Dette er et skikkelig Bordeaux-kupp

Dette er et skikkelig Bordeaux-kupp

Start viltsesongen med denne flotte vinen med historisk sus. Legg den i kjelleren eller gjør begge deler.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Ch. de Lamarque 2010 (17583) er en elegant og fyldig vin med veldig godt jordsmonnspreg og flott frukt samt et godt lagringspotensial.

Et av de beste kjøpene

Det er slik bordeauxvin vi vil ha mer av. Solid håndverk, en knallgod årgang og gunstig pris gjør denne vinen til et av de absolutt beste kjøpene som er å få fra dette ettertraktete området.

Dette kjennetegner Médoc

Ch. Lamarque tilhører kategorien cru bourgeois som kjennetegnes av nettopp gode kjøp. Det er snakk om et vinslott som har vinmarker med det karakteristiske og dype rullesteinsjordsmonnet som er forbeholdt de beste slottene i Médoc. Vinmarker som grenser til langt mer berømte Ch. Maucaillou i Moulis.

Endringer skapte bråk

Men ikke bare her, de har også vinmarker med høyere innhold av leire i kombinasjon med veldrenerende grusjord, beliggende litt nærmere elven, også dette et svært anerkjent del av Médoc.

Les mer om dette berømte jordsmonnet

Lamarque har altså muligheten til å bruke cru bourgeois på etiketten. Denne betegnelsen oppstod i 1932 for å premiere slott som ikke var med i den historiske 1855-klassifiseringen, men som leverte opp mot de beste. I 2003 ble ordningen revidert og i alt 77 slott ble strøket, noe som ikke uventet skapte mye leven.

Les hele historien om Cru Bourgeois

Fra 2010-årgangen er ordningen kommet inn i nye former ved at slottene må kvalifisere seg hvert år. Mange droppet en stund å bruke begrepet cru bourgeois, også Lamarque, men nå er interessen økt betydelig.

Les om den siste utviklingen innen cru bourgeois

Lamarque skiller seg ut ved å være et av de aller eldste vinslottene som dermed også bærer samme navn som landsbyen.

Skulle stoppe vikingene

I ett tusen år har eiendommen bestått. I starten som en festning for å forsvare området mot vikingene som kom seilende opp elven. Det finnes fortsatt et fangehull på eiendommen som ble oppført på 1300-tallet.

Vinhistorien til slottet startet samtidig, men det var først på 1700-tallet at vinaktivitetene ble hovedgeskjeft.

Fram til nylig var det familien Gromand-Brunet d’Evry som driver slottet. De er etterkommere av en familie som har vært historiske eiere av de fremste slottene i Bordeaux som Ch. Margaux og Haut-Brion. Nå er det Les Grands Chais de France som har overtatt. En gruppering som er mest kjent for å lage en av de mer utskjelte vinvaremerkene i massesegmentet, nemlig J.P. Chenet, men som også har en fot innenfor de øvre kvalitetssjikt. Til å videreutvikle Lamarque har de engasjert vinmakeren Eric Boissenot med erfaring fra Lafite, Margaux og Leoville-Barton.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Ch. de Lamarque 2015

Produsent:
Ch. de Lamarque
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bordeaux
Pris:
349,90 kr
Varenummer:
1758301
90 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen