Fest for IPA-elskeren

Fest for IPA-elskeren

Et humlepreget øl som dette er perfekt for sensommermenyer og –anledninger.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

 
H. C. Andersen snur seg garantert ikke i graven over disse ølene fra hans hjemtrakter. Ugly Duck er den nye satsingen til Fyn-bryggeriet Indslev som er kjent for sine hvetedominerte øl.

Les mer om Indslevs hveteøl

Med Ugly Duck ønsket bryggeriet å gjøre noe helt annet. Navnet og for så vidt ølstilen i seg selv spiller på moralen fra H. C. Andersens berømte eventyr, nemlig at noe som i utgangspunktet ikke virker så tiltalende, kan bli noe helt fantastisk med tiden.

Leskende og velhumlet

Ugly Duck Hopfest IPA (1624) er for folk som har knekt humlekoden, og som liker et godt humlet øl. Som navnet antyder det en hyllest til humlen. Det er likevel ikke et ekstremt humlepreget øl, med «bare» 60 IBU. Humlebitterheten er derfor ikke lammende for tunga, som man opplever med de heftigste IPA-ene, men heller leskende.

Et øl som åpenbarer seg som svært elegant – som i eventyret – og som fungerer utmerket også til gode retter med sjømat. Men som smaker fortreffelig som tørsteslukker.

De amerikanske humletypene Cascade og Simcoe gir begge sitrusfriskhet som er dette ølets styrke. Det er den siste humlesorten som bidrar med mest bitterhet, målt i alfasyremengde. Rent aromatisk er den mindre betydningsfull enn Cascade.

Les mer om humle og alfasyre

Dette er det tredje ølet i Ugly Ducks serie av øl hvor basisølet er et samme, men hvor humlebruken er ulik. Ugly Duck Simcoe & Chinook IPA (1625) (som var nummer to) er likevel veldig forskjellig selv om bare den ene humletypen er byttet ut. Chinook har mer bitterhetsgivende elementer (høyere alfasyreverdi) enn Cascade, og sammen med Simcoe skulle dette ølet i teorien være bitrere enn Hopfest.

Hat eller elsk

Bitterheten i Simcoe & Chinook IPA merkes tidligere i smakskurven, og har mer av den «grønne» furunålaktige humlekarakteren som man enten elsker eller hater. Den er det altså Chinook som står for.

Her får du smake mye kult øl

Men bitterheten i ølet er likevel lavere målt i antall IBU (50). Det har noe med hvor lenge den enkelte humletype har vært med i bryggingen for det enkelte øl. Noen humletyper, særlig de mest aromatiske, tilsettes sent i prosessen, men doseringen har også mye å si for den endelige bitterheten.

Simcoe & Chinook IPA har fått en solid dose av de to humletypene i sluttfasen av kokingen samtidig som ølet er tørrhumlet med de samme sortene.

Heftig med espresso

Mannen bak disse ølene er en veteran innen dansk håndverksbrygging, nemlig Martin Jensen. For anledningen er han utlånt fra Raasted Bryghus, en annen bauta innen nytt dansk øl. Med Ugly Duck Imperial Vanilla Coffee Porter (1626) har han tatt den helt ut ved å lage en imperial porter med innslag av kaffe og vanilje.

Men det er særlig espressoen som skinner igjennom takket være 125 liter sterk espresso per 3500 liter brygg. Martin kaller dette et godnattøl, som skal nytes i små slurker. Men det er helt klart ikke noe for dem med koffeinangst etter klokken 17. 

Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når ølet atter er å få tak i.
 

Ugly Duck Hopfest IPA

Produsent:
Indslev Bryggeri
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.330l
Land:
Danmark
Område:
Pris:
60,00 kr
Varenummer:
162401
88 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Ugly Duck Simcoe & Chinook IPA

Produsent:
Indslev Bryggeri
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.330l
Land:
Danmark
Område:
Pris:
57,00 kr
Varenummer:
162501
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Ugly Duck Imperial Vanilla Coffee Porter

Produsent:
Indslev Bryggeri
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.330l
Land:
Danmark
Område:
Pris:
66,00 kr
Varenummer:
162601
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen