Grilling av grønnsaker
Grillet aubergine bare må prøves
Foto: (robynmac)

Grillet aubergine bare må prøves

Følger du denne oppskriften, får du et grillfølge som fullstendig konkurrerer ut kjøttet. Slik blir ikke bare familiens vegetarianere glade, men også alle andre som vil kutte ned på kjøttinntaket..
10 Juli 2018 - 11:00

Auberginer dyrkes rundt hele Middelhavet. Selv om sesongen i eksempelvis Sør-Italia er fra juni til oktober, er auberginer tilgjengelig hele året her til lands. Og det er selvsagt fordi de dyrkes i veksthus.

Årsaken er at veksthus gir større kontroll med sykdommer og misdannelser. For auberginer tolereres nemlig ingen skjønnhetsfeil. De flotte, dyp lilla grønnsakene kommer i vinterhalvåret fra Spania og om sommeren fra Holland.

Står sterkt i sør

Mens auberginer i dag hylles som sunn og sykdomsforebyggende mat, særlig overfor kreft og hjertelidelser, ble de utsatt for stor grad av mistro i Nord-Italia hvor de hadde rykte på seg for å forårsake mentale lidelser!

At de samtidig hadde en meget sterk standing i det søritalienske  kjøkken, kan ha understøttet dette ryktet siden norditalienernes holdning til sine landsmenn i sør aldri har vært preget av likeverdstanken.

Frem med sødmen

Men auberginer kom først til vår del av verden på 1500-tallet og da fra Kina eller India hvor de også den dag i dag spiller en viktig gastronomisk rolle. Auberginer er svært sol- og varmekjære. Samtidig som de trenger et skrint jordsmonn. Resultatet er lavt utbytte og mye smak.

På de neste sidene finner du drikkeforslag samt oppskriften på grillete auberginer

I motsatt fall, hvis solmengden er for liten, vil de bitre aromaene øke. Det er grunnen til at auberginer drysses med salt eller legges i lettsaltet vann en halvtime før grilling eller fritering. Slik får du frem mye mer sødme i smaken.

Fleksibel

Når du kjøper auberginer, bør du påse at de er faste og ikke gir etter for trykk. Det finnes utrolig mange forskjellige varianter av aubergine, som alle har sine eksteriørmessige trekk, runde, avlange, tynne og tykke, blanke og matte i fargen, som går fra lilla til svart. Auberginene du får kjøpt her til lands er imidlertid av det runde lett avlange og blanke slaget med en vekt på 225-400 gram.

På de neste sidene finner du drikkeforslag samt oppskriften på grillete auberginer 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her