Drikke
Knallkjøp fra Piemonte Barbaglia Ardeo 

Knallkjøp fra Piemonte Barbaglia Ardeo 

Ukens vin er en usedvanlig prisgunstig vin av druen nebbiolo.
Aase E. Jacobsen
05 November 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Barbaglia Ardeo Colline Novaresi Nebbiolo 2013 (17395) er saftig og frisk med fin sødme og lett bitt. Fruktig og leskende tvers gjennom akkurat slik god nebbiolo skal være. Dermed også en god matvin, første og fremst til lysere kjøttslag, som svin og kalv men også til lam. Og selvsagt til pasta.

Typisk for området

Nebbiolo er som kjent druen som lager de store viner fra Barolo og Barbaresco, men den brukes også i rimeligere viner, i områder utenfor det aller beste selskapet. Som nord i Piemonte i åssidene ved byen Novara. Derfor heter ukens vin det den gjør.

Produsenten Sergio Barbaglia holder til i Cavallirio nord for Novara og vinområdet Ghemme som er kjent for sine lagringsdyktige viner av nebbiolo. Nærmeste nabo er det mikroskopiske vinområdet Boca som også benytter seg av nebbiolo.

Slik smaker en Boca-vin

Men Ardeo lages av druer som kjøpes inn i naboområdet. Produsenten er en veldig typisk familiedrevet vingård. Deres hovedfokus ved siden av nebbiolo er en lang rekke sjeldnere druesorter som vespolina , erbaluce , croatina og uva rara .

Piemonte har langt flere druesorter å by på enn både nebbiolo, barbera og dolcetto

Også med bobler

Denne siste er en interessant drue som har vært brukt til å myke opp nebbiolo og som kjennetegnes av sine parfymerte og bløte karakter, men likevel med et godt munngrep. Navnet rara peker ikke på at den er sjelden, derimot på at det er langt mellom druene i selve drueklasen.

Uva rara finnes også i en rosa musserende versjon, som trolig kommer i salg på nyåret sammen med flere av de andre vinene til denne interessante produsenten.

Les mer om de spennende tørre musserende vinene fra Piemonte

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .
Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her