Ekte vare er nå en gang det beste, og har du først fått smaken for ekte gløgg går du aldri tilbake til den ferdiglagde fra super'n!
Det ikke mange er klar over er at det å lage sin egen julegløgg er såre enkelt også, og med denne oppskriften kan du ta i mot selskapets hyllest som en fullbefaren vert og bartender.
Vi har nok litt igjen før vi kan skryte på oss å nyte gløggen like mye som våre gode naboer i øst.
Svenskene tyller i seg hele 4 millioner liter hvert år av denne krydrete herligheten, og der serverer de gjerne juletapas sammen med gløggen, slik som pepperkaker med blåmuggost eller dadler med bacon i tillegg til de vanlige kakene.
Gløgg er dog ikke et skandinavisk fenomen, for den eldste kjente forgjengeren til gløggen var en drikk som kaltes Hippokrates, oppkalt etter den greske legen som levde 460-370 f.Kr. Drikken bestod av vin med ulike krydder.
Selv romerene smakssatte vinen sin med honning og velduftende krydder som kardemomme, safran, fiolrot og ingefær.
Pass dog på å bruke en vin som står godt til krydderne og de andre smakene i gløggen, gjerne en med god fruktighet. I dag bruker vi gjerne et brennevin til å smakssette gløggen, i tillegg til vinen og krydderne.
Her har vi brukt litt cognac i tillegg til portvin.
Ha sukkeret og krydderet i en kjele sammen med halvparten av vinen. Varm opp over middels høy varme og rør rundt til sukkeret er helt oppløst. Fyll en krydderpose/pepper- eller teholder med tørket eller malt pomeransskall og legg oppi.
Ha i resten av vinen og konjakk og varm opp til den er god og varm, men den må ikke koke da vil ellers alkoholen forsvinne.
Legg rosiner og hakkede skåldede mandler i små skåler og serverer ved siden av.
Server gløggen i varmebestandige glass og bruk gjerne en kanelstang som rørepinne.
Tips: Pomerans er en sitrusfrukt hvor skallet brukes til smakssetting. Dersom du ikke får tak i pomerans kan du ha i revet skall fra klementin og lime i stedet.
Lag gjerne gløggen dagen før selskapet slik at krydderne får godgjøre seg skikkelig, og varm den opp ved servering.
Visste du at du nå kan legge alle dine gode drinkoppskrifter ut på nettet? I Apéritifs tjeneste; Min Bartender kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme.
Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.
Gin fizz er en ekstra frisk slektning av gin tonic. Og så klassisk som den kan bli. Her har den fått litt sommerlig hjelp av hylleblomst for at den skal bli ekstra innsmigrende.Les hele saken
Den amerikanske kokken Nick Curtin og hans danske kone Camilla Hansen står bak det som trolig er Københavns best bevarte kulinariske hemmelighet. Ikke bare på grunn av det lett eksotiske ved beliggenheten, men først og fremst på grunn av deres måte å tenke helhetlig, spesielt når det kommer til det de bruker på kjøkkenet.Les hele saken
Denne oppskriften lever nemlig opp til uttrykket som varmt hvetebrød. Den tilfredsstiller også suget etter eplekake som her får ny mening.Les hele saken