Drikke
Greske viner i verdensklasse

Greske viner i verdensklasse

Kommer du deg ikke til Hellas og spesielt Santorini i sommer, er disse vinene til god trøst.
Aase E. Jacobsen
04 Juli 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Santorini er drømmeøy nummer én for hellasfarere, og i hvert fall for dem som har oppdaget hvilke vinskatter det skadeskutte ferielandet har å by på.

Kraft og karakter

Assyrtiko er Santorinis og Hellas’ beste hvitvinsdrue. Den har en spesiell evne til å «suge» til seg karakter fra jordsmonnet, og øyas vulkanske jordsmonn gir viner med betydelig kraft.

Les mer om assyrtiko

Thalassitis 2012 (98691) og Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2013 (98692) er to litt forskjellige uttrykk. Mens den første demonstrerer druens mineralske karakter til fulle, er den andre delvis fatgjæret og i tillegg er det kun brukt druenes egne gjær.

Rent smaksmessig ga den naturlige vinmakingen en mer åpen og sødmefylt frukt i 2001, men en strammere og fastere struktur i 2012. Men så er ikke druematerialet helt likt for de to.

Spesiell oppbinding

Til den første kommer det fra tre ulike underområder, Episkopi, Akrotiri og Pyrgos, på Santorini. Den andre henter sine druer fra kun Pyrgos som normalt gir mer aromatiske druer. Felles for alle er at vinplantene er svært gamle, nesten 80 år, og har et veldig lavt utbytte. Aldri over 25 hl/ha.

Måten det plantes på her, bidrar også til denne intensiteten og konsentrasjonen. På grunn av den konstante sterke vinden bindes plantene opp som en lav kurv. Løvverket er frodig for at det skal kunne beskytte drueklasene.

Vin og sjøvann

Selve navnet Thalassitis krever en nærmere forklaring. Den viser til antikkens tradisjon hvor man blandet vin med sjøvann, Thalassitis Oenos. Den ble ansett for å ha terapeutiske egenskaper. Det var også grunnen til at produsenten Gaia Wines sørget for å senke 520 flasker av 2011-årgangen ned i sjøen sist september.

Da håper jeg de bruker en annen type kork enn for flaskene som selges her til lands. For plastkork er ikke det vi forbinder med lagringsvin. 

Aller mest kjent er imidlertid Santorini for sin Vinsanto. Gaia Wines utgave, Gaia Vin Santo 2004 , er modellert etter den 2700 år gamle oppskriften til den greske poeten Hesiod. Assyrtiko har her fått selskap av de klassiske greske druene athiri og aidani.

En andel av druene får soltørke mens resten tørkes i skyggen for å bevare noe av den friske fruktigheten. Gjæringen stopper naturlig og vinen får modne i fatene i minst 10 år. Vinen verken klares eller filtreres før flasketapping.

Av nyere dato

Mens gresk vin har uendelig lange tradisjoner, er Gaia Wines av nyere dato. I 1994 etablerte de to vennene Yiannis Paraskevopoulos og Leon Karatsalos seg på Santorini og tre år senere i Nemea-distriktet på Peloponnes-halvøya. Her er den røde druen agioritiko konge.

Les mer om gresk vin

Gaia lager tre viner av denne druen. Agiorgitiko by Gaía 2012 (98690) , er en mellomting mellom en fruktig og ukomplisert og en mer kompleks stil. Den har et pent fatpreg, bra syre og veldig god frukt. Topp til lam eller svin fra grillen.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage
Dagens rett

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage

Fisk er fabelaktig på grillen, og laks med sesongens nyhøstede purre er intet unntak - prøv denne spennende retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her