Ukens kake

Friterte hylleblomster med jordbærsaus

Friterte blomster er så sommerlig som en dessert kan bli

Friterte blomster er så sommerlig som en dessert kan bli

Hylleblomster er svært aromatiske og matcher nyrørt jordbærsaus veldig godt.
08 Juli 2021 - 11:00

Sommerdesserter skal spises med en gang, slik er denne også. Men du kan gjør deler av forberedelsene på forhånd. Når blomstene kommer opp av frityrgryta må de spises umiddelbart mens skorpen er sprø og luftig. 

Svarthyllen er egentlig ikke viltvoksende, men har vært i Norge siden vikingtiden. Derfor kan du finne den mange steder langs norskekysten. Den blomstrer i juni-juli så om du har hytte nordover langs kysten, kan blomstene plukkes i slutten av perioden.

iStock-1195088381.jpg [930.43 KB]Hylleblomstklasene skulle i følge norrøn mytologi skjule kjærlighets- og fruktbarhetsgudinnen Frøya, og det forteller om plantens sterke stilling gjennom historien.

Mens blomstene hjelper ved feber, er bærene svært rike på C-vitamin og effektive mot forkjølelse. 

Blomstene er mest kjent som ingrediens i ulike drikkevarer, fra hylleblomstsaft til likør og sågar øl. 

Se alt vi har skrevet om denne ingrediensen og hvilke produkter som smaker av hylleblomst

Mjødurt har en like sterk posisjon i folkemedisinen, med en lang rekke bruksområder. Navnet har den blant annet fått fordi den ble brukt til å desinfisere karene før bruk til mjødbrygging. 

Den har en senere sesong enn hylleblomst, og vokser vilt over hele landet. Den har de samme intense aromatiske egenskapene, om enn en annen duft, litt friskere enn hylleblomstens tunge aromaer.

iStock-1064688262.jpg [351.76 KB]

Du kan godt bruke andre ingredienser som eksempelvis store basilikumblader i stedet for hylleblomst eller mjødurt, om sesongen er over der du bor.

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Friterte hylleblomster eller mjødurt med jordbærsaus

Friterte hylleblomster eller mjødurt med jordbærsaus

Fremgangsmåte

Begynn med sausen ved å mose jordbærene med en gaffel eller i en mikser. Tilsett melisen, og sett til side.

Rist blomstene, slik at eventuelt løse (visne) blomster faller av. Bland hvetemel, sukker og salt i en bolle. Visp inn vannet, litt om gangen. Visp røren glatt. Skill eggene. Tilsett eggeplommene først.

Ha i margarin. Visp hvitene stive, og vend dem ned i røren. Dypp blomstene i røren, og friter dem i 180 °C varm olje til de blir lett gylne.

Dypp de nyfriterte blomstene i sukker, og legg dem på asjetter. Server umiddelbart med jordbærsausen til.

Se alt vi har skrevet om denne ingrediensen og hvilke produkter som smaker av hylleblomst

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Dansukker

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her