Kake
Honningkake slik de lager den på Kampen Bistro

Honningkake slik de lager den på Kampen Bistro

Om du trodde honningkake bare var noe som ble servert på eldresenteret, tar du feil.
Redaksjonen
22 Januar 2015 - 14:10

Få Ukens kake som nyhetsbrev

På Oslos fremste rockekjøkken hentes ofte retter, kaker og desserter fram fra glemselen for å få en moderne twist. Kokk på Kampen Bistro, Theis H. Omdahl, byr på sin variant. Hans honningkake er kanskje ikke akkurat slik bestemor ville lage den, men utrolig god.

Helt siden steinalderen

Honning er dessuten noe vi burde bruke mer av. Det er langt sunnere enn det raffinerte sukkeret og det mest naturlige søtningsstoffet som tenkes kan.

Honning ble faktisk tatt i bruk allerede i steinalderen og holdt seg som det viktigste søtningsstoffet i matlaging helt fram til sukkerindustrien tok over.

Les mer om honning

Den økte trusselen mot bienes eksistens har gitt honning fornyet oppmerksomhet. Stadig flere lager sin egen honning, sågar midt i storbyen, i håp om at det bidrar til å sikre bienes framtid. Prinsippet om «alle bekker små» gjelder også her.

Så god blir byhonning

Det som i hvert fall er sikkert er at slik småskalaproduksjon både er hyggelig og smaker godt. På Bondens Marked og i Mathallen er det dessuten mulig å kjøpe «hjemmeslynget» honning fra både by og land.   

Foto: Julie H. Amundsen

TIPS: Rester av kaken kan males opp og ristes i ovnen. Perfekt som strøssel på iskrem. Se flere nyttige kokketips

Honningkake fra Kampen Bistro

Honningkake fra Kampen Bistro

Fremgangsmåte

Kake:

Pisk sukker og egg luftig. Bland smør og honning og hell forsiktig opp i eggedosisen. Bland hvetemel og bakepulver og vend vekselvis med melk til røren er smidig.

Sett ovnen på 180 °C. Stek kaken i smurt form i ca. 30 minutter, til deigen så vidt slipper kakenålen. Den skal ikke bli tørr.

 

Glasur:

Kok honningen til den tykner. Smak til med frisk sitron. Avkjøl og smør utover kaken.

 

Server kaken med yoghurtis .

Sendt inn av

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing
Dagens rett

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing

Kanskje er dette starten på ferien, og da vil vi ha det lettvint. Med denne salaten bruker du opp rester i kjøleskapet - eller finner ingrediensene i nærmeste butikk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her