Dagens rett
By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Foto: (Dansukker.no)

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.
21 September 2024 - 00:00

Til denne retten kan du fint bruke den større ytrefileten - eller sågar koteletter - om det er lettere tilgjengelig. Her er det tilbehøret i form av blomkål- og brokkolitopper samt fylte friterte poteter og ikke minst den fyldige timian- og rødvinsausen. 

Lammefilet med blomkåls- og brokkolitopper, fylte poteter og timian- og rødvinsaus

Lammefilet med blomkåls- og brokkolitopper, fylte poteter og timian- og rødvinsaus

Fremgangsmåte

  1. Lammefilet: Brun lammefileten i matfett. Gni inn salt og pepper. Legg kjøttet i en ildfast form, og stek ferdig ved 150 °C i ca. 20 minutter. Den indre temperaturen bør være 60-65 °C. La hvile i 5 minutter før kjøttet skjæres i skiver.
  2. Rødvinsaus: Fres løk og gulrøtter til sausen i matfett i en kasserolle.
  3. Tilsett vin, sirup, fond og krydder, og la småkoke i 10 minutter.
  4. Tilsett sjokoladen og rør til den er smeltet. Jevn med potetmel rørt ut i litt vann.
  5. Smak til og tilsett eventuelt mer salt og pepper.
  6. Sil sausen over i et sausenebb før servering.
  7. Blomkålstopper: Skyll blomkålen og del hodet i buketter. Kok disse knapt møre i lettsaltet vann.
  8. Hell av vannet.
  9. Miks eller finkutt blomkålen med stavmikser.
  10. Tilsett fløte, ost og sirup, og bland godt.
  11. Smak til med salt og pepper.
  12. Sett eller sprøyt ut topper på tallerkenene eller serveringsfatet. Server umiddelbart.
  13. Brokkolitopper: Kok opp brokkolien i lettsaltet vann. Hell av vannet.
  14. Miks eller finkutt brokkolien med stavmikser.
  15. Tilsett fløte, ost, sirup og hvitløk, og bland godt.
  16. Smak til med salt og pepper.
  17. Sett eller sprøyt ut topper på tallerkenene eller serveringsfatet. Server umiddelbart.
  18. Fylte poteter: Kok potetene med skallet på. I mens stekes bacon og løk.
  19. Skrell potetene og del dem i to.
  20. Grav ut innmaten med en teskje, og mos eller hakk dette fint.
  21. Bland potetmassen med bacon, løk, persille, ost, brunt sukker og krydder.
  22. Fyll de halve potetene med blandningen, og sett dem sammen igjen slik at det blir en hel potet.
  23. Dypp potetene i hvetemel, deretter i sammenvispet egg og til slutt i strøkavring. Friter potetene i olje til de er gylne.
  24. Servering: Skjær lammefileten i skiver, og server kjøttet med blomkål- og brokkolitoppene, sjysausen og de fylte potetene.

Her finner du mange deilige retter med lammefilet

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Dansukker.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En omelett med mye godt i er alltid populært
Dagens rett

En omelett med mye godt i er alltid populært

Middagsretter som nærmest lager seg selv mens du gjør andre ting - det er nettopp en slik oppskrift vi gir deg denne mandagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her