Drikke
Her får du mye barolo for pengene

Her får du mye barolo for pengene

2011 har gitt Giovanni Rossos «enkleste» barolo ekstra mye smak. Og prisen er den samme gode.
Aase E. Jacobsen
15 April 2015 - 13:55

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2011 (50492) er fortsatt veldig ung, men samtidig har den gode modenheten i 2011 bidratt til en vin med stor munnfølelse og innsmigrende frukt.

Uimotståelig

2011 regnes ikke på samme nivå når det kommer til lagringspotensial som syre- og tanninrike 2010 eller konsentrerte 2007, men har betydelig sjarm og er langt mer drikkevennlig.

Denne 2010-eren kan du dytte langt ned i kjelleren

Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2011 er derfor en lekkerbisken, men som den umiddelbare sjarmen til tross likevel er solid nok til å tåle mange år i kjelleren. Den har riktignok ikke en kork med en lengde som tilsier veldig lang lagring, men sannsynligheten for at vinen drikkes mens den er relativt ung er stor. Den er nemlig uimotståelig.

Kalkjordsmonnet gjør jobben

Rent praktisk er en miks av druer fra flere vinmarker med forskjellig eksponering, fra øst til vest. Det gjør at friskheten beholdes også i et varmt år som 2011. Spesielt takket være at nettene var kjølige selv i knallvarme august. Denne variasjonen er viktig for syreutviklingen i druene.

Det er også jordsmonnet som i Serralunga inneholder av mye kalk. Et gunstig forhold siden modningen tar lengre tid og den høye pH-en i jordsmonnet passer godt sammen med druer med naturlig potensial for høy syre, som jo er kjennetegnet for nebbiolo.

Les mer om jordsmonnet i Serralunga

2012 var også et varmt år, og fra dette året har Davide Rosso som er dagens sjef for denne familieeide vingården, to viner å by på. Begge er i

budsjettklassen: Giovanni Rosso Langhe Nebbiolo 2012 (12653) som er fyldig med krydder og kakaosødme og OMA Langhe Nebbiolo 2012 (18247) som er et samarbeid mellom Davide Rosso og vår alles kjære tv-kokk Ole Martin Alfsen. Og et litt mer delikat nebbiolouttrykk i den blomsteraktige stilen.

To ulike nebbiolouttrykk

Forskjellen på de to er at førstnevnte får druer fra det beste av Serralunga d'Alba (som Cerretta, Serra og Vigna Rionda) samt elementer som kommer fra produsentens nye vinmarker i Roddino (nabokommune sør for Serralunga, mest kjent for dolcetto).

Giovanni Rossos toppvin er som vanlig utsolgt

Og OMA-en er laget av druer fra eldre økologisk dyrkete vinplanter i Rabaja og Montestefano, to av Barbarescos aller beste cru-er.

At ikke disse kan kalles henholdsvi barolo eller barbaresco skyldes den kortere fatmodningstiden, samt at den første henter litt av druematerialt utenfor barologrensene. Men kvaliteten er altså svært høy og prisen særlig for OMA-en latterlig lav.

Barberakupp

Det er også Giovanni Rosso Barbera d'Alba Donna Margherita 2013 (49623) som er å få i et stort antall polutsalg og samtidig er et av de aller beste barberakjøpene.

Davide Rosso har introdusert økologiske dyrkingsmetoder og spontangjæring (druenes egne gjærsopper) samtidig som at vinene ikke filtreres før tapping for maksimal smak.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her