Alle skal med. Inviter til pizzadugnad

Alle skal med. Inviter til pizzadugnad

Benytt høstferieuka til å lage mat sammen med barna - og til å vise dem en annen inngang til pizza enn frysedisken. Da kan de samtidig være med på favorittmiddagens utforming.

Til tross for at pizza er det enkleste du kan lage selv, velger de fleste å raske med seg ukens pizzamiddag fra frysedisken.

Super høstferieaktivitet

Det er skikkelig trist at så mange frarøver seg selv og sine nærmeste gleden over å spise god pizza. For det er som sagt så utrolig lettvint og umulig å mislykkes med - hvis du bare følger noen enkle råd. I tillegg er det like morsomt å lage sammen med barna som pepperkaker og boller.

Og siden det er høstferie, kan familien bevilge den ekstra tiden til matlagingen - jo flere kokker jo mer søl - og moro.

Syrlig og veldig sprø

Dessuten gir det faktum at maten er selvlaget ekstra god appetitt. Sist men ikke minst viktig, du har full kontroll over kvaliteten på alt du putter oppi pizzaen. Hvis noen av familiemedlemmene eller dugnadsdeltakerne har en eller annen form for allergi, er det lett å styr unna uønskede elementer. Og skulle du ønske en heløkologisk vri, er det fullt mulig, og ingen stor investering verken i tid eller penger siden råvarene finnes i de fleste butikker.

Best av alt er at en hjemmelaget pizza kan skreddersys etter hva de ulike familiemedlemmene liker best, en halvdel med hvitløk og en uten, en med kjøtt og en med fisk, en med norvegia og en med mozzarella, en med og en uten ost, en med tomatsaus og en uten.

Men uansett preferanser må en pizza være god på bunnen for å bli perfekt. Og en god pizzabunn er stort sett så langt unna det du finner i fryse- eller kjøledisken som mulig - uavhengig av antall ekthetsgarantier på emballasjen. Viktigst av alt er at mengden gjær må være liten og hevetiden tilsvarende lang. Smaken, elastisiteten og dermed bearbeidelsesevnen til deigen trenger tid for å utvikle seg.

Tynn bunn, ja takk

Hvis du grøsser over tanken på å måtte bestemme deg et halvt døgn på forhånd for å lage pizza, er det kanskje ingen vits i å lese videre, men faktum er at det blir himmelvid forskjell. Deigen blir lett syrlig og veldig sprø.

Hvis du er uenig i at den beste pizzaen har tynn bunn, er det heller ingen vits i å fortsette, men det er først da du begynner å nærme deg pizzaperfeksjon på hjemmebane. Hvis du ikke kjevler bunnen tynn nok, blir den aldri sprø og heller ikke riktig stekt. For en perfekt knasende sprø pizza skal ikke stekes i 15-20 minutter ved 200 grader, men i 8-10 minutter ved 300 grader, og for all del ikke bruk varmluft men god gammeldags over- og undervarme.

Dropp brusen

Når du legger så mye kjærlighet i pizzaen, bør du også gjøre det i drikkefølget. Unngå for all del brus som burde være forbudt å servere til mat. Server derimot familiens yngste medlemmer det som er best akkurat nå, nemlig nypresset eplesaft, som ikke har vært innom konsentratstadiet som de fleste industrijuicer, ei heller er tilsatt noen form for konserveringsmidler. Stadig flere butikker tar inn eplesaft fra lokale saftpresser som får frukten fra nabobygdenes eplehager.

Men også Vinmonopolet selger eplesaft som alkoholfrie alternativer. Balholm økologisk eple og pæremost eller Liereple med bringebær er begge knallgode følger til pizzaen for så vel liten som stor.

De voksne har imidlertid større valgmuligheter, og kan godt unne seg øl, rødvin eller hvitvin til pizzaen, alt avhengig av hvilket fyll som er valgt. Italiensk vin er omtrent selvskreven siden vår pizza er inspirert av den tynne sprø typen som stammer fra Napoli.

Superb til kjøttpizza

Til sjømatpizza er hvitvin aller best, og den Pieropan Soave Classico fungerer helt utmerket siden den har god friskhet og søt sitrus i finishen. Den går også helt fint til pizzabiten med røykt laks og fersk geitost og kombinasjonen av røykt laks og oliven.

Men pizza signaliserer rødvin for de fleste. Og da behøver du slett ikke investere mye for å finne en god partner. Velkjente Carussin Asinoi Barbera d’Asti – eselvinen blant venner - gjør en strålende jobb overfor alle varianter takket være sin gode saftighet og friskhet.

 

Pizzadugnad

Fremgangsmåte

Bland de tørre ingrediensene godt i en bakebolle. Tilsett vannet og kna deigen til den er jevn og seig. Det krever kanskje litt muskler, så la en voksen ta seg av det. Om deigen virker tørr i begynnelsen, vær likevel tilbakeholden med å tilsette mer vann. Med god elting skal det ikke være nødvendig. Dekk med plast eller lokk og sett på et lunt sted (uten direkte trekk) i minst 12 timer, gjerne et døgn. Del deigen i to like store deler og kjevle den ut (bruk minst mulig mel til utkjevlingen) så tynt som mulig slik at den passer til en firkantet bakeplate (dekket med bakepapir).

Fordel tomatsaus i et tynt lag utover og øvrige ingredienser på toppen av dette. Eventuell ost og friske urter til slutt før pizzaen settes inn i ovnen ved 300 grader (NB over- og undervarme) i 8-10 minutter.

Tomatsausen:
Varm olivenolje i en stekepanne og fres løk og hvitløk til det blir mykt. Tilsett paprikapulver og la frese med noen sekunder. Ha i vinen og la det hele koke helt inn. Tilsett tomatene, oregano og sukker. Kok opp og la småkoke i minst 15 minutter uten lokk. Bruk eventuelt stavmikser til å gjøre sausen helt jevn. Smak til med salt og pepper.
 
Alternative ostetyper pr. pizza:
1 pk (125 g) mozzarella (helst av bøffelmelk da den er fetere) kuttet i små terninger - en selvfølge til perfekt pizza og passer til alle typer topping men vær oppmerksom på at mozzarella inneholder mye vann og kan gi en litt bløt pizza.
100-125 g revet industrimozzarella (som er noe helt annet) eller norsk ost (Jarlsberg el.l.) - dette er barnas favoritt og et alternativ for at ikke mozzarellaen skal gjøre pizzaen bløt.

1 pk naturell Haukeli-geitost (legges i små klatter oppå) - passer fint sammen med røykt laks
 
150 g fetaost - passer fint sammen med kraftig spekemat og selvsagt svart oliven og syltet grønn chili.
 
Friske urter på toppen:
Friske oreganoblader - passer til alt
Friske timianblader - passer til mye, spesielt spekemat
Finhakket estragon eller kjørvel - passer til røykt laks samt all annen sjømat.
 
Siste finish:
Legg en neve ruccula eller noen store basilikumblader oppå den stekte pizzaen
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen