Godbiter i pollisten
Så mye smak og bare 11,5 prosent alkohol – det er det du ønsker akkurat nå

Så mye smak og bare 11,5 prosent alkohol – det er det du ønsker akkurat nå

Denne vinen er i tillegg knusktørr og byr på utrolig god valuta for pengene.
Aase E. Jacobsen
02 Januar 2019 - 14:45
 

COS Pithos Bianco 2016 er et solid løft for denne vinen jeg har smakt gjennom flere årganger. 2011 var den første for min del, og siden den gang har det vært en bratt «læringskurve» for akkurat denne hvitvinen. Amfora som gjærings- og modningsmetode for vin er gammelt som historien selv, men det er først i de senere år at dagens vinprodusenter har tatt i bruk teknikken og ikke minst raffinert den.

Les mer om amforaer her

Og COS som er produsenten bak denne vinen, har erfaring med amforaer siden 2000.

Les mer om COS her

2016-utgaven av COS Pithos Bianco viser seg derfor fra en svært god side, trolig så god grecanico-druen noen gang vil kunne bli. I hvert fall den sicilianske utgaven, for druen som i sin tid kom til Italia fra Hellas, er bedre kjent som garganega på fastlandet, særlig i Soave, hvor den kan gi alt fra ganske så nøytral vin til flotte mineralbomber. Et typisk eksempel på en druesort som først skinner når forholdene er optimale, i form av jordsmonn, utbytte, dyrkings- og framstillingsmetoder.

Giambattista Tallia (th) og Giusto Occhipinti er to av de opprinnelig tre arkitektstudentene som startet COS i 1980. Foto: Stefano Scatà

Med COS-utgaven stemmer alt, for druene kommer fra forholdsvis høytliggende vinmarker i underområdet Vittoria, på sørsiden av Etna, hvor jordsmonnet er jern- og kalkholdig sand- og leirjord. Vinmarkene som dyrkes etter biodynamiske prinsipper har et utbytte på 1,3 kilo druer per plante. Druemosten og skallene overføres til amfora hvor vinen gjærer uten tilsetninger og godgjør seg i sju måneder. Deretter fjernes skallene og vinen modner videre i ytterligere sju måneder. Den tappes uklaret og ufiltrert i flasker.  Alt er med andre ord med. Derfor smaker denne vinen så mye.

Den ble kjøpt inn som parti til 60 polutsalg i september, men finnes fortsatt mange steder. Eller den kan bestilles.

Pithos er COS’ «merkevare» for sine amforaviner. Sist ut er COS Zibibbo in Pithos 2016, en vin laget av muskatelldruen, her kalt zibibbo, en drue som normalt gir søte viner, men denne er helt tørr. En artig vri på denne druen som bringer med seg det florale preget også gjennom framstillingen i amfora. Den er nå utsolgt, men finnes i noen polutsalg.

 
 

Vi må heller ikke glemme deres røde amforavin, COS Pithos Rosso 2015 som er en 100 prosent amforaframstilt utgave av COS Cerasuolo di Vittoria 2015 – som også er vel verd å snuse på. Den er nemlig laget dels i amfora og dels i sement og er derfor et lettere sted å starte for den som fortsatt er tvilende til leirkrukkenes hemmelighet. Men forskjellen er ikke stor, den rene amforavinen har bare en noe større aromadybde og kompleksitet.        

Se alle COS’ viner her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her