Retter med mange elementer er perfekt for en høstsøndag, eller en lørdag med godt selskap rundt bordet. Da har du tid til å planlegge retten, og det er selve essensen til å lykkes. Da blir selv en oppskrift som denne med mange ingredienser og elementer fullt overkommelig. Belønningen er de brede smilene når de første munnfullene er fortært.
Dagens rett
Helstekt indrefilet med oksehale- og jordskokkragu
Foto: (Matprat.no)
En slik kombinasjon setter fart på smaksløkene og smilebåndet
Bare smatt på ordene: Helstekt indrefilet med oksehale- og jordskokkragu. Selv om du dropper noen av elementene, blir det suksess.
17 September 2022 - 00:00
Helstekt indrefilet med oksehale- og jordskokkragu
Fremgangsmåte
- Indrefileten: Den ytre hinnen på indrefileten skjæres av med en spiss kniv. Sort
pepper brennes i tørr og varm stekepanne 2-3 minutter, avkjøles og grovknuses. - Krydre fileten med pepperet, salt og salvie.
- Stek fileten i varm panne på alle sider, stikk så inn et steketermometer.
- Stekes i ovn på rist ved 160 °C i ca. 30 minutter til steketermometeret viser 55 °C for rød filet og 60 °C for medium stekt filet.
- La så fileten hvile 15-20 minutter så kjøttsaften får satt seg.
- Oksehale- og jordskokkragu: Brun oksehalene i en jerngryte, tilsett vann til det dekker halene, ha i salt, pepper, laurbærblad og kok opp. La halene småkoke i gryten med lokk på i ca. 1 time.
- Grønnsakene skrelles og vaskes, kuttes grovt og tilsettes i gryten. Ha i mer vann hvis det ikke dekker alle ingrediensene. Kok under lokk til kjøttet er mørt, ca. 1½ time.
- Ta oksehalene opp til avkjøling. Halene er lettest å rense når de er lune. Kraften siles og kokes inn til halv mengde, 30-45 minutter uten lokk. Ta av 7 dl kraft til saus og poteter.
- Sjalottløken skrelles og finhakkes. Kok den med rødvin uten lokk til marmeladekonsistens.
- Tilsett de rensede oksehalene og spe på med kraft.
- Skrell og del jordskokk i små terninger. Ha de i gryta.
- La det småkoke ca. 15 minutter og rør i gryta jevnlig.
- Pass på så det ikke koker tørt og brenner seg. Smak til med salt, pepper, litt sitronsaft og hakket salvie.
- Rødvinsaus til indrefilet: Sjalottløk skrelles og finkuttes. Ha i en gryte og tilsett rødvin, kok dette ned til en "marmelade" og tilsett kraft.
- Dette kokes inn til halv mengde, ca. 15 minutter. Sil og rør inn kaldt smør. Smak til med salt og pepper.
- Braiserte poteter: Potetene vaskes og skjæres i båter, brunes i en stekepanne. Sjalottløk og hvitløk skrelles og kuttes, salvie vaskes.
- Ha alt dette i en ildfast form med olivenolje og oksekraft.
- Bak potetene i ovn ved 160 °C i ca. 45 minutter. Smak evt til med litt salt og pepper.
- Aspargesbønner og bacon: Skjær av endene på bønnene og kok i ca. 5 minutter. Avkjøles i kaldt vann. Fordel bønnene i buketter. Rull hver bukett inn i en baconskive og stek i litt smør i 2-3 minutter,
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
AustraliaVolum: 0.75 l Pris: 269.80 kr Bestillingsutvalget87 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG
Forsiden akkurat nå