Slik setter du sammen et fristende koldtbord til nasjonaldagen

Oppskrifter til 17. mai

(wmaster890)

Nasjonaldagen er noen dager unna, og mange venter storinnrykk av venner og kjente.

Et fristende koldtbord er nydelig, og slett ingen kunst da mange av de herlige rettene godt kan lages i god tid på forhånd. 

Du kan la fantasien løpe løpsk og lage et bord fullt av masse forskjellige smaker og farger, noe for enhver smak med andre ord. 

Men har du med koldtbordklassikere som roastbiff og gravet laks, er du trygg.

På de neste sidene finner du en rekke gode oppskrifter som du kan forberede til det store festkodtbordet 

Det er ingen fest uten kaker, og vi har samlet en rekke fristende og herlige oppkrifter for enhver smak

 

 

Aspargessuppe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

stk

Fremgangsmåte

Skrell aspargesen og skjær dem i store stykker, kok dem møre ca. 20 min. Ta hodene av til pynt. Mos aspargesstykkene gjennom en sil. Bland mosen med eggeplommer og fløte, hell buljong over. Pisk suppen, mens den varmes opp, ha i aspargeshodene i og smak til med salt og pepper.

Tips:
Du kan bruke enten bare hvite eller grønne asparges, eller en blanding. Eller bare bruke de grønne til pynt. 

Tips:
Om du ønsker en vegetarisk suppe, velger du grønnsaksbuljong. For vegansk versjon må du velge alternativer til fløten og 2 ss aquafaba som er laken fra en boks med kikerter.

Se alt det gode du kan lage med asparges

Har du lyst på en annen suppe så finner du veldig mange her

Her finner du mange retter som passer utmerket på koldtbordet

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: nicolesy

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Deviled eggs

Fremgangsmåte

Ha de romtempererte eggene i en stor kjele sammen med nok vann til å dekke dem. Kok opp, og la eggene koke i 8 minutter. Ta tiden fra vannet koker. 

Mens du venter på at eggene skal koke fyll en stor bolle med iskaldt vann, ha gjerne i isbiter om du har noen på lur. Når eggene er ferdig kokt, overfør de til det iskalde vannet og la stå i 10 minutter. 

Mens eggene avkjøles rør sammen majones, smør, sennep, havsalt, pepper, paprika og tobasco i en bolle. Når eggene er ferdig avkjølt, del dem i to på langs, plaser eggehvitene på et serveringsfat, og ta forsiktig ut eggeplommen. Tilsett plommene i majonesblandingen, og mos med en gaffel, før du kjører blandingen sammen med en stavmikser. Blandingen kommer til å være ganske tykk. Smak til med sennep, tabasco, salt og pepper, før du tilsetter kokende vann til blandingen får en konsistens som lar seg sprøyte ut av en sprøytepose. 

Overfør blandingen til en sprøytepose med en stjerneformet sprøytetipp. Pass på at blandingen er tettpakket mot bunnen av spøyteposen, og at det ikke er noen luftlommer. Sprøyt blandingen tilbake i eggehvittene i små rosetter. Om du ikke sprøyteposer, kan du bruke to teskjeer til å forme små kuler som du legge i eggehvittene. Strø med finhakket gressløk og paprikapulver og server.

Tips:
Bruk egg som nærmer seg best-før datoen da disse er lettere å skrelle enn ferske egg. For å få eggeplommen mest mulig sentrert er det lurt å ta eggene ut av kjøleskapet kvelden før, og la dem ligge sidelengs i en skål i romtemperatur til de skal kokes. For å få eggeblandingen tettpakket i sprøyteposen, dra sprøyteposen langs kanten av kjøkkenbenken. 

Her finner du flere småretter til koldtbordet

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Foto: rez-art

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Skotske egg

Fremgangsmåte

Kok egg til smilende. Det tar seks minutter. Avkjøl og skrell. Du kan godt bruke kokte egg fra dagen før.

Bland pølse, skinke, pepper, griljermel og urter i en bolle. Form fire boller som du presser flate. Ha hvetemel på en skål. Rull hvert egg i melet, knips av det overflødige, legg egget på kjøttmassen og klem den jevnt og fast rundt egget.  

Pisk det femte egget lett. Ha det i en skål. Ha hvetemel og griljermel i hver sin skål. Rull eggpakken først i mel, dernest i egg og så til slutt i griljermelet.  

Varm opp olje til 160 grader i en kjele. Test med en liten brødbit. Oljen er varm nok når den blir gyllen i løpet av 10 sekunder. Legg eggene to og to av gangen oppi olje. Hvis du skal steke fire av gangen trenger du mer olje og større kjele. Etter 8-10 minutter er de gylne og gjennomstekte. Ta opp av oljen og la dryppe av seg på et kjøkkenpapir. Hold varm mens du steker resten.

Server med salat og Worcestershiresauce.

Se alt det god du kan bruke egg til

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: gldburger

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Mini pølseruller

Antall porsjoner

25

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

2 stk
salviestilker, bladene av
150 g
brødsmuler, panko
2 stk
25 ml

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 180ºC med varmlufts funksjon. 

Varm olivenoljen i en stakepanne på middels-lav varme. Tilsett løken, og stek førsiktig til de er gyllene, ca 20 minutter. Tilsett salvie, og stek i to minutter til. Spre blanding ut på et brett som du plaserer i fryseren til blandingen er avkjølt, ca 10 minutter.

Mens du venter på at blandingen skal avkjøles, split opp pølsen og skvis ut pølsekjøttet i en stor bolle. Ha i brødsmuler, ferskrevet muskatnøtt salt, og løkblandingen. Miks blandingen godt sammen med rene hender, og sett til side.

Legg butterdeigplatene på en melet overflate. Fordel pølseblandingen på hver av platene, bruk hendene til å forme en lang pølse på midten av hver. Bland sammen egg og melk i liten skål, og børst kantene av butterdeigen med eggeblandingen. Brett den ene enden over den andre, og forsegl med en gaffel. Børst utsiden av pølsene med eggeblandingen. Del hver av pølsene i 5 biter og stek i ovnen til de er gyllene, ca 25 minutter. 

Server med fiken- og tomatchutney eller ketchup til de små

Mange oppskrifter med pølser finner du her

Her finner du flere spennende chutney oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: OksanaKiian

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Pølser med ramsløkaïoli

Fremgangsmåte

Ramsløkaïoli:
Lag aïoli med romtempererte råvarer. Skyll ramsløk, tørk dem lett og del i mindre biter. Kjør ramsløk sammen med olje og salt i en blender eller med stavmikser til en jevn masse. Visp sammen eggeplommer og sennep. Spe forsiktig med ramsløkoljen under konstant visping. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Blir aïolien for tykk, tilsett litt vann og rør godt.

Pølser:
Ha øl, løk og krydder i en ildfastform, eventuelt en éngangs aluminiumsform. Varm ølbadet på grillen. Sett det deretter over i den indirekte varmesonen på grillen.

Skjær små skråsnitt på hver side av pølsene, da unngår du at de sprekker. Legg pølser på grillen og grill til de er pent gyllne rundt det hele, 2-3 minutter. Legg ferdiggrillede pølser over i ølbad og la dem trekke på lav temperatur. Smaken fra ølbadet vil sette seg i pølsene om de får godgjøre seg der en stund.

Eple- og sellerisalat:
Kutt sellerirot og eple i små terninger. Bland terningene med olje, sitronsaft og -skall, smak til med salt og pepper.
 
Tips:
Server pølser i ølbad med eple- og sellerirotsalat og ramsløkaïoli.
 
Oppskriften holder til 8 om retten er del av et større måltid eller koldtbord.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Frityrstekte løkringer

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 dl
1 ts

Fremgangsmåte

Skrell og del løken i skiver. Tykkelsen bestemmer du selv. Tykkere ringer gir med tyggemotstand. Tynnere ringer gir et mer delikat resultat.

Hell over melk og la stå i noen minutter.

Varm opp oljen i en kjele som tar 2,5 liter til 175 grader. Hvis du bruker en større kjele må du ha mer olje.

Bland hvetemel, salt og pepper. Ta opp løkringene, rist av overflødig melk og dypp i melblandingen. Pass på at melet dekker godt, men rist av overflødig mel.

Frityrstek noen av gangen i 1-3 minutter avhengig av tykkelse på løkskivene eller til de er pent gylne. Legg på tørkepapir. 

Dryss over fingersalt. Server med hjemmelaget ketchup eller aioli

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: bhofack2

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Daddel og gorgonzola snack

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Skjær osten i trekanter. Del dadlene i to på langs. Kjør mandler, fiken og marsala i en blender og smak til med kanel.

Fyll dadlene med blandingen og topp med en ostebit.

Sett til avkjøling før servering.  

Tips:
Valnøtter (grovhakkete) kan erstatte mandler. 

Sendt inn av

Foto: Sarsmis

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Het feta

Fremgangsmåte

Fylte chilifrukter er en perfekt forrett eller en liten smårett. De beste typene til dette formålet er Hungarian Hot Wax, Aji Blanco Cristal, Hot Banana eller Jamaican Bell.
 
Del fruktene uten å ta bort skallet. Fjern frø og mellomvegger.
 
Fres bacon, løk og selleri i olje. Tilsett osten, krydderene og de hakkete rekene og bland godt.
 
Press massen ned i chilihalvdelene. Gratiner i ovnen ved 225 grader i 15 minutter.
 
Servér sammen med ris som en smårett. Denne retten kan også med fordel serveres som tilbehør til en god kjøttmiddag.
 
Les mer om chili på denne siden 
 
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Roastbiff

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

2 ts

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 125° C.

Gni kjøttet inn med salt og pepper. Kjøttstykket kan gjerne surres med hyssing, da er det lettere å få pene skiver.

Brun kjøttet hele veien rundt i smør i en stekepanne. Stikk deretter et steketermometer inn til midten av kjøttstykket.

Når steketermometeret viser 55 grader er snittflaten rød, ved 60 - 65 grader er den rosa.

La kjøttet hvile i 20 minutter før det skjæres opp. Bruk en skarp kniv.

Roastbiff kan serveres varm med råstekte eller ovnstekte poteter, grønnsaksblanding og sjysaus eller rødvinssaus.

Kald smaker den godt sammen med pepperrotkrem, waldorfsalat, pickles, rå løk, potetsalat, her er det fritt valg på øverste hylle.

Se flere oppskrifter med roastbiff her

Og her finner du mange retter som passer utmerket på koldtbordet

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Matprat/Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Gravet laks i pepperrotsvinaigrette

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

0.25 stk
1 stk
0.5 ss
Vinaigrette:
1.5 ss
3 ss
olje
Til servering
Tilbehør:

Fremgangsmåte

Du kan kjøpe gravlaksen i butikken eller lage den selv. Om du vil lage den selv, gjør du slik:

Kjøp en laks, om du ikke vil filetere den selv, be dem gjøre det for deg. Frys den ned, godt innpakket i to døgn. Dette for å bli kvitt eventuelle parasitter.

Bland like deler salt og sukker (salt uten jod) ca 1/2 dl av hver. Smør fisken godt inn med denne blandingen, klipp opp 4 spiseskjeer med dill og strø over, (du kan sette til forskjellige aromaer om du vil som akevitt, whisky, multer, sjalottløk osv.

Det er gøy å eksperimentere med ulike smaker, men til denne retten graver du laksen bare med sukker, salt og dill.

Legg laksen i en form med litt kanter på, legg filetene oppå hverandre med kjøttsiden mot hverandre, og halen mot hodet, (hodet er selvsagt fjernet) Legg noe litt tungt oppå, så det ligger i press, snu på filetene to ganger i døgnet. Laksen er ferdig etter to døgn, fastere og med litt mer smak etter tre døgn.

Gravet laks med vinaigrette:
Skrell og finstrimle sellerien og gulroten, kok dem i lettsaltet vann i 2-3 min.

Skjær squashen i strimler og legg den i kok ytterligere 1-2 min. Skyll grønnsakene i iskaldt vann, rør i olje og salt, bland i hvitvinseddik, vann, olje, pepperrot, salt og pepper.

Tips:
Grovriv ikke pepperroten i forveien fordi den mørkner.

Legg opp grønnsakene på 4 tallerkener. Legg på lakseskivene, og topp det med friskrevet pepperrot.

Server med grovt brød.

Her finner du flere oppskrifter med gravet laks

Og her finner du mange retter som passer utmerket på koldtbordet

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: wmaster890

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Syltet laks med eggsalat, rødbetecoulis og rugbrød

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Lake:
100 g
100 g
100 g

Fremgangsmåte

Skjær laksefilet i 2 cm skiver. Kok lake. Når laken koker, tas den av platen og laksen legges i. La stå og trekke til laksen er ferdig og laken er avkjølt. Ta opp og la dryppe av.

Lag eggsalat av hakkete hardkokte egg, majones, salt og pepper, litt frisk sitron og finhakket gressløk.

Lag rødbetecoulis ved å kjøre rødbeter (ovnsbakte eller syltete, hele fra glass) i blender med litt vann og litt olje til passe tykkelse (tynn puré). Smak til med sitron, salt og pepper.

Anrett laksen på eggesalaten og server rødbetecoulis og rugbrød ved siden av.

Lyst til å lage noe annet med laks, da finner du veldig mange oppskrifter her

Og her finner du mange retter som passer utmerket på koldtbordet

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: AudiDelaCruz

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Gravet elgkjøtt

Fremgangsmåte

Bland salt og sukker og gni kjøttet inn med dette. La ligge på kjøkkenbenken hele dagen.

Legg kjøttet deretter over i en brødform av glass eller teflon. Bland resten av ingrediensene og hell over kjøttet.

Dekk med plastfolie og sett i kjøleskap i to døgn. Ta opp av formen og tørk kjøttet godt med kjøkkenpapir. Gjør dette om morgenen før kjøttet skal brukes slik at kjøttet kan få tørke litt på kjøkkenbenken. Da blir det enklere å skjære i tynne skiver.

Server med tyttebærrømme:
Pisk opp 3 dl seterrømme til luftig konsistens. Ha i 2 ss knuste tyttebær eller tyttebærsyltetøy (ikke for søtt) og 1 ss Frost kreklinglikør samt 1 ss finhakket timian.
 
 
 

Sendt inn av

Foto: amoklv

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Kyllingleverpate

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

2 ss
hakkede,
1.5 dl
75 g
2 dl
3 stk
1 ts

Fremgangsmåte

Finhakk sjalottløk og surr den i olje til den blir blank og myk. Tilsett urter, madeira og konjakk og la det småkoke til det er igjen ca. 2 ts av væsken.

Slå ned temperaturen og ha i kyllinglever og resten av ingrediensene. Rør til smøret har smeltet.

Hell alt over i en hurtigmikser og kjør til fin konsistens. Hell over i små smurte ildfaste former.

Sett formene i en langpanne med varmt vann og stek i ovn ved 170 grader i ca. 40 minutter. Avkjøl.

Dekk formene med smeltet smør (må ikke koke) og små timian/rosmarinkvister. Server kyllingleverpatéen som en forrett med toast til.

Her finner du veldig mange oppskrifter med kylling

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Kyllingspyd med mangoglaze

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1.5 kg
småpoteter
Tilbehør:

Fremgangsmåte

Legg grillspydene i vann om de er av tre, mens du klargjør de andre ingrediensene:

Del kyllingfiletene i tre på langs. Tre dem på spydene.

Bland sammen alle ingrediensene til mangoglazen . Pensle over kyllingspydene.

Stek dem raskt på hver side i litt smør eller olje på middels varme og etterstek noen minutter i stekeovn ved 180 °C.

Tips:
Du kan godt klargjøre disse kyllingspydene dagen før. Da stekes de raskt i en panne, avkjøles og varmes opp i ovn/grill rett før servering.

Poteter:
Ha potetene i en kjele og hell kokende vann over potetene så det så vidt dekker. Dryss over havsalt.
 

Kok potetene møre uten lokk. Saltet vil da feste seg rundt potetene. 

Server kyllingspydene med poteter, urtedressingen, søt chilisaus, aioli og kremet fruktsalat.

Her finner du flere oppskrifter med kyllingspyd

Og her finner du mange retter som passer utmerket på koldtbordet

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 
 

Panzanella

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på grillfunksjon eller 300 grader.

Del paprikaene i to og legg med skinnsiden opp på et stekebrett. Når skinnet har fått svarte flekker, tar du dem ut og pakker dem inn i matpapir og et kjøkkenhåndkle. La avkjøle. Deretter fjernes skallet lett og paprikaen skjæres i strimler.

Vask tomatene i vend dem olivenolje. Legg dem i en ildfast form sammen med hvitløksfedd skåret i tynne skiver. La stå i ca 15 minutter ved 220 grader. 

Del opp brødet i biter a 2x2 cm. Legg på et bakebrett og sett i ovnen i 5 minutter.  

Skjær løken i tynne skiver. Bland med finhakkete ansjosfileter, kapers, olivenolje og rødvinseddik. 

Ha brødterningene i en bolle sammen med tomatene og paprikastrimlene. Ha i finhakker basilikum. Bland godt og hell oljedressingen over. Bland godt nok en gang og smak til med salt, pepper, evt mer olje og eddik. Ha i svarte oliven.

La gjerne stå i 15-30 minutter for å trekke. 

Tips:
Du kan godt tilsette agurk i terninger, kokte grønne bønner, hvite bønner eller revet pecorino.

Se alt du kan bruke gammelt brød til

Her finner du mange retter som passer utmerket på koldtbordet

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du vært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: bonchan

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Skalldyrsalat med byggris

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

100 g
1 pakke(r)
0.5 stk
2 stk
0.5 stk

Fremgangsmåte

Kok byggris etter anvisning på pakken, ca. 12 minutter. Ha i en skål og avkjøl. Når bygggrynene er kalde, vend inn søt chilisaus og saften av en halv lime.

Vask rucculasalat, skrell og kutt avokado i båter og agurk i terninger. Bland alle ingrediensene sammen med byggrisen. Smak til med salt og pepper. 

Rens reker og bland dem inn i salaten. Pynt med frisk koriander.

Tips:
Om du velger kokte blåskjell eller rå kamskjell i skiver, holder det med 200 gram. 

Flere oppskrifter med skalldyrsalat

Se alt du kan lage med byggris

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Esten Borgos

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Klassisk cæsarsalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

Krutonger
0.5 stk
surdeigsbrød, revet i biter
Dressing
Salat

Fremgangsmåte

Varm ovnen til 190°C. Vend brødbitene i olivenolje i en liten bolle til hver eneste bit er dekket i olje. Smak til med salt og pepper. Stek brødbitene til de er gylne, ca 10-15 minutter. Vend brødbitene i blant slik at de stekes jevnt. 

Finhakk ansjosfillet og hvitløksfedd, og mos det sammen til en mos ved bruk av siden av kniven. Skrap mosen i en bolle sammen med eggeplommene, dijonsennep og sitronsaft. Visp massen sammen før du tilsetter olivenolje litt etter litt til dressingen er tykk og glinsende. Rør inn parmesan før du smaker med salt og pepper. 

Riv salaten i relativt store biter før du vender den i dressingen. Server straks med varme krutonger og høvlet parmesanflak. 

Her finner du flere oppskrifter på deilige salater

Her finner du flere varianter av Cæsarsalat

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Lisovskaya

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
 

Waldorfsalat med bygg

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

Eplekokt byggryn:
100 g
Waldorfsalat:
2 dl

Fremgangsmåte

Eplekokt byggryn:
Legg byggrynene i en skål og dekk med vann, la stå natten over.
Sil av vannet og ha byggrynet over i en kasserolle. Hell over eplejuice og kok opp under omrøring. La småkoke til grøtkonsistens og avkjøl.

Waldorfsalat:
Press saften av en sitron i en skål og bland med vannet. Skjær epler i små terninger og ha de fortløpende over i sitronvannet for å unngå at de blir brune. Skjær ananasen og druene i like store biter som eplene og ha over i en stor bolle.

Pisk fløten sammen med sukkeret til den er lett og luftig. Pisk så majonesen forsiktig inn i kremen.

Hell av vannet fra eplene og bland eplebitene sammen med ananasen og druene. Tilsett eplekokt bygg, hasselnøtter og bland sammen.

Hell over den piskede kremen med majones og bland forsiktig.

Tips:
Du kan gjerne lage eplekokte byggryn en dag i forveien og oppbevare kjølig frem til bruk.           

Tips:
Waldorfsalaten blir enda bedre om den får stå noen timer i kjøleskapet før servering.

Her finner du flere retter med Waldorfsalat, også den klassiske

Her finner du mange retter som passer utmerket på koldtbordet

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Christian Brun

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen