Drikke
Disse vinene må ikke drikkes nå

Disse vinene må ikke drikkes nå

Elio Grasso er en produsent som lager stadig mer markante nebbioloer, også i magnum. Og de skal ligge lenge.
Aase E. Jacobsen
27 Mai 2015 - 13:55

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Elio Grassos toppbarolo er Rüncot Riserva og den er å få både i vanlig flaskeformat, Elio Grasso Barolo Rüncot Riserva 2008 (22095), og i magnum, Elio Grasso Barolo Rüncot Riserva 2008 (5343405 ). Begge i 2008-årgang som er en av de mer klassiske med god syre og lovende tanninstruktur. Dette er vin for evigheten som aller helst ikke bør nytes nå, men legges langt inn i vinkjelleren.

Magnumene lengst inn

Smakt som vanlig flaske er den imidlertid svært så innbydende allerede takket være god sødme og store runde tanniner. Men ung nebbiolo er likevel ikke like spennende rent aromatisk som en som har fått en del år på seg.

Også den lillebrødre Elio Grasso Barolo Ginestra Casa Maté 2011 (53433)og Elio Grasso Barolo Gavarini Chiniera 2011 (53432)har godt av å legges til side. Både Ginestra Casa Mate og Gavarini Chiniera er faste så det holder. Om jeg «måtte» åpne en flaske allerede nå, ville jeg gå for den
siste. I normalflaske vel å merke. Magnumene bør stues vekk. 2011 er generelt et varmere år enn 2008, og 2010, hvilket har gitt viner med litt lavere syre, men likevel tilstrekkelig av alt til å love godt for framtiden. I hvert fall slik vinene til Elio Grasso framstår.

Balansert alkohol

Selvsagt lager Elio Grasso en nebbiolo beregnet på å nytes mens man venter på de store baroloene. Elio Grasso Gavarini Langhe Nebbiolo 2013 (99589)er nå å få i en veldig innsmigrende 2013-årgang som nyter godt av dette årets gode vekstforhold.

Og deres barbera, Elio Grasso Barbera d'Alba Vigna Martina 2012 (22328), er ekstra vellykket i 2012. Dette var et spesielt varmt år, og barbera er en varmekjær drue. Men det kan altså bli for mye av det gode, spesielt sliter mange barberaer med høy alkohol. Selv om Vigna Martina har mer enn nok med sine 14,5 prosent, kommer den imidlertid svært godt ut av det rent balansemessig. Rett og slett en stor og god munnfull.

Helmoderne barolouttrykk

Bankmannen Elio Grasso begynte å lage vin så sent som i 1978 fra familiens 14 hektar med vinmarker midt i «barolosmørøyet» i Monforte. På 1990-tallet kom sønnen Luca med på laget og det er han som har skapt Rüncot med 1995 som første årgang. Mens de to andre baroloene er «semi-moderne» med noe mer ekstraksjon enn det som er tradisjonen i Barolo, men fortsatt med store brukte eikefat, er Rüncot helmoderne med lang modning i barriques. Druene kommer fra en parsell innen Gavarini-vinmarken som ligger helt inntil selve vinkjelleren.

Les mer om forskjellen på moderne og tradisjonell barolo

Mens de første utgavene av Rüncot var litt for eikepregete etter min smak, er 2008 for meg altså et veldig godt hopp oppover kvalitetsskalaen. At den prismessig ligger 50 prosent over de to andre, skyldes nok det lave antall flasker, kun 3000 flasker mot 14.000. Men likevel er det et stykke opp til prisen for toppvinen fra nabogården og nå avdøde familievennen Aldo Conterno, nemlig Gran Bussia, enn si Giacomo Conternos Monfortino.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her