Mens nordmenn starter julefeiringen allerede i november, har amerikanerne nok med å forberede seg til Thanksgiving som fortoner seg som en nesten like viktig høytid. Den fjerde torsdagen i november (altså den 24. i år) samles familien om et stort måltid som bugner av høstens grøde. Med helstekt kalkun som det selvfølgelige midtpunkt. En norsk og minst like velsmakende vri kan være en stor og feit kylling, helst økologisk, fylt med urter og andre godsaker og innbakt i paideig for maksimal saftighet. Høstlig grøde på våre kanter betyr stort sett rotfrukter som gir et smaksrikt følge fylt av høstlig sødme. Og sausen lages av stekesjyen som løftes med godt brennevin, gjerne calvados.
Inspirasjonen til denne retten fikk jeg på det nyåpnede Brasserie Blanche i Oslo hvor perlehøne serveres på denne måten. Med høstmørke utenfor vinduet og varme på peisen ga denne smaksrike og mettende retten den riktige høsttakkestemningen. God mat tar tid, både å lage og å spise, så det gjelder å begynne tidlig.


Mer kraft er det i Haandbryggeriets Indian Pale Ale (varenr. 44586, tilleggsutvalget, for tiden kr 53,20 for 50 cl) som stilmessig skal være et relativt bittert øl men som i denne norske utgaven er mer balansert hva bitterhet angår, ikke minst fordi den meget store fylden og gode rikdommen "pakker" bittertonene godt inn. En drøm for ølelskeren. Imidlertid finnes denne kun i polets tilleggsutvalg, hvilket betyr at varen kun finnes i de utsalg som har tatt den inn (grunnet regler for minstekvanta). Klikk på ølets navn, og du vil få opp en oversikt som viser deg hvilke utsalg som har ølet på lager. Selvsagt kan du evt. kontakte ditt lokale pol og høre om de er villige til å ta inn et lite parti.
Rødvin er selvsagt like velegnet til. Blant de økologiske rødvinene som er smakt til denne retten passer californiske Bonterra Shiraz-Carignane-Sangiovese 2002 (47008) aller best. Umiskjennelig krydret shirazpreg men uten dominerende fatpreg, god syre, bløte tanniner og fin sødme er en god partner til denne høstlige retten.

Hvis du satser halvøkologisk slik som en viss sauebonde på P3, er franske Selection Premiere Crozes Hermitage 2003 (20619) tilnærmet perfekt til den innbakte kyllingen, saftig og lett krydret med en del varme i ettersmaken. Denne vinen er imidlertid feilaktig betegnet som økologisk i pollista,
så hvis du insisterer på 100 prosent renhet er det bedre å gå til naboen Chapoutier som jobber biodynamisk i vinmarkene. Crozes Hermitage "Les Meysonniers" 2001 (45966) som nå har byttet til den lettere årgangen er slankere enn sin nabo men en mer "riktig" crozes hermitage med sitt kjøligere og noe mer raffinerte skogsbærpreg samt større syrefriskhet. Og dermed den mest elegante kombinasjonen med kyllingen.
Hvis du tilhører de som aldri får nok kraft i glasset, bør du prøve italienske Brolio Chianti Classico 2012 (699) til! Et godt og svært rikt følge.
Satser du på en alkoholfri middag, eller bare trenger et alkoholfritt alternativ, er det fristende med god gammeldags eplemost til. Eplepresseriet i Sauherad, Epleblomsten, har en treliters boksvariant som finnes i alle Meny-butikker. Den selges også i penere flasker til bordbruk samt i økologisk utgave fra gårdsutsalget i Sauherad. Eplemosten er prima både i seg selv og til denne retten. Så vel store som små vil glede seg over å få høstens grøde også i glasset.