Høstkoselig søndag

La svinesteika få litt høstlig smak av skog og samle familien eller venner rundt en god gammeldags søndagsmiddag.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Søndagsmiddagen skal ha en egen ro over seg, som en mental forberedelse på en ny og for mange hektisk uke. Da er det ekstra viktig at maten er noe annet enn nødløsning fra bensinstasjonen eller pizzakiosken. Det har definitivt ikke samme evnen til å berolige og glede. En klassisk steik er det de fleste forbinder med gammeldags søndagsmiddag. Det kan imidlertid gjøres litt mer raffinert og spennende enn som så, men fortsatt uten at ambisjonsnivået blir for høyt.

Er du et skikkelig supermenneske rekker du i tillegg en skogstur tidlig på dagen for å fylle soppkurven. Da blir middagen nemlig ekstra god. Men det fullt mulig og absolutt ikke mindreverdig å satse på grønnsaksbutikkens rikholdige tilbud av sopp. Litt timian og einerbær bidrar ytterligere til smaken av høstskog, og baconsmaken gir assosiasjoner til høstlig bråtebrann.

Rødvinsmarinaden gir ikke bare en mørk overflate på svinefileten men også en viltlignende smak. Innvendig beholder den imidlertid sin opprinnelige karakter. Noe som ikke bare er en visuell effekt men som også setter en smaksmessig spiss.

Søndagsmiddagen smaker enda bedre hvis den får følge av et glass god rødvin, så la boksvinen være i fred denne søndagen og legg lista litt høyere. For vår svinesteik ønsker seg en myk vin med en viss modenhet, god men ikke overdreven friskhet og gjerne litt sødme samt skogbunn- og røyktoner for å gjøre møtet med matens aromaer optimalt.

En côte-du-rhône med noen år bak seg er det vi leter etter, og Guigal Côtes du Rhône 2011 (7304) er rett og slett nydelig til, myk og smidig med en deilig mokkaaktig avslutning. Spanske Mas Collet 2009 (20278) som har en viss likhet hva angår drueblanding (først og fremst gjennom grenache) kombinerer like godt med sine modne syltetøytoner, innslag av skogbunn og lær.

En châteauneuf-du-pape er også en grenachedominert vin som har mer av alt, ikke minst sødme og varme. Også her fungerer en litt moden vin best og Ch. Mont-Redon 2001 (37588) gjør ikke skam på familien. Her er varme røde og mørke skogsbær i skjønn forening med fine krydder- og jordsmonnstoner og en touch av animalskhet. En vinstil som er veldig lett å bli sjarmert av, men husk at disse vinene er alkoholrike med14-14,5 prosent og den ekstra prosenten merkes. Nettopp derfor smaker en châteauneuf-du-pape så godt når høsten melder seg for alvor.

Langt mer elegant og delikat om enn basert på en helt annen drue, nemlig pinot noir, er en burgunder. Og Mercurey Clos Tonnerre 2010 (2887) er en lekkerbisken som fortsatt er veldig ung men som åpner seg fint etter en tid i glasset og dermed avslører nydelige toner av søte røde skogsbær og kirsebær samt begynnende skogbunn. Anslaget er bløtt og silkemykt men gode syrer og fine tanniner gjør seg gjeldende etter hvert. Velger du å investere i den til søndagsmiddagen, men du bør også dekantere den for at den skal by på mest mulig helt fra måltidet starter.

En annen fantastisk vin med nydelige høsttoner men med større innslag av blomster og eksotiske krydder- og trevirketoner er en nebbiolo som Cantalupo Ghemme 2000 (32572) . En svært elegant og parfymert vin som gjør stor suksess overfor maten.

Husk at alle disse vinene ikke må serveres for varme, 15 grader er fint. God søndagsmiddag.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Svinefilet med skogssoppsaus

Fremgangsmåte

Dagen i forveien:
Legg filetstykket i en bolle og hell over rødvin, gulrotterninger, hakket løk, timian, laurbærblad og einerbær. La stå til neste dag.

Ta opp fileten av marinaden og tørk av den. Vend i melet og rist av det som er overflødig. Varm smør eller margarin i en steikepanne og stek noen minutter på alle sider. Tilsett hvitvin, marinaden og vannet. Kok opp. Ta ut fileten og legg den i en ildfast form.

Fortsett å koke vinblandingen mens du skummer godt av, til halvparten gjenstår. Tilsett tomaten og cognac og la småkoke i 10 minutter. Sil.

Børst av soppen og del den eventuelt opp i biter. Varm litt olje i en steikepanne og fres bacon og sopp. Ha blandingen i sausen. Kok ut pannen med litt vann og ha det oppi sausen og la alt trekke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Tilsett smør like før servering.

I mellomtiden settes formen med fileten inn i ovnen ved 180 grader i ca 15-20 minutter. Bruk steketermometer og la det gå til 70 grader. La hvile i 10 minutter før den skjæres opp i skiver à 1-2 cm.

Server med soppsausen, kokte grønnsaker (som varmes opp igjen med litt smør like før servering) og pommes noisettes som du lett lager selv.

Pommes noisettes:
Skrell potetene og kok dem møre. Overfør til en bolle sammen med et egg, hvitløksmosen, sjalottløken og muskatnøtten og mos det hele til en fast og jevn masse. Smak til med salt og pepper. Form små boller som vendes i griljermel.

Varm opp oljen til det begynner å danne seg krusninger på overflaten. Stek 5 boller av gangen til de pent gyllenbrune. Ta opp og legg på et kjøkkenpapir for å dryppe av overflødig fett.

Her finner du mange andre oppskrifter med svinefilet

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Sebalos

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen