Mat
Har du prøvd å lage lasagne av poteter?

Har du prøvd å lage lasagne av poteter?

La poteten overta for pasta denne gangen og server en smaksrik potetlasagne med drikke etter hva lommeboken tåler.
Aase E. Jacobsen
11 September 2014 - 11:00

Poteten brukes som bilde på alt som er fleksibelt. Og det med god grunn, for det er knapt noen råvarer som kan dukke opp i så mange forskjellige forkledninger, og alltid smake like godt.

Helst ikke rå

Så lenge du unngår å servere den rå, for det er definitivt ikke godt. Eller bare kokt. For heller det er ikke veldig spennende selv om mange nordmenn med et tvangspreget forhold til mat fortsatt insisterer på å spise kokte poteter til alt.

Poteter er noe av det rimeligste du kan gå til innkjøp av. På denne tiden av året når de norske avlingene kommer for fullt ut på markedet, er den nesten gratis.
Hva kvalitet angår, så er det fortsatt et langt lerret å bleke, for evnen og viljen til å sortere i kvalitetskategorier har vært svært liten i produsent- og grossistleddet. Derfor har vi måttet ta til takke med mye avfall opp gjennom årene.

Se gjennom vinduet

Bildet er noe bedre, men fortsatt er det et stykke fram før vi trygt kan ta en pose fra butikken og være helt sikker på at dette er 100 prosent topp kvalitet.

Les om potetens grand cru her

Derfor må du sjekke nøye gjennom "vinduet" i potetposen og se om det ser ut som om de har det bra der inne før du velger.

Denne gangen lar vi poteten overta som måltidets karbohydratelement, en arena som pasta i stor grad har okkupert i det norske hjem. Lasagne er blitt hverdagskost i løpet av de 25-30 årene denne retten har vært kjent på

våre breddegrader.

Enkel, rask og billig

Ukens potelasagne er virkelig enkel og rask å lage, og vanvittig god og selvsagt billig. Dessuten er den fleksibel for den kan forandres i det uendelige, fra å være rent vegetarisk til også å inneholde enten fisk eller kjøtt.

Som hverdagsmat, eller til en liten hyggestund midt i uka med stearinlys på bordet, ønsker de færreste å investere for mye i drikkevarene til.
Det smaker veldig godt med en kald pilsner til eller en ikke for komplisert vin. Det viktigste kravet er at den er saftig, med fine syrer og bløte tanniner.

Perfekt pastavin

Budsjettvinen denne uken er Saladini Pilastri Rosso Piceno 2013 (44465).

For her får du den perfekte pastavin. Saftig og rund, behagelig frisk og uten påtrengende tanniner. Super til potetlasagnen enten du velger den vegetariske vrien, med ansjos, salami eller skinke.

Ønsker du noe mer kompleksitet, kan du legge på noen tiere og få en annen sangiovesebasert italiener fra litt lenge nord, nemlig Lundadoro Rosso di Montepulciano Primosenso 2011 (56624).

For her får du mer av alt, mer kjøttfull bærfylde i så vel duft som smak, tydelig jordsmonnspreg, fin syrlighet, litt men ikke tøffe tanniner, deilig ettersmak med bærsødme og jordlige aromaer. En fleksibel vin som går fint til potelasagnen men er enda mer perfekt hvis du serverer den som grønnsakstilbehør til eksempelvis grillet kylling eller svin.

Vi må ikke glemme de hvite vinene for de er ideelt sett uovertrufne til denne type mat Villa Chiòpris Pinot Grigio 2013 (80071) er perfekt til denne type retter.

Potetlasagne med salami

Potetlasagne med salami

Fremgangsmåte

Skjær poteter, tomater og auberginer i tynne (2-3 mm) skiver. Stek auberginen i olje til den er pent brun.
 
Legges lagvis med salt, pepper og finhakket hvitløk samt evt. finhakket ansjos, salami eller spekeskinke i strimler mellom lagene i en ildfast form. Bruk gjerne en springform, da blir det lettere å få den helskinnet ut av formen.
 
Dryss ost på toppen. Stek ved 180 grader i en drøy time til potetene er myke.
 
La lasagnen få hvile i 10 minutter til den får satt seg. Løsne langs kanten på formen og ta av sidedelen.
 
Skjær så i pene stykker og server sammen med en salat som du blander av romanosalatblader, ekebladssalat, en avocado i terninger og en dressing av 1 ss god eddik eller sitronsaft, 3 ss god olivenolje, 1 ts fransk sennep, salt og pepper samt litt finhakkete friske urter.
 

Godt brød til er en selvfølge.

Her er alt du trenger å vite om pasta

Fristende internasjonale retter

Her finner du 25 flotte vegetaroppskrifter

Hvis du er på jakt etter enda flere ligger de her

Grønnsaker er en av de sterkeste trendene akkurat nå

Les mer om raw food

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så godt kan fire enkle ingredienser smake
Dagens rett
Cacio e pepe

Så godt kan fire enkle ingredienser smake

Pasta, smør, ost og pepper er alt du trenger for å lage denne nydelige pastaretten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du ha en treliter på lur i sommer, er det denne du skal gå for
+
Ukens vin

Skal du ha en treliter på lur i sommer, er det denne du skal gå for

Den er både innsmigrende og karaktersterk som skapt for vinkos rundt bålet eller under varmelampen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste
Guide
Oppskrifter nypotet

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste

Nå er det som for mange er årets høydepunkt på matfronten, de norske nypotetene kommet. Dyrt, sier noen, verd hver krone, sier andre. Nyt dem mens de er som ferskest sier vi.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så godt kan fire enkle ingredienser smake
Dagens rett
Cacio e pepe

Så godt kan fire enkle ingredienser smake

Pasta, smør, ost og pepper er alt du trenger for å lage denne nydelige pastaretten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her