Kalkun

Kalkun er vårt forslag til første juledagsmeny. Her får du ved selvsyn tips til hvordan kalkunen kanskje kan tilberedes hjemme hos deg selv. Dessert hører selvsagt med. I dag synes vi det er tiramisu som passer som avslutning på et hyggelig måltid.
Redaksjonen
25 Desember 2005 - 01:00

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.

video_info(466,456,http://interaktiv.vg.no/php/video/genwmv.php?b2=4&wmv=mms://video.vg.no/vg/04/12/1103107513_kalkun.wmv&start=00:00:00&slutt=99:59:59&end=.wvx,mms://video.vg.no/vg/04/12/1103107513_kalkun.wmv)
Den velrenommerte kokken Ole Martin Alfsen ved Gastronomisk institutt i Oslo tar deg gjennom de viktige trinnene for at kalkunen, stuffingen (fyllet) og sausen skal bli helt perfekt.

VG Nett og Apéritifs mat- og drikkeekspert Aase E. Jacobsen forteller deg også om hva slags drikke du skal servere til kalkunen.

Her kan du se videoene som er produsert i samarbeid med Aperitif.no og Gastronomisk Institutt:

w Slik lager du perfekt kalkun
Ole Martin Alfsen fra Gastronomisk Institutt viser deg hvordan du lager den perfekte julekalkunen.
Se videoen her (Windows Media Player)

w Slik lager du stuffing av brød
Ole Martin Alfsen viser deg hvordan du lager deilig stuffing av brød.
Se videoen her (Windows Media Player)
 

w Slik lager du stuffing av kyllingfarse og lever
Ole Martin Alfsen viser deg hvordan du lager kalkunstuffing av farse og lever.
Se videoen her (Windows Media Player)

w Slik lager du saus til julekalkunen
Her viser Ole Martin Alfsen deg hvordan du lager saus til julemåltidet.
Se videoen her (Windows Media Player)
 

w Hva skal du drikke til kalkunen?
Apéritif og VG Netts mat- og drikkeekspert, Aase E. Jacobsen, forteller deg hva du skal drikke til julekalkunen.
Se videoen her (Windows Media Player)
 

Helstekt kalkun

Helstekt kalkun

Fremgangsmåte

  1. Begynn med å lages stuffingen. Finhakk løk og stek den raskt sammen med loffterningene til brødet er gyllent. Ha brød og løk over i en arbeidsbolle.
  2. Tilsett hakkede valnøtter og tørket frukt. Bland inn grovrevet eple. Rør inn sammenvispede egg.
  3. Stuffingen kan enten fylles i kalkunen eller stekes i en ildfast form ved siden av kalkunen, de siste 30-40 minuttene av steketiden.
  4. Dekk en langpanne med aluminiumsfolie og pensle den med smeltet smør. Legg kalkunen i pannen og bøy vingene bakover til kalkunen ligger med vingene "på nakken". Da ligger den stødigere i pannen og det er enklere å skjære brystfileten i skiver etter steking.
  5. Skal kalkunen fylles bør fyllet has i før bena på kalkunen knytes sammen. Pensle hele kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper.
  6. Fyll ca. 3 dl vann i langpannen før den settes inn i ovnen. Vannet gjør at stekesjyen ikke brennes fast i pannen, men bevares og kan brukes i sausen.
  7. Stek kalkunen ved 160 °C i 1,5 time eller ca 30 minutter per kg.
  8. Vil du ha ekstra gyllen farge på skinnet kan du pensle den flere ganger med smør eller stekesjy i løpet av steketiden.
  9. La kalkunen bare stå og slå av seg litt etter at den er tatt ut av stekeovnen. Flytt den etter hvert over på en fjel og pakk den eventuelt inn som forklart over.
  10. Sil stekesjyen og ha den i sausen for å få ekstra god saus.
  11. Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Skjær et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs.
  12. Skjær brystfiletene i ca. ½ cm tykke skiver.
  13. Legg alt tilbake på skroget og server med rykende varm saus, kokte grønnsaker og poteter.
  14. Til annengangs servering skjæres lårene løs. Ta ut bena og skjær kjøttet i så hele skiver som du får til.

Se våre andre oppskrifter med kalkun

Her finner du forslag til tilbehør

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Fløtesaus med en touch av portvin

Fløtesaus med en touch av portvin

Fremgangsmåte

  1. Mål opp kraft som er kokt på innmaten. Spe på med utblandet hønsebuljong til riktig mengde.
  2. Kok opp og tilsett hvetemel ristet ut i ca. 2 dl vann. La sausen småkoke ca. 5 minutter.
  3. Ha i fløte og smak til med portvinsgelé, soyasaus, salt og pepper.
  4. Ha til slutt i stekesjyen som har dannet seg i langpannen under steking.

Her finner du oppskrifter på veldig mange spennende sauser

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Tiramisu

Tiramisu

Fremgangsmåte

Del gjerne oppskriften i to. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i to smurte former, 24 cm. i diameter, ved 160 °C i 45 minutter.

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Pisk eggedosis av eggeplommer og melis. Bland inn Mascarponeost (naturell kremost), konjakk og litt revet appelsin- og sitronskall. Ta opp gelatinplatene og klem ut vannet. Kok opp 1/2 dl vann.

Ta kjelen av platen. Ta opp én og en gelatinplate og klem forsiktig ut litt vann. Rør dem ut i det varme vannet til de er helt oppløst før neste plate tilsettes. Hell gelatinblandingen i ostekremen i en tynn stråle mens du rører det raskt inn. Gelatin som røres for sakte inn rekker å danne gelatintråder.

Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i ostekremen uten at luften i eggehvitene røres ut. Eggehvitene gjør kremen luftig. Sett kaldt i 10 minutter.

Dynking:
Skjær sukkerbrødene i flak og legg dynk dem godt. Legg dynkede sukkerbrødflak, ostekrem og kakaodryss lagvis i én eller to former dekket med plast. Sett desserten i fryseren til den er nesten frossen.
 
Hvelv ut desserten og skjær den i riktig antall porsjoner. Sett alle porsjonene på et brett og sett det i kjøleskap frem til servering. 
 

Når desserten skal serveres legges hver porsjon på en desserttallerken og drysses med kakao og sjokolade på toppen til pynt.

Se våre andre oppskrifter på tiramisu 

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Se flere nyttige kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her