i prosessen og all kunnskap som sådan, er fritt tilgjengelig for alle til en hver tid.

I England er mikrobrygging med på å redde puben

Og hjemmebryggernes eksperimenteringsglede (her er alt lov) gir i sin tur inspirasjon til nye øltyper hos håndverksbryggeriene.

Hjemmebrygging er den viktigste øltrenden også i Norge

Kommende helg er det NM i hjemmebrygging og det er all grunn til å tro at ideer herfra vil materialisere seg som kommersielt øl senere. 

Det blir stadig flere hjemmebryggere

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen