Irland

Irsk whiskeys mykhet settes pris på av mange, men denne testen antyder at det innimellom kan bli vel mykt.
Redaksjonen
30 April 2007 - 13:43

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2007. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Irland

(86p)
Tullamore Dew
Tullamore
Irland
30162 Allied Domecq Spirits & Wine Norway - kr 309,50 (70cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Gyllen. Fin duft med avdempet frukt, eik og trekrydder samt honning og smør.
Smak: Mykt anslag, veldig rund og sødmefylt med en del karamell og tørket frukt, sitter lenge. (UÅ)
Bruksområde: Irish eller drinker hvor sødme er ønsket.
Vurdering: En elegant whiskey. 86 p (UÅ)
Laget av: Primært maltet/umaltet bygg
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 3 år (fatlagringstiden er ikke oppgitt av produsenten)
Bestill her:

(86p)
Clontarf
The Clontarf Irish Whiskey Company
Irland
15381 Vectura - kr 397,80 (100cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Mørk gyllenbrun. Veldig god duft med tørket frukt, nøtter og sitrus.
Smak: Friskt anslag, myk tvers gjennom, en del røyk, tørristete nøtter og fat samt anis, god lengde. (UÅ)
Bruksområde: Uten is, eller til en ekstra god irish.
Vurdering: En småkompleks irsk whiskey. 86 p (UÅ)
Laget av: Maltet bygg
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 36 md. fatlagring
Bestill her:

(85p)
Kilbeggan 4 Years Old
Cooley Distillery
Irland
7953 Vectura - kr 300,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Lys gyllen. Ren og delikat duft med fin frukt.
Smak: Friskt anslag, god fylde, en del vanilje, røyk og sitrus mot slutten. (UÅ)
Bruksområde:
Vurdering: En god og ganske strømlinjeformet whiskey. 85 p (UÅ)
Laget av: Bygg
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 36 md fatlagring.
Bestill her:

(85p)
Jameson
Irish Distillers
Irland
162 VSD - kr 310,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllenbrun. Småelegant duft med noe karamell og honning.
Smak: Friskt lett og fruktig anslag, ganske myk stil, sitter en stund. (UÅ)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En veldig feminin whiskey. 85 p (UÅ)
Laget av: Bygg.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret på gamle sherry eller bourbon fat i 6-7 år.
Bestill her:

(84p)
Jameson 18 Years Old
Irish Dist.
Irland
46115 VSD - kr 734,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllen. God duft med nybrent kaffe, nøtter, appelsin/sitrus.
Smak: Litt vel bløtt anslag, følger ikke helt opp duften, men er likevel god og bløt. (UÅ)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: Mangler noe kompleksitet til å være en såpass vellagret whiskey. 84 p (UÅ)
Laget av: Blanding av tre whiskeysorter som er lagret 18 år på sherryfat.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

÷ (82p)
Clontarf Single Malt
The Clontarf Irish Whiskey Company
Irland
20147 Vectura - kr 370,00 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Gavin
Farge og duft: Lys gyllen. Litt enkel men veldig frisk duft med noe sitruspreg og eik.
Smak: Friskt anslag, mye sitrus og toastet eik, sitter en stund. (UÅ)
Bruksområde: I drinker hvor mye eikepreg er ønsket.
Vurdering: Litt endimensjonal. 82 p (UÅ)
Laget av: Maltet bygg og kildevann
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret på brukte bourbonfat i 36 md.
Bestill her:

÷ (82p)
Jameson 12 Years Old
John Jameson & Son
Irland
7023 VSD - kr 384,00 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Mørk gyllen. Fyldig tiltalende duft med en del karamell, honning.
Smak: Rundt anslag, en del fat i finishen gir en tørr avslutning. (UÅ)
Bruksområde: Irish.
Vurdering: Smaken er ikke like god som duften. 82 p (UÅ)
Laget av: Primært bygg
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Fatlagret min. 12 år i gamle sherry- og bourbonfat.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her