Julemat

Oppskrift syltelabber

Slik gjør du syltelabber stuerent

Slik gjør du syltelabber stuerent

Følger du denne oppskriften, blir syltelabber plutselig noe alle liker.
09 November 2021 - 08:19

Å sette tenna i den delen av grisen som til en hver tid er mest møkkete står for noen som totalt utenkelig. Og en gastronomisk opplevelse de mer enn gjerne er foruten. Like fullt er griseføttene i form av syltelabber en tradisjon vi bør og tør forsvare. Denne gangen i en så spiselig form at du kan lure selv de mest skeptiske. Og med noe godt i glasset glir det garantert ned.

Ikke si det høyt

Syltelabber tilhører egentlig ikke det moderne bysamfunnet siden det er en tradisjon som er knyttet til slaktingen av julegrisen. Og da gikk ingenting til spille. I dag er det knapt en kjeft som har dyr de slakter for eget bruk, ei heller er det noen som kjøper absolutt hele slaktet lenger. Derfor lages ikke syltelabber annet enn av kjøttbedriftene.

Syltelabber er som hodesylte og lammerull, det blir aldri det samme som de du lager selv. Derfor er syltelabbene du får kjøpt i dag relativt tam spise. Den kjente kokken Lars Barmens tipset for en del år siden omen måte å piffe opp labbene på, nemlig i form av en tartar med pikant grønnpepper. Det du har igjen av syltelabbfølelsen er konsistensen, lett gummiaktige sener og sprø brusk. Men si det for all del ikke høyt.

Med eller uten bobler 

Server den eksotiske tartaren med mine til slett spill sammen med enten et glass hvitvin, manzanilla eller øl og snaps. På grunn av grønnpepperen trengs noe sødme og tyngde i hvitvinen. Det finner vi i den gode Steinberger Riesling fra Kloster Eberbach og Rheingau.

Enda mer lekker til er Karthäuserhofberg Eitelsbacher Riesling Kabinett  for den er litt tørrere og frisk med gode fruktaromaer, nydelige syrer, balansert tørr finish. Og perfekt til tartaren.

Champagne passer til alt, hevdes det, en sannhet med modifikasjoner riktignok, men i dette tilfellet er det veldig lett å finne et godt følge. A.D. Coutelas Louis Victor Fût de Chéne Brut er en drøm til. 

Et spennende følge til en slik rett, og som har enkelte aromamessige fellestrekk med både hvitvinene og champagnen, er sherrytypen manzanilla. La Gitana Manzanilla er et trygt valg. Den er frisk og fruktig med de karakteristiske aromaene av grønne epler, brød og kalk. Og til tartaren er den helt super. Men sjekk tappedatoen. Den må være så nytappet som mulig. I basis akkurat nå finner du en som garantert er nytappet, og det er Barbadillo Solear Manzanilla

Pilsner ved siden av snapsen

Øl og snaps eller akevitt må vi heller ikke glemme. Siden vi går litt utenom tradisjonene denne gangen, starter vi med en unorsk snaps, nemlig en genever. Som har fått sitt navn etter einerbæret (juniper) som gir den karakteristiske smaken til genever (og gin). Bokma Oude Friesche bærer klare bud om einerbær, den er rund og fruktig, og mer sødmefylt enn annen gin. Men i møte med tartarens grønnpepper mister den litt grepet. Men artig lell.

Vår alles kjære akevitt har på grunn av modningen i brukte sherryfat akkurat den nødvendige fyldigere sødmen. Allrounderen Løiten ***  er sånn midt på treet hva rikhet angår. Den har tydelig karvepreg i så vel duft som smak, midtpartiet preges av fin og lett sødme, avslutningen er krydret. Og den er veldig god til syltelabbtartaren.

Det er også nykommeren Atlungstad Tveten Gård Aquavit som er hakket tørrere, men fortsatt med veldig god karvefruktighet og balansert sødme. Perfekt for den som foretrekker en syrligere akevitt.

Ølet du velger til bør ha god friskhet og humlepreg og en touch sødme, som Frydenlunds Pilsner eller Pilsner Urquell fra Tsjekkia.

Syltelabb- og grønnpeppertartar

Syltelabb- og grønnpeppertartar

Fremgangsmåte

  1. Bland sammen eggeplommer, sennep, sitronsaft, hakket grønnpepper og hakket sylteagurk.
  2. Spe i olje litt etter litt og rør hele tiden til majonesen blir glatt og blank.
  3. Skjær kjøttet av syltelabbene og finhakk det. Rens løken og hakk den.
  4. Bland hakket kjøtt og hakket rødløk i majonesen. Smak til med sitron, salt og pepper.
  5. Anrett på tallerkenen sammen med flatbrød eller ristet brød.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her