Godbiter i pollisten
Visste du at Mallorca lager vin i verdensklasse?

Visste du at Mallorca lager vin i verdensklasse?

Vi snakker om ferieøyas største vinskatt og best skjulte hemmelighet. Som du altså ikke behøver å reise langt for å få tak i.
Aase E. Jacobsen
10 April 2016 - 02:00

Både toppvinen Ànima Negra Àn og Ànima Negra Àn/2 er bare et tastetrykk unna og en fin måte å forberede seg mentalt på alt det gode vi har i vente – sommer, sol, ferie, god mat og drikke.

Her snakker vi om aromatiske, elegante og særpregete viner med nydelig frukt og leskende munnfølelse. Faktisk overraskende delikate gitt opprinnelsen. Nærmere pinot noir og Burgund kommer du ikke i Spania, og definitivt ikke på Mallorca.

Denne spanske produsenten lager sin egen pinot noir-stil

Begge disse vinene er altså ganske langt unna det de fleste forbinder med «ferievin». Vinmaker Miquelàngel Cerda har nemlig tatt vare på en gammel tradisjon med lokale druesorter i eldgamle vinmarker som stod i fare for å bli utryddet av den stadig omseggripende turismen.  

Miquelàngel Cerda i vinmarken.

Disse vinmarkene tilhører det offisielle vinområdet (DO) Pla i LLevant, sørøst på øya, fem mil øst for «hovedstaden» Palma, og derfor et stykke unna de mest populære badestedene.

Denne delen av Mallorca har lange tradisjoner med druedyrking, vinproduksjon og destillering. I dag er det ikke mye igjen, men Miquelàngel Cerda og hans kompanjong Pere Obrador har i de siste 20 årene gjort sitt for at tradisjonen ikke skal bli borte. Selv om de må slåss for å overbevise druedyrkerne om at de ikke skal rive opp vinplantene.

 

For det er ikke internasjonalt anerkjente og «lettsolgte» druesorter det er snakk om, derimot callet, mantonegro og fogoneu som du garantert ikke har hørt om før. Selv om callet betyr «svart» på den lokale dialekten, er ikke den resulterende vinen veldig mørk. Noen produsenter på Mallorca blander denne druen som ifølge Miquelàngel Cerda er den mest interessante av de tre, med cabernet eller syrah hvilket gir en dypere farge, men som også vil dekke over særpreget. I øyeblikket er det bare Ànima Negra blant Mallorcas vinprodusenter som er representert i Norge.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

  • Produsent:
    Anima Negra Vit.
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    629.00 kr
    Varenummer:
    2903501
    92 POENG
    Ànima Negra Àn
  • Produsent:
    Anima Negra Vit.
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    399.00 kr
    Varenummer:
    2903401
    89 POENG
    Ànima Negra Àn/2
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her