Drikke
Disse vinene er ikke for pyser

Disse vinene er ikke for pyser

Joel Peterson er en mester med den californiske druen zinfandel. Disse vinene må prøves. Men du må altså tåle skikkelig mye trøkk.
Aase E. Jacobsen
04 Desember 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

For å starte på toppen. Hans Ravenswood Icon 2011 (1564) er rett og slett en historisk vin. Vinstokkene som har gitt druene ble plantet før år 1900. Den er derfor laget av de typiske druene for den tiden, nemlig zinfandel, carignan, petite sirah og alicante bouschet.

Les mer om Joel Petersons zinfandelviner

Det er på den ene siden en representativ vin og på den andre unik siden den er i en klasse for seg. Nå er det 2011 som er tilgjengelig. Det er tredje årgang av vinen jeg smaker – og den sjuende gangen den er laget. Denne nå så ikoniske vinen holder hva den lover, det er sikkert.

Tiden gjør godt

Billig er den imidlertid ikke, men den finnes akkurat nå i et svært begrenset antall til rabattert pris. Den er faktisk satt ned med 150 kroner, men var nok litt høyt priset i utgangspunktet. Ii Ravenswoods vinbutikk er prisen 75 dollar.

Den høye prisen skyldes at den lages i etter californiske forhold mikroskopiske mengder. Det gjør også Ravenswood Teldeschi Zinfandel 2005 (10996), som er langt mer tilgjengelig, ikke minst på grunn av de ekstra årene med modning. 

Tidligere i år var både Dickerson og Old Hill på lager, men de er nå utsolgt. Dickerson er en vin som er på nivå med de beste fra châteauneuf-du-pape både når det kommer til konsentrasjon, eleganse og ikke minst friskhet, og uten at den koster særlig mye mer.

Lav pH er tingen

Og Old Hill er absolutt verd å bite seg merke i med tanke på kommende årganger. Dette er virkelig en stor vin, men ikke i betydningen «bolet», heller konsentrert, kompleks og elegant. Da jeg besøkte Ravenswood for et par år siden, fikk jeg smake 1985 og den var svært overbevisende. Den hadde mer bordeaux- enn châteauneuf-karakter, med innslag av cedertre, modne mørke bær, overraskende stor frukt tatt alderen i betraktning, saftig, tørr og elegant – nydelig rett og slett.

Felles for alle Joels toppviner er at druematerialet kommer fra eldgamle vinstokker. Og primært zinfandel-druen, selv om det i disse gamle vinmarkene alltid er plantet flere druesorter, såkalt field blends. Det som kjennetegner de resulterende vinene ved siden av veldig god konsentrasjon er en imponerende friskhet. pH-en ligger på 3,4 til 3,6 hvilket er veldig bra for den varmekjære zinfandeldruen.

Derfor er lav pH så viktig for en vins lagringspotensial

Den lave pH-en forklarer også hvorfor disse vinene ikke smaker syltetøy (som så mye annen zinfandel).

Imponerende gode kjøp

Selv i rimeligere prisklasser forsvarer Joel sin posisjon som zinfandel-mester. Spesielt er hans serie av zinfandeler fra de tre områdene Napa, Lodi og Sonoma veldig interessant. Samtlige viner er laget av druer fra inntil 100 år gamle vinstokker, Sonoma-utgaven har de eldste. Det til tross er prisene veldig gunstige, og her er det ikke snakk om små volum. Noe som forteller at det i Nord-California finnes mye gammelt plantemateriale som det må idealister som Joel Peterson til for å tas vare på.

Dette er dessuten ekte terroirviner som forandrer seg med årgangen. Den lave prisen gjør dem ekstra tilgjengelige som lagringsobjekter. Det kan lønne seg å satse på Napa-utgaven all den tid den finnes i litt større volum enn de to andre.

Foto: Ravenswood, Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her