Godbiter i pollisten
Disse vinene imponerer stadig mer

Disse vinene imponerer stadig mer

Madrid har for alvor markert seg som en svært spennende adresse for vin med karakter og potensial.
Aase E. Jacobsen
05 November 2016 - 11:39

Det er ikke bare rødvin som skaper ovasjoner på disse traktene. Også hvitvin og da av svært så lokale druer. Bernabeleva Cantocuerdas Albillo 2015 er i siste årgang ut av denne supre vinen laget av druen albillo.

Bernabelevas vinmarker med gamle vinstokker og et sandholdig jordsmonn. Foto: Etienne C.L. van Sloun

 Rett og slett en strålende vin med stor dybde og intensitet samt et godt saltpreg. Den smaker derfor himmelsk til gode skalldyrkrefter – hva med å la den prøve seg på norsk hummer? Den har i hvert fall usedvanlig mye smak for 250 kroner.

Gamle vinstokker

Vinmakeren Marc Isart sjekker albillo fra fatet. Foto: Etienne C.L. van Sloun

Den er signert en av de fremste produsentene innen Madrid-appellasjonen. Og druematerialet kommer fra gamle vinstokker i høytliggende vinmarker, opp mot 830 m.o.h., derav den gode  friskheten. Albillo er en gammel drue, første gang den er nevnt er på 1500-tallet, og med tilknytning til den spanske høysletten. Den regnes følge Jancis Robinson Wines Grapes som en aromatisk drue med et høyt glyserolinnhold. Dette gir seg uttrykk i munnen som «fedme», men Bernabelevas utgave har altså god syre som balanserer det hele.  

Det gjelder også for den noe rimeligere Bernabeleva Navaherreros Blanco 2014 som fortsatt er å få i 2015-årgang. Den har en tredel macabeo, og siden albillo antas å være i slekt med parellada, er dette en velkjent miks i det østre Spania. Macabeo og parellada er to av de tre hoveddruene for cava. Men i denne vinen gir de en del annen smak. Mye takket være gamle vinstokker som her betyr inntil 80 år gamle samt ikke minst lang uttrekkstid med skallene, på samme måte som for rødvin.

Naturviner slik naturviner skal smake

Bernabelevas røde Navaherreros Tinto 2014 er ikke uventet en vin i samme gate. Noe mer potent hva alkohol angår gitt at den er laget av den solhungrige garnacha. Den er som sine hvite brødre mineralsk og karaktersterk med deilig leskende fruktighet. En lekkerbisken til en veldig god pris.

Juan Bulnes i vinmarken. Foto: Etienne C.L. van Sloun

 

Bak Bernabelevas viner står i dag Juan Bulnes og vinmaker Marc Isart – en av de unge revolusjonære i området. Vinene lages som naturviner, uten noen form for tilsetninger eller filtrering.

Marc Isart trår til for garnachaen. Foto: Etienne C.L. van Sloun

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul
+
Tester
Julens beste portviner madeira og andre sterkviner

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul

Utvalget av portvin både i bestillingsutvalget og i polhyllene er som aller best nå. Du kan gjøre mange gode kjøp blant de 200 sterkvinene vi har vurdert for deg - bare se her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rett og slett den perfekte førjulsmiddag
Dagens rett
Kveite med safranbuljong

Rett og slett den perfekte førjulsmiddag

Villkveite som bader i safranduftende buljong er en lekker kombinasjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 125 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 125 andre å velge blant

Her er oversikten over alle akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul
+
Tester
Julens beste portviner madeira og andre sterkviner

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul

Utvalget av portvin både i bestillingsutvalget og i polhyllene er som aller best nå. Du kan gjøre mange gode kjøp blant de 200 sterkvinene vi har vurdert for deg - bare se her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten
Annonse

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten

Høsten er lik god mat og drikke og stemningsfull musikk. Les hva som er mat- og drikkefavorittene til artistene Gundelach og James Arthur, mens du lytter til spillelisten vi har laget til deg. «Høststemning» for nettopp perfekt høststemning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Julemat
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Skal du tjuvstarte pinnekjøttsesongen, gjør det nå
Dagens rett
Perfekt pinnekjøtt

Skal du tjuvstarte pinnekjøttsesongen, gjør det nå

Det skal godt gjøres å unngå pinnekjøttet i løpet av jula, og det er stadig flere svært så glade for. Det er likevel ikke helt opplagt hvordan kjøttet best tilberedes. Her får du gode tips og om hva du kan drikke til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rett og slett den perfekte førjulsmiddag
Dagens rett
Kveite med safranbuljong

Rett og slett den perfekte førjulsmiddag

Villkveite som bader i safranduftende buljong er en lekker kombinasjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her