Kake
Lag en iskake av multene

Lag en iskake av multene

Har du plukket litt ekstra multer i år, bør du prøve denne gode oppskriften på multeiskake med krokan.
01 August 2013 - 06:10

Som nordlending og med en far fra Finnmark har jeg aldri helt skjønt hysteriet rundt multebærene.

Verd sin vekt i gull

Da jeg vokste opp, plukket vi kilovis av disse ettertraktete bærene og hadde multesyltetøy på frokostbordet også på hverdagene. Jeg har etter jeg ble voksen skjønt hvor heldig jeg faktisk har vært som har kunnet nyte disse herlige bærene akkurat når jeg følte for det.

Les mer om multer

Multebær kalles også «skogens gull». Den er oransje og smaker både søtt og syrlig. Navnet skogens gull kommer nok av at den er så vanskelig å finne samtidig som den kun er tilgjengelig en liten periode av året.

Ikke bare til juledesserten

De fleste bruker multebær i krem som dessert til julemiddagen og fryser derfor sitt «gull» ned i påvente av julefeiringen. Men om du har klart å skaffe deg et kilo eller to ekstra, anbefaler jeg deg å lage deg en iskake med krokan av deler av fangsten.

Prøv denne oppskriften med multer

Iskaker og ostekaker lages ofte med opphakket kjeks mikset med litt smør og presset til en flat bunn. Når man ikke blander noe annet i denne bunnen, kan den noen ganger virke litt tam og fantasiløs. Det blir lite tyggemotstand, og få kontraster i konsistens kan gjøre det hele nokså kjedelig. Ved å blande krokan i bunnen løser du dette elegant!

TIPS:  Krokan passer godt til kaker og desserter. Doble oppskriften og bevar hjemmelaget krokan til senere bruk.  Se flere kokketips

Multeiskake med krokan

Multeiskake med krokan

Fremgangsmåte

  1. Krokan:
    Ha smør, sukker og mandler i en stekepanne og la dette smelte på medium varme. Pass på at det ikke brenner seg og at du har kontroll på varmen.
  2. La alt smelte sammen og når fargen er lys brun og alt sukker er smeltet, heller du dette over på et bakepapir. Spre krokanen kjapt utover da den stivner nokså fort.
  3. La krokanen avkjøles. Hold unna ¼ av krokanen til pynt.
  4. Bunn:
    Ha kjeks og ¾ av krokanen i en matprosessor og miks det hele til en jevn masse. Ha til slutt i det smeltete smøret og ha massen i en kakeform à 20 cm. Husk bakepapir nederst i formen. En kakeform med ring eller kun selv kakeringen anbefales da dette gjør det lett å lage kaken.
  5. Trykk massen godt ned slik at bunnen blir stødig. Men husk om du presser massen for hardt sammen, vil bunnen bli hard og dermed vanskelig å skjære.
  6. Multekrem:
    Pisk melis og philadelphiaosten til en fin og glatt masse.
  7. Pisk opp kremfløten til en myk krem. Rør sammen ostemassen med kremen og ha i multebærene.
  8. Hell det hele i formen og sett den i fryseren. La stå i 3-4 timer.
  9. Pynt før servering med litt multebær og strø til slutt litt krokan over det hele.

TIPS: Krokan passer godt til kaker og desserter. Doble oppskriften og bevar hjemmelaget krokan til senere bruk.

Flere deilige iskaker du må prøve

Flere deilige desserter med multer

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Anne Brith Davidsen (tekst og foto)

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mango gjør susen i denne wokoppskriften
Dagens rett
Wok med mango

Mango gjør susen i denne wokoppskriften

Men også det lille kicket fra chili setter et umiskjennelig preg. La det bli en hot torsdag og den kan godt bli kjøttfri om du ønsker det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her