Brennevin
Historien bak Grand Marnier

Historien bak Grand Marnier

Selv om den har mange utfordrere, er det ingen appelsinlikører som truer Grand Marniers posisjon i mange cocktails og ikke minst desserter. Les historien og få oppskrifter her.
Redaksjonen
15 November 2012 - 15:00

Grand Marnier som lages av cognac og tørkete appelsinskall, er Frankrikes mest solgte likør.

Fra Frankrike har nå begrepet Grand Marnier-party spredt seg til resten av Europa samt til USA. Det går ut på at gode venner møtes for å nyte enten ren Grand Marnier eller cocktails med likøren som en viktig bestanddel.

Det danses og drikkes til hot musikk. Jo flere cocktails som mikses, jo bedre blir (ikke overraskende) stemningen. Til drinkene serveres sågar kaker med Grand Marnier i!

En av de meste populære drinkene på slike partys er nittitallets hotteste cocktail, Cosmopolitan, som har fått en renessanse gjennom Grand Cosmopolitan. Her erstattes altså triple sec eller Cointreau med Grand Marnier.

Nyskapningen ble umiddelbart godt mottatt i barer i USA. Hvor Grand Marnier lenge har hatt en sterk posisjon. Allerede i 1933 vant bartenderen Arthur A. Tarling en cocktailkonkurranse med Red Lion som i dag er en klassiker.

Flere drinker med Grand Marnier

Fast gjest på kjøkkenet

En nyere klassiker er shoten B-52 oppkalt etter et amerikansk bombefly. Det skal ha vært etter å ha drukket atskillige runder med denne at fire unge musikere dannet den populære åttitallsgruppen med samme navn.

Likøren har fått ry på seg for at være kvinnelige filmskuespilleres foretrukne drikk. Blant andre Liza Minelli etter rollen som korpiken Sally Bowles i Cabaret. Under et pressemøte spurte en journalist henne om det var riktig at hun drakk en hel flaske Grand Marnier om dagen.

Hun svarte: "Jeg tar meg av og til et glass Grand Marnier. Det gjør at jeg føler meg vel. Det burde De også prøve. Så ville De ikke stille et så idiotisk spørsmål!"

Mens amerikanerne bruker Grand Marnier i cocktails, har franskmenn ofte en flaske stående på kjøkkenet for å bruke den i maten. En lang rekke retter, spesielt mange salater, får et stenk av likøren.

Oppdaget cognac

Grand Marnier-historien starter med at en fransk likørprodusent, Jean-Baptiste Lapostolle, åpnet et kafedestilleri på kirkeplassen i Neuphle-le-Château i 1827. Her laget han likører av pærer, aprikoser, kirsebær og mynte.

Grand Marnier er indirekte et produkt av en krig. Da den fransk-tyske krig brøt ut i 1870, flyktet Lapostolles sønn, Eugène, fra tyskerne til Cognac. Han kjedet seg mens han ventet på krigens slutt slik at han igjen kunne komme seg tilbake til sin kafe i Neuphle. For at få tiden til at gå interesserte han seg for den lokale cognacfremstillingen.

Da han dro tilbake til Neuphle, hadde han med seg mange kasser fin gammel cognac. Men det var først svigersønnen, Louis Alexandre Marnier, som i 1880 fant på å blande cognac og tørket skall av den på det tidspunktet eksotiske appelsinen.

Han ville kalle den Petit Marnier, men vennen, Cesare Ritz, som få år etter åpnet Hôtel Ritz på Vendôme-pladsen i Paris, gjorde ham oppmerksom på at mange andre alkoholholdige drikker het noe med petit: Hvorfor ikke heller kalle den grand, foreslo han?

Maud og Haakon

Marnier fulgte altså rådet, og Ritz sørget for at den nye likøren ble servert hans gjester. Han designet også likørens berømte flaske med det røde båndet.
Hotel Ritz legendariske kokk, Escoffier, helte Grand Marnier i pannen for å gi sine retter en ekstra pikant smak.

Den engelske kong Edward 7. bodde ofte på Ritz. Om han spiste noen av de likørtilsmakte rettene til Escoffier, sier ikke historien noe om, men han var veldig begeistret for likøren i seg selv. Og av ham lærte hans datter og svigersønn, den norske kongeparet, Maud og Haakon, å servere den franske likøren til kveldskaffen.

Tørket appelsinskall

Likøren har ikke forandret seg siden den dukket opp i Ritzs bar for drøyt 100 år siden. Oppskriften er fortsatt hemmelig. Men fremstillingen er i dag modernisert.

Likøren produseres fortsatt i Neuphle le Chateau. Byen er like kjent for å være stedet hvor Ayatollah Khomeiny bodde i eksil i noen måneder før han vendte tilbake i triumf til Iran under den muslimske revolusjonen, hvis etterdønninger fortsatt kjennes i storpolitikken.

Ayatollahen bodde like ved siden av Grand Marnier-fabrikken, men det er selvsagt utenkelig at den fanatiske muslimske avholdsmannen engang luktet på likøren.

Satser på de unge

I dag er det femte generasjon Marnier Lapostolle, Jacques, som leder virksomheten. Og to av hans barn, Stephane og Alexandre, er parate til å overta.
De vil nok følge opp selskapets strategi om å satse på USA, Canada og Europa, med hovedvekt på yngre forbrukere i 25-35 årsalderen. Deres siste satsing, Nirvan, med ekte Madagaskar-vanilje er et resultat av denne strategien.

Til fremstillingen av likørene er Marnier Lapostolle så avhengig av cognactilgangen av de har et eget kontor i det vakre Bourg-Charente-slottet i Cognac by.

Tre ganger i uken kommer tankvogner med nye forsyninger til Neuphle. I fabrikkens kjellere legges de beste cognacene til side for videre modning. Kjellermeste Braud har erfart at ikke all cognac er egnet til å bli til Grand Marnier. Appelsinskallene trives best sammen med virkelig god cognac. De bitre grønne appelsinskallene tilhører sorten Citrus Bigaradia. De kommer fra  Marnier Lapostolles 200 hektar store plantasje på Haiti.

Før skallene gjennomgår en destillering for å få ut de rene aromaene, må de bløtes i nøytral alkohol. Denne essensen blandes deretter med cognac og sukkerlake i henhold til Louis-Alexandre hemmelige oppskrift. Dernest modnes likøren lenge i eikefat.

Jubileumsutgave

Grand Marnier er ensbetydende med en rekke likører, men alltid med cognac og den bitre appelsinen i hovedrollene. En variant er den røde likøren, Cherry Grand Marnier som lages av de eksklusive griotte-kirsebærene.

I 1977 ble det lansert en spesiell utgave, nemlig Grand Marnier Cuvée du Cent Cinquantenaire, i anledning firmaets 150 års jubileum.

Nok en spesialitet er Pineau de Charente Marnier. Pineau de Charente oppstod ved en tilfeldighet på 1700-tallet da vinprodusenter tilsatte cognac i ugjæret søt druemost. Drikken fikk sågar i 1935 tildelt den franske kvalitetsbetegnelsen Appellation d`Origine Contrôlée AOC.

Marnier-Lapostolles utgave er vellagretog nytes best som aperitiff eller i en cocktail. Siden den ikke er altfor søt, kan den også serveres sammen med gåseleverterrine, melon, salater eller ost.

Trives i isen

Noe av det første som ble funnet da Titanics vrak ble funnet i 1985, var en flaske Grand Marnier.
 
Den ble funnet i kapteinens hender. Det betyr at han gikk ned med sitt skip mens han drakk likør. Flasken var halvfull da den ble funnet. Og innholdet var fortsatt drikkelig etter 73 år på havets bunn.
 
Drikker du mange nok glass av denne likøren, kan du godt føle som om du var på et skip som holder på å synke, for dette er en fullblods 40 prosents likør.
 
Kanskje det er derfor at det er i Island vi finner de aller største forbrukerne. Hver islending drikker nemlig gjennomsnittlig fire glass Grand Marnier i året.

Grand Cosmopolitan

Fremgangsmåte

Hell alle ingrediensene i en cocktailshaker med isbiter.
 
Rist godt og sil over i et godt avkjølt cocktailglass .
 
Råvarer:

Sendt inn av Grand Marnier

Vurder oppskriften

Grand Margarita

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene i en cocktailshaker med isbiter.
 
Rist godt og sil over i et margaritaglass med saltkant.
 
Råvarer:

Sendt inn av Grand Marnier

Vurder oppskriften

Grand Spicy

Fremgangsmåte

Ha alt i en cocktailshaker med isbiter. Rist godt og sil over i et godt avkjølt cocktailglass .
 
Topp med 1 cl krydret sukkerlake.
 
Råvarer:

Sendt inn av Grand Marnier

Vurder oppskriften

Grand Crush

Grand Crush

Fremgangsmåte

Ha appelsinbitene i et stort whiskyglass sammen med Angostura og knus dem sammen med en tremorter eller en barskje.

Fyll opp glasset med knust is og hell over appelsinlikøren.

Rør rundt og server.

Tips: Denne drinken kan varieres ved å bytte ut likør og frukt med andre fruktsmaker. Som eple , pære , aprikos eller pasjonsfrukt . Hvis du bruker en lavalkohollikør, kan du tilsette 1 cl cognac for å løte smaken.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Grand Marnier

Vurder oppskriften

Sjokoladeparfaitkake

Sjokoladeparfaitkake

Fremgangsmåte

Finhakk sjokoladen. Varm crème fraîche og sukker til kokepunktet i en liten kjele.

Tøm den varme kremen over den finhakkede sjokoladen. Rør det sammen med en slikkepott til du får en glatt masse.

Visp så inn eggeplommene én om gangen. Pisk kremfløten for seg.

La sjokolademassen bli lunken (36-38 °C) før du vender inn fløtekremen med en slikkepott, først havparten, så resten. Tilsett Grand Marnier-likøren.

Smør innsiden av kakeringen med litt soyaolje. Dette for at ringen skal slippe lettere.

Skjær eller stikk ut nøttebunnen med kakeringen. Sett kakeringen på en flat tallerken og plasser bunnen i ringen.

Fyll sjokoladeparfait til toppen av ringen og stryk av med en palett (flat, avlang stekespade) slik at kaken blir helt jevn.

Sett kaken i fryseren og la den stå i fryseren i minst 6 timer til den er gjennomfryst. Kaken kan nå oppbevares 14 dager i fryser, godt innpakket.

Ta kaken ut av fryseren ca. 20 minutter før den skal serveres og la den stå og temperere seg i kjøleskapet.

Parfaiten skal så vidt ha begynt å smelte når du serverer den, da kommer smaken best til sin rett.

Sikt et lag kakao på toppen av kaken før servering, pynt etter ønske.

Kokketips: Varm kakeringen med et varmt, fuktig håndkle e.l. før du skal ta den av, slik at ringen løsner lettere fra kaken.

Oppskriften er hentet fra Den store kakeboken av Sverre Sætre som er finalist til Beste norske kokebok 2010.
 
 

Sendt inn av Sverre Sætre

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test en alternativ vri på syrefrisk chardonnay – du vil ikke angre
+
Godbiter i pollisten

Test en alternativ vri på syrefrisk chardonnay – du vil ikke angre

Det er først og fremst druenavnet morillon som forvirrer, men vinen er så god chardonnay som den kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Topp hvitvinskjøp med mye smak - og den er i basis
+
Ukens vin

Topp hvitvinskjøp med mye smak - og den er i basis

Denne flotte spanske hvitvinen som finnes på de fleste pol, matcher den rikeste sjømaten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fennikel er sommersmaken for mange - særlig når den spiller hoderollen i en salat som denne
Dagens rett

Fennikel er sommersmaken for mange - særlig når den spiller hoderollen i en salat som denne

Men også de andre friske salatingrediensene bidrar nå som de er på topp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når kjøttet serveres på en grønnsaksseng, blir det vinn-vinn
Dagens rett

Når kjøttet serveres på en grønnsaksseng, blir det vinn-vinn

Med så mye grønnsaker, trenger du mindre kjøtt og de tilfører hverandre gode smaker gjennom måten retten lages på.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test en alternativ vri på syrefrisk chardonnay – du vil ikke angre
+
Godbiter i pollisten

Test en alternativ vri på syrefrisk chardonnay – du vil ikke angre

Det er først og fremst druenavnet morillon som forvirrer, men vinen er så god chardonnay som den kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Topp hvitvinskjøp med mye smak - og den er i basis
+
Ukens vin

Topp hvitvinskjøp med mye smak - og den er i basis

Denne flotte spanske hvitvinen som finnes på de fleste pol, matcher den rikeste sjømaten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne franske salaten er som et helt måltid
Dagens rett

Denne franske salaten er som et helt måltid

Salater fungerer som fullverdige middager, spesielt dersom du legger til et par ovnsbakte poteter, bacon og egg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fennikel er sommersmaken for mange - særlig når den spiller hoderollen i en salat som denne
Dagens rett

Fennikel er sommersmaken for mange - særlig når den spiller hoderollen i en salat som denne

Men også de andre friske salatingrediensene bidrar nå som de er på topp.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her