Disse barberaene konkurrerer med barolo

Disse barberaene konkurrerer med barolo

Scarpa lager ikke bare en veldig tradisjonell vinstil, vinene er superkonsentrerte og tar barbera over i en annen divisjon. Deres nebbioloer er også verd å få med seg.

Barbera d'Asti Bogliona er en imponerende holdbar vin som føyer seg inn i rekken av viner i Scarpas lagringsdyktige portefølje. Dette ultratradisjonelle vinhuset fra Piemonte har nemlig vin tilbake til 1961 for salg (men ikke tilgjengelig i Norge for øyeblikket). Og i dette tilfellet er det altså snakk om litt yngre vin.

Etter til sammen åtte år er denne utgaven av Bogliona perfekt å nyte nå, eller å legge til side for framtidig nytelse.

Rolls Royce i barberaland

Bogliona er Scarpas «rolls royce-barbera». Den kommer fra en enkeltvinmark med overveiende sandholdig jord. Det gir en elegant vinstil, men like fullt en vin med høy konsentrasjon og iboende kraft. Den eksotiske karakteren tilskrives at den har ligget i inntil 3 år i store velbrukte fat av Allier-eik (men ikke barrique). Også tiden (ca 2 uker) vinen er i kontakt med drueskallene og at vinen gjærer i kjempestore tretanker bidrar til denne tradisjonelle stilen. Når vinen er tappet i flaske, er den «ferdig oksidert» og vil utvikle seg sakte videre.

Scarpas andre enkeltvinmarksbarbera, I Bricchi (di Castelrocchero), holder også svært høy kvalitet, om enn litt friskere i syren, i hvert fall er det kjennetegnet på 2010 som nå har overtatt for 2009. Den kommer fra en vinmark med mer leire i jordsmonnet som gir en kraftigere stil. Også denne er berømt for sitt lagringspotensial – og det til tross for at prisen er så gunstig.

Martina Piera Zola.

 

Scarpa som siden 2004 drives av Martina Piera Zola og moren, har 27 hektar egne vinmarker rundt vinkjelleren i Castelrocchero i Monferrato, men kjøper også druer og har parseller i så vel barbaresco- som barololand.

Tydelig Scarpa-signatur

Deres Barbaresco Tettineive kommer fra en enkeltvinmark, Tetti, men som ikke har cru-status, selv om den ligger delvis innenfor grensen til Cotta i Neive, derfor har de laget sitt eget og nå patentbeskyttete navn for denne vinen. 

Denne barbarescoen har først og fremst Scarpa-signatur. Det betyr et umiskjennelig preg av gammelt trevirke («gammel kommode»), men også klassiske nebbiolotoner som blomster, krydder, lakris og urter.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Fra Scarpas kjeller.

 

Scarpa Barbera d'Asti La Bogliona 2013

Produsent:
Scarpa
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
468,00 kr
Varenummer:
9955801
93 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Scarpa Barbera d'Asti I Bricchi 2015

Produsent:
Casa Scarpa
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
279,90 kr
Varenummer:
9955601
90 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Scarpa Barbaresco Tettineive 2015

Produsent:
Scarpa
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
615,00 kr
Varenummer:
9955701
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen