Dagens rett
Gjør som Bocuse-kokkene, lag noe virkelig godt med tørrfisk
Foto: (ArianeCantador)

Gjør som Bocuse-kokkene, lag noe virkelig godt med tørrfisk

Tørrfisk er ingrediens i Bocuse d'Or Europe som finner sted i Trondheim kommende uke. Med denne italienske vrien kan du trene på hjemmebane.
16 Mars 2024 - 01:00

Når tørrfisk er en av ingrediensene i årets Bocuse d'Or Europe som finner sted i Trondheim 19-20. mars, da er det garantert ikke tradisjonsretter den brukes til. Kandidatene, og med den norske Håkon Werkland i spissen (selvsagt favoritt på hjemmebane), har nok forberedt langt mer visuelt raffinerte retter enn Stoccafisso Mantecato alla Veneziana - kremet tørrfisk med polenta. Men for deg som bare er opptatt av at det skal smake godt, kan du stole på italienerne, for tørrfisk kan de virkelig godt.

Her kan du følge Bocuse d'Or Europe 2024 live

Mye bedre enn vi - i hvert fall er de mye flinkere til å bruke den. Det som skiller norditaliensk tilberedning fra den sørlige, er bruken av melk. Jeg ble derfor veldig overrasket da jeg smakte en annen vri, stoccafisso alla vicentina første gang i Vicenzo. For denne oppskriften inkluderer så vel tørrfisk og melk som ansjosfilet. Der ble jeg fortalt at den stammer fra Middelalderen, 13-1400-tallet. At matkreativiteten har blomstret opp gjennom tidene, er det ingen grunn til å tvile på. 

halvors tørrfiskfilet.jpg [19.55 KB]Tørrfisken du skal bruke i denne retten, er den ferdig utvannede, nøyaktig den samme som i Bocuse-konkurransen. Den heter Halvors Tørrfiskfilet, men dessverre er den ikke så lett å få tak i. 

Den burde jo vært i alle store dagligvarebutikker, nå som den har fått statusen som Bocuse-ingrediens. Ikke lett å bli profet i eget land. 

Se alt det andre du kan lage med tørrfisk

Kremet tørrfisk med polenta

Kremet tørrfisk med polenta

Fremgangsmåte

  1. Mantecato: Kok fisken i melk sammen med most hvitløk til den er mør.
  2. Ta den opp av melken og visp fisken med håndvisp til den faller godt fra hverandre.
  3. Rør fisken i maskin med elteklør.
  4. Spe med olje og fløte til en løs mos/tykk saus.
  5. La maskinen gå til sausen blir jevn.
  6. Hvis den er for tykk, tilsett mer fløte/olje.
  7. Smak til med salt, pepper og sitronsaft og rør inn persille.
  8. Hold den lun. 
  9. Polenta: Kok opp van med salt og rør inn polentaen.
  10. La koke til den tykner under omrøring. Tiden angis alltid på pakken.
  11. Når den er ferdigkokt, helles den på et stekebrett med matpapir. 
  12. La den stivne, og skjør ut firkanter som stekes i olje. 
  13. Legg en firkant på hver tallerken og hell tørrfisksausen over. 

Se alt det andre du kan lage med tørrfisk

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende fra champagnelegende - også uten bobler
+
Tester

Imponerende fra champagnelegende - også uten bobler

Når Agrapart-arven deles på to, er det faktisk blitt en gavepakke til champagneelskerne. Det er en av flere oppdagelser blant septembernyhetene med (og uten) bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

450 hvitviner testet: Ekteparet som lager de aller beste hvitvinskjøpene blant septembernyhetene
+
Tester

450 hvitviner testet: Ekteparet som lager de aller beste hvitvinskjøpene blant septembernyhetene

De beste GG-rieslingene har passert tusenlappen, men noen holder igjen. Fra superparet Carolin og Oliver Spanier får du enorm kraft for drøyt 700 kroner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt
+
Tester

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt

Om du frykter høsten, er trøsten at det er veldig mye godt rødt som lanseres i september.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende fra champagnelegende - også uten bobler
+
Tester

Imponerende fra champagnelegende - også uten bobler

Når Agrapart-arven deles på to, er det faktisk blitt en gavepakke til champagneelskerne. Det er en av flere oppdagelser blant septembernyhetene med (og uten) bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne
+
Godbiter i pollisten

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne

Og vi snakker verken om pinot noir eller chardonnay, derimot gamay.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi laksekotelettene en smaksrik omgang
Dagens rett
Grillede laksekoteletter med linseburgere, persille- og vårløksalat

Gi laksekotelettene en smaksrik omgang

I denne oppskriften får laksekotelettene et enkelt, men veldig smaksrikt følge som også tilfredsstiller vegetariske behov. Prøv bare selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

450 hvitviner testet: Ekteparet som lager de aller beste hvitvinskjøpene blant septembernyhetene
+
Tester

450 hvitviner testet: Ekteparet som lager de aller beste hvitvinskjøpene blant septembernyhetene

De beste GG-rieslingene har passert tusenlappen, men noen holder igjen. Fra superparet Carolin og Oliver Spanier får du enorm kraft for drøyt 700 kroner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her