Grillet aubergine bare må prøves

Følger du denne oppskriften, får du et grillfølge som fullstendig konkurrerer ut kjøttet. Slik blir familiens vegetarianere glade også.

Auberginer dyrkes rundt hele Middelhavet. Selv om sesongen i eksempelvis Sør-Italia er fra juni til oktober, er auberginer tilgjengelig hele året her til lands. Og det er selvsagt fordi de dyrkes i veksthus.

Årsaken er at veksthus gir større kontroll med sykdommer og misdannelser. For auberginer tolereres nemlig ingen skjønnhetsfeil. De flotte, dyp lilla grønnsakene kommer i vinterhalvåret fra Spania og om sommeren fra Holland.

Står sterkt i sør

  Mens auberginer i dag hylles som sunn og sykdomsforebyggende mat, særlig overfor kreft og hjertelidelser, ble de utsatt for stor grad av mistro i Nord-Italia hvor de hadde rykte på seg for å forårsake mentale lidelser!

At de samtidig hadde en meget sterk standing i det søritalienske   kjøkken, kan ha understøttet dette ryktet siden norditalienernes holdning til sine landsmenn i sør aldri har vært preget av likeverdstanken.

Frem med sødmen

Men auberginer kom først til vår del av verden på 1500-tallet og da fra Kina eller India hvor de også den dag i dag spiller en viktig gastronomisk rolle. Auberginer er svært sol- og varmekjære. Samtidig som de trenger et skrint jordsmonn. Resultatet er lavt utbytte og mye smak.

I motsatt fall, hvis solmengden er for liten, vil de bitre aromaene øke. Det er grunnen til at auberginer drysses med salt eller legges i lettsaltet vann en halvtime før grilling eller fritering. Slik får du frem mye mer sødme i smaken.

Fleksibel

Når du kjøper auberginer, bør du påse at de er faste og ikke gir etter for trykk. Det finnes utrolig mange forskjellige varianter av aubergine, som alle har sine eksteriørmessige trekk, runde, avlange, tynne og tykke, blanke og matte i fargen, som går fra lilla til svart. Auberginene du får kjøpt her til lands er imidlertid av det runde lett avlange og blanke slaget med en vekt på 225-400 gram. 

Auberginer er en utrolig fleksibel råvare og ulike utgaver av grillete marinerte auberginer brukes mye som så vel forretter som tilbehør til kjøtt eller fisk som selvstendig rett, for øvrig perfekt til kveldskosen kun med litt spekemat ved siden av.

Saftige grillviner er perfekte også til auberginene. Hvis du har tenkt å be mange til grillfest, er en boks svært praktisk. Billig, men saftig og svært så riktig med tanke på menyen er sicilianske I Passi (58518) .

Rund og søt

På fastlandet, men fortsatt i sør, ligger vinområdet Puglia, som er blitt en vesentlig kilde til norske vinvaner. Mange av de rimelige vinene herfra er veldig kommersielle.  Antica Enotria Puglia Rosso 2011 (95220) er både rimelig og har karakter.

Topp til grillete grønnsaker.

Som antipasti

Selvsagt behøver det ikke være rødt til grillete auberginer. Søritalienske Rosaura 2014 (33115) er noe så sjelden som en uimotståelig rosévin som matcher auberginene både med og uten følge av grillet lyst kjøtt, helt perfekt.

Men så er da produsenten helt i toppsjiktet, ikke bare i Campania (hvor Napoli og Pompeii ligger) men også i Italia. Feudi stiller nemlig sterkt i alle kategorier. Også til denne retten og til grillfest for øvrig.

Sjekk andre oppskrifter på forretter

Det er også den hvite Feudi di San Gregorio Falanghina Sannio 2013 (33107) . En meget god hvitvin med så vel god fruktighet, friskhet som fedme.

Den er super til auberginene når de serveres som antipasti på ekte italiensk vis.

Bestill vinen med en gang

Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Grillede marinerte auberginer

Antall porsjoner

6 porsjoner som tilbehør, 3 porsjoner som smårett

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

2 ss
friske oreganoblader
stk

Fremgangsmåte

Skjær auberginene i skiver på langs eller på tvers, alt etter hva du synes er mest praktisk. Dryss litt salt over skivene og ha dem i et dørslag, Legg en suppetallerken eller lignende som press over. La stå minst en halvtime.

Dette gjøres for å få ut mest mulig av eventuelle bitterstoffer samt væske ut av auberginekjøttet.

Skyll raskt av saltet og tørk godt med kjøkkenpapir. Mange kokker (og oppskrifter) hopper imidlertid over dette trinnet for å spare tid, men det er slik en ekte italiensk mamma ville gjøre det.

Så legges skivene på varm grill og grilles på begge sider. Legg skivene oppå hverandre i en vid salatbolle.

Hvis tomatene er veldig tørre, kan du bløte dem i varmt vann eller hvitvin. Skjær dem deretter i bitte små terninger. Knus chiliene så fint du klarer. Knus hvitløksfeddene i en morter sammen med litt havsalt.

Bland tomater, hvitløk og chili med olje, eddik, bladpersille og oregano. Hell over auberginene og bland godt. Smak til med salt. La stå i minst en time.

Flere oppskrifter med aubergine

Andre gode grillsalater og -tilbehør

Grønnsaker er strålende grillmat

Se alle de gode grilltipsene her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen