Godbiter i pollisten
Disse Piemonte-vinene gir mest for pengene akkurat nå

Disse Piemonte-vinene gir mest for pengene akkurat nå

Nykomlingen Anzivino har fra mars to viner i basis og ytterligere to som kan bestilles. Samtlige overbeviser stort.
Aase E. Jacobsen
10 Mars 2017 - 18:48

Anzivino Bramaterra 2013 gir på samme måte som Anzivino Gattinara 2009 ekstra mye god vin for pengene. Forskjellen på de to bortsett fra at den første er i nesten alle polutsalg og den andre må bestilles, og selvsagt årgang, at de representerer hver sin stil fra det nordlige Piemonte.

I mars kom det flere viner fra samme område inn i basisutvalget

Bramaterra som «bare» er en DOC, er en blandingsvin med druer som croatina, vespolina og bonarda i tillegg til nebbiolo. Det gir en mer urteaktig karakter, mens Gattinaraen som kun har nebbiolo i miksen og er en DOCG, har mer lakris og krydder i aromabildet. Begge kan skryte på seg flott frukt og godt lagringspotensial, i hvert fall når Anzivinos viner legges til grunn.

Nyter godt av klimaendringene 

Det gjelder i enda større grad deres eldre søsken, Anzivino Gattinara Riserva 2011. I en varm årgang som 2011 (og 2009) får vinene herfra mer muskler i form av tanniner og en mer jordlig karakter som demonstrerer Gattinaras potensial som utfordrer til rivalene i sør, Barolo og Barbaresco.

Fra vinhøsten 2015. Bilde: Estanis Nuñez

 

Avstanden mellom Bramaterra og Gattinara hvor Anzivino holder til, er bare noen kilometer, men selv om Bramaterra ikke har den samme status i dag som Gattinara, forteller det lite om historien. For området som sådan var viden kjent i tidligere tider og i perioder mer etterspurt enn vin fra Barolo. Gattinara og de mindre naboene som Bramaterra, har en lengre vinhistorie enn både Barolo og Barbaresco, og dette glemte potensialet er nå på vei til å bli avdekket.

Les mer om områdets historie

Etter andre verdenskrig ble de bratte og tungdrevne vinmarkene i Bramaterra i økende grad forlatt, og vinens storhet glemt. Jordsmonnet er ekstra steinete, mineralrikt og vulkansk som det i Gattinara, og vinstilen kjennetegnes av høy syre og gode tanniner. Med dagens varmere klima oppnås fyldigere frukt, og dermed oppstår perler som Anzivino Bramaterra 2013.

Helt ved foten av Alpene 

Anzivino har også en «hverdagsnebbiolo» som holder veldig høy kvalitet. Anzivino Nebbiolo Coste della Sesia 2012 byr i likhet med de andre på veldig god vinvaluta og har med sin gode struktur sågar et godt lagringspotensial. Men den fortjener også drikkes nå mens frukten er på topp.

Alle vinene er som skapt for gode måltider med kjøtt, men også smaksrike pasta- og polentaretter, sågar vegetariske.

Fra Anzivinos vinkjeller. Bilde: Estanis Nuñez

Anzivino er ny på det norske markedet, men på langt nær fersk i faget. Sabrina og Emanuele overtok i 1998 hennes families vinmarker i Gattinara. Fra de seks hektarene med vinmarker kommer en rekke viner, i Norge kan vi nå nyte fire av dem, og i tillegg driver de en agriturismo og restaurant.

Siden første gang jeg smakte deres viner, har kvaliteten fått et godt løft.

Om du synes Piemonte generelt er vakkert, er denne delen det i enda større grad. Nærheten til de majestetiske Alpene, i form av Monte Rosa, gir en spesielt sterk opplevelse.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her