Mat

Sushi er lett å lage selv

Lær alt om sushi

Lær alt om sushi

Stadig flere nordmenn har fått sansen for denne opprinnelig japanske retten, som også er svært sunn.
Redaksjonen
17 Februar 2016 - 11:00

Røttene til sushitradisjonen stammer fra Asia for rundt 400 år siden. Akkurat hvordan den ble til, vet ingen med sikkerhet, men det sies at det var vanlig å konservere fisk og ris i eddikvann. Så må noen ha kommet på at det sikkert gikk an å servere dette samlet, kanskje med litt tang til?

Sushi slik vi kjenner den stammer fra 1820-tallet og ble for de japanske byborgerne det pølse med brød er for oss i dag - solgt på hvert gatehjørne og utviklet videre med årene.

Ikke noe hokus-pokus

Det er en misforståelse å tro at sushi er rå fisk. Rå fisk er riktignok en vanlig ingrediens både i Nigiri- og Maki-sushi, men du kan like gjerne bli servert varmebehandlet fisk eller grønnsaker.

Fellesnevneren for all sushi er nemlig den klebrige risen tilsatt litt eddik. Risen lar seg lett forme, og i Nigiri-sushi toppes en risball som oftest med rå fisk. Maki er ris rullet inn i tangblader, fylt med fisk eller grønnsaker og skåret i skiver.

Slik lager du sushi hjemme

Mange har hørt myten om at det skal umenneskelig mange år med opplæring til før du kan lage deg et sushimåltid. Det er sikkert riktig på en del japanske topprestauranter, men du lager den fint selv.

Du steker jo biff, selv om du vet at det fins kokker som sikkert lager den bedre enn deg. Vi har prima råvarer i Norge, så ikke vær redd for å prøve. I det siste har det til og med kommet "byggesett" i kjøledisken, der alt nødvendig utstyr er inkludert - med bruksanvisning.

Skikkelig ris viktig

Det er viktig å ta hygienen på alvor. Vær nøye med renhold av arbeidsflater og redskap, og hold råvarene tildekket mest mulig. Aller helst bør du bruke egne skjærefjøler og kniver til henholdsvis fisk, grønnsaker og kjøtt.

For å eliminere vanlige fiskeparasitter, må fisken fryses til minus 20 grader i minst ett døgn før den tilberedes. Myndighetene anbefaler 5 døgn, men det er vår erfaring at et døgn eller to er tilstrekkelig. Halvfrossen fisk er dessuten mye lettere å skjære i tynne skiver.

Slik behandler du fersk fisk

Når du syns du begynner å få taket på det, er det tid for eksperimentering. Varier fiskeslagene og prøv gjerne skalldyr, skjell og rogn som råvarer.

Grønnsaker kan varieres i det uendelige, men skaff deg skikkelig sushiris. Den er klebrig og lett å forme.
 
Foto: Kreativ Catering og EFF
 

Sushi

Sushi

Fremgangsmåte

Mål opp ris og vask den godt i rennende kaldt vann til vannet er klart (ca fem ganger).

Det beste resultatet får du ved å bruke en riskoker, men du kan og koke i kjele. Koker du i kjele er det viktig at du ikke rører, og at det koker på lav varme til alt vannet er borte. Kok risen til den er kleberlig, og mør, den skal være nærmere gjennomkokt enn hard.

Kok opp eddik, sukker og salt. Rør det sammen og avkjøl.

Mens risen er varm smaker du den til med eddik/sukkerblandingen. Dryss eddikblandingen over risen og bland forsiktig slik at du ikke knuser riskornene.

Risen skal ha en lett syrlig smak når den er ferdig. Pass på at du får jobbet eddikblandingen godt inn i risen. Dekk risen med plast og la den avkjøle seg i romtemperatur.

Når risen er kommet ned i temperatur slik at den kan jobbes med kan du lage små risballer til nigirisushi, eller du kan lage makiruller med noritang.

Dine favoritter:
Topping til nigiri kan være tynne skiver med laks, kamskjell eller kveite eller kokte scampi, rårereker eller blekksprut. Du kan og bruke tynne skiver med kjøtt eller vegetariske nigiri dersom du ikke er glad i fisk.

Skal du ha fyll til maki kan du kutte fisk og skalldyr i små terninger og marinere med soyasaus, chili, ingefær og hvitløk. Bland dette med for eksempel vårløk i ringer, agurkstrimler eller avocado i biter.

Et annet godt makifyll er å blande sweet chilisaus og majones og ha i terninger av fisk eller skalldyr, agurk og vårløk.

Les denne artikkelen om sushi

Slik lager du sushi hjemme

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Kreativ Catering

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så godt kan fire enkle ingredienser smake
Dagens rett
Cacio e pepe

Så godt kan fire enkle ingredienser smake

Pasta, smør, ost og pepper er alt du trenger for å lage denne nydelige pastaretten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Skal du ha en treliter på lur i sommer, er det denne du skal gå for
+
Ukens vin

Skal du ha en treliter på lur i sommer, er det denne du skal gå for

Den er både innsmigrende og karaktersterk som skapt for vinkos rundt bålet eller under varmelampen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste
Guide
Oppskrifter nypotet

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste

Nå er det som for mange er årets høydepunkt på matfronten, de norske nypotetene kommet. Dyrt, sier noen, verd hver krone, sier andre. Nyt dem mens de er som ferskest sier vi.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så godt kan fire enkle ingredienser smake
Dagens rett
Cacio e pepe

Så godt kan fire enkle ingredienser smake

Pasta, smør, ost og pepper er alt du trenger for å lage denne nydelige pastaretten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her