Drikke
Disse vinene er ikke for pyser

Disse vinene er ikke for pyser

Joel Peterson er en mester med den californiske druen zinfandel. Disse vinene må prøves. Men du må altså tåle skikkelig mye trøkk.
Aase E. Jacobsen
04 Desember 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

For å starte på toppen. Hans Ravenswood Icon 2011 (1564) er rett og slett en historisk vin. Vinstokkene som har gitt druene ble plantet før år 1900. Den er derfor laget av de typiske druene for den tiden, nemlig zinfandel, carignan, petite sirah og alicante bouschet.

Les mer om Joel Petersons zinfandelviner

Det er på den ene siden en representativ vin og på den andre unik siden den er i en klasse for seg. Nå er det 2011 som er tilgjengelig. Det er tredje årgang av vinen jeg smaker – og den sjuende gangen den er laget. Denne nå så ikoniske vinen holder hva den lover, det er sikkert.

Tiden gjør godt

Billig er den imidlertid ikke, men den finnes akkurat nå i et svært begrenset antall til rabattert pris. Den er faktisk satt ned med 150 kroner, men var nok litt høyt priset i utgangspunktet. Ii Ravenswoods vinbutikk er prisen 75 dollar.

Den høye prisen skyldes at den lages i etter californiske forhold mikroskopiske mengder. Det gjør også Ravenswood Teldeschi Zinfandel 2005 (10996), som er langt mer tilgjengelig, ikke minst på grunn av de ekstra årene med modning. 

Tidligere i år var både Dickerson og Old Hill på lager, men de er nå utsolgt. Dickerson er en vin som er på nivå med de beste fra châteauneuf-du-pape både når det kommer til konsentrasjon, eleganse og ikke minst friskhet, og uten at den koster særlig mye mer.

Lav pH er tingen

Og Old Hill er absolutt verd å bite seg merke i med tanke på kommende årganger. Dette er virkelig en stor vin, men ikke i betydningen «bolet», heller konsentrert, kompleks og elegant. Da jeg besøkte Ravenswood for et par år siden, fikk jeg smake 1985 og den var svært overbevisende. Den hadde mer bordeaux- enn châteauneuf-karakter, med innslag av cedertre, modne mørke bær, overraskende stor frukt tatt alderen i betraktning, saftig, tørr og elegant – nydelig rett og slett.

Felles for alle Joels toppviner er at druematerialet kommer fra eldgamle vinstokker. Og primært zinfandel-druen, selv om det i disse gamle vinmarkene alltid er plantet flere druesorter, såkalt field blends. Det som kjennetegner de resulterende vinene ved siden av veldig god konsentrasjon er en imponerende friskhet. pH-en ligger på 3,4 til 3,6 hvilket er veldig bra for den varmekjære zinfandeldruen.

Derfor er lav pH så viktig for en vins lagringspotensial

Den lave pH-en forklarer også hvorfor disse vinene ikke smaker syltetøy (som så mye annen zinfandel).

Imponerende gode kjøp

Selv i rimeligere prisklasser forsvarer Joel sin posisjon som zinfandel-mester. Spesielt er hans serie av zinfandeler fra de tre områdene Napa, Lodi og Sonoma veldig interessant. Samtlige viner er laget av druer fra inntil 100 år gamle vinstokker, Sonoma-utgaven har de eldste. Det til tross er prisene veldig gunstige, og her er det ikke snakk om små volum. Noe som forteller at det i Nord-California finnes mye gammelt plantemateriale som det må idealister som Joel Peterson til for å tas vare på.

Dette er dessuten ekte terroirviner som forandrer seg med årgangen. Den lave prisen gjør dem ekstra tilgjengelige som lagringsobjekter. Det kan lønne seg å satse på Napa-utgaven all den tid den finnes i litt større volum enn de to andre.

Foto: Ravenswood, Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er flere grunner til at spagetti bolognese er en favorittmåte å starte uka på
Dagens rett

Det er flere grunner til at spagetti bolognese er en favorittmåte å starte uka på

Spagettiretter er som regel enkle å tilberede, og det samtidig som smaken selvsagt er ivaretatt. Det gjelder bare å benytte gode råvarer her som i all annen mattilberedning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her