Drikke
Knallbillig spansk rødvin

Knallbillig spansk rødvin

Det er sjelden en vin til under hundrelappen passerer nåløyet.
Aase E. Jacobsen
05 Mars 2014 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Men det gjør altså Marq. de Somera Tempranillo 2013 (9952). Den er saftig og fersk som så mange andre rimelige viner, men den er befriende frisk og uten den klebrige sødmen som er så typisk for billigviner. Den har dessuten en veldig ren og god frukt og ikke minst fin fasthet.

NB! Den store interessen for denne vinen resulterte i at den ble raskt utsolgt. Nytt parti er ventet inn førstkommende onsdag (12. mars).

Tapasvin

Men dette er ikke en vin du serverer til biffen eller viltet. Derimot er den perfekt til kveldskos, småretter og selvsagt «tapas».

Finn gode tapasretter til denne vinen

At den er så billig, har med opprinnelsen å gjøre. Den kommer fra kooperativet i Longares, i Cariñena, midt mellom Katalonia og Rioja. Et område som selv i dag sliter med lav status, etter en fortid som leverandør av råvarer til andre områder med mindre mulighet til å produsere fullblods viner. Den lave statusen er altså ikke fortjent.

Mineralrikt jordsmonn

Men Cariñena har en stolt fortid, for her har det vært dyrket vindruer i 2000 år. Og området antas å være fødested for druen med samme navn, kjent som carignan i Frankrike.

Les den spennende historien om Cariñena

Hos aller nærmeste nabo, Calatayud, er det garnacha, som «ruler», en annen drue som trives med kombinasjonen av et skrint mineralrikt jordsmonn og kontinentalt klima med varme somre og kalde vintre.

Les om undervurderte Calatayud

Vår vin er imidlertid laget av tempranillo, som er mest kjent fra den noe fjernere naboen Rioja i vest, men som gir gode resultater også her.

Bli med på kjempesmaking av spanske viner i Oslo

Denne vinen er forresten ekstra gunstig også sammenlignet med prisen i Sverige. En vin i samme prisgruppe fra samme produsent koster 85 SEK i The Wine Companys nettbutikk. Et godt valg for deg som ikke liker å betale mer enn nødvendig for en vin.

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her