Godbiter i pollisten
Visste du at Mallorca lager vin i verdensklasse?

Visste du at Mallorca lager vin i verdensklasse?

Vi snakker om ferieøyas største vinskatt og best skjulte hemmelighet. Som du altså ikke behøver å reise langt for å få tak i.
Aase E. Jacobsen
10 April 2016 - 02:00

Både toppvinen Ànima Negra Àn og Ànima Negra Àn/2 er bare et tastetrykk unna og en fin måte å forberede seg mentalt på alt det gode vi har i vente – sommer, sol, ferie, god mat og drikke.

Her snakker vi om aromatiske, elegante og særpregete viner med nydelig frukt og leskende munnfølelse. Faktisk overraskende delikate gitt opprinnelsen. Nærmere pinot noir og Burgund kommer du ikke i Spania, og definitivt ikke på Mallorca.

Denne spanske produsenten lager sin egen pinot noir-stil

Begge disse vinene er altså ganske langt unna det de fleste forbinder med «ferievin». Vinmaker Miquelàngel Cerda har nemlig tatt vare på en gammel tradisjon med lokale druesorter i eldgamle vinmarker som stod i fare for å bli utryddet av den stadig omseggripende turismen.  

Miquelàngel Cerda i vinmarken.

Disse vinmarkene tilhører det offisielle vinområdet (DO) Pla i LLevant, sørøst på øya, fem mil øst for «hovedstaden» Palma, og derfor et stykke unna de mest populære badestedene.

Denne delen av Mallorca har lange tradisjoner med druedyrking, vinproduksjon og destillering. I dag er det ikke mye igjen, men Miquelàngel Cerda og hans kompanjong Pere Obrador har i de siste 20 årene gjort sitt for at tradisjonen ikke skal bli borte. Selv om de må slåss for å overbevise druedyrkerne om at de ikke skal rive opp vinplantene.

 

For det er ikke internasjonalt anerkjente og «lettsolgte» druesorter det er snakk om, derimot callet, mantonegro og fogoneu som du garantert ikke har hørt om før. Selv om callet betyr «svart» på den lokale dialekten, er ikke den resulterende vinen veldig mørk. Noen produsenter på Mallorca blander denne druen som ifølge Miquelàngel Cerda er den mest interessante av de tre, med cabernet eller syrah hvilket gir en dypere farge, men som også vil dekke over særpreget. I øyeblikket er det bare Ànima Negra blant Mallorcas vinprodusenter som er representert i Norge.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

  • Produsent:
    Anima Negra Vit.
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    629.00 kr
    Varenummer:
    2903501
    92 POENG
    Ànima Negra Àn
  • Produsent:
    Anima Negra Vit.
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    399.00 kr
    Varenummer:
    2903401
    89 POENG
    Ànima Negra Àn/2
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her