Drikke
Konkurrerer med Burgund

Konkurrerer med Burgund

Denne pinot noir-vinen skulle egentlig ikke være mulig å lage. Men smaken - den er like god som i Burgund.
Aase E. Jacobsen
03 Januar 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Biodynamisk dyrket pinot noir i et fuktig klima er vinmessig sett det reneste harakiri. Det tynne skallet på denne utfordrende druen gjør at den er svært utsatt for ulike typer sykdommer.

Likevel har Domaine Saint Nicolas på den franske Atlanterhavskysten dyrket pinot noir og andre druer biodynamisk siden 1995. Domaine Saint Nicolas er også den eneste produsenten som har klart å få til noe innenfor den ukjente appellasjonen Fiefs Vendéens.

Les mer om Domaine Saint Nicolas

Deres toppinot, Domaine Saint Nicolas La Grande Pièce 2007 (1316) er en veldig elegant, fyldig og fast utgave av denne «innlandsdruen» med tydelig mineralpreg og god skogsbærfrukt. En svært god matvin som også er holdbar, minst sju år i kjelleren.

Lavt utbytte

Mens pinot noir vanligvis dyrkes i kalkholdig jord, er det skifer som gjelder her. Utbyttet er svært lavt, kun 20 hl/ha for denne vinen. Vinstokkene er ikke veldig gamle, 25 år i gjennomsnitt. Men det er ikke snakk om moderne kloner, derimot selection massale, som på norsk heter planteforbedring. Det betyr at man henter stiklinger fra planter som allerede har funnet seg til rette i det aktuelle terroiret.

Les mer om planteforbedring

Thierry Michon som sammen med familien driver den nå 40 hektar store vingården, lager også en rimeligere pinot. Domaine Saint Nicolas Les Reflets 2011 (1339) er en vellykket miks med gamay og cabernet franc. Domaine Saint Nicolas Le Poiré 2009 (1317) er en morsom vin basert på négrette, en drue som er mer vanlig litt lengre sørøst i denne delen av Frankrike. Som navnet antyder gir den en vin med mye farge, og på grunn av skiferjordsmonnet får den et tydelig mineralpreg.

God friskhet

Gitt nærheten til Loire og jordsmonnet er det chenin som dominerer på den hvite siden. Likevel dyrkes de hvite druene i et skiferjordsmonn som også har innslag av leire. Disse parsellene har for øvrig en mer sørøstlig eksponering enn de som er dyrket med røde druer, som er sørvestvendt. Dermed oppnås maksimal friskhet, og det kjennes på smaken. Thierrys beste hvite, Domaine Saint Nicolas Les Hauts des Clous 2010 (1338), er for tiden utsolgt, men en smakebit får du gjennom Domaine Saint Nicolas Les Clous 2011 (1341) som også har chardonnay og den lokale grolleau gris i miksen.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her