Drikke
Lagringsdyktige grünere

Lagringsdyktige grünere

Hvis du tror grüner veltliner bare har pære og hvit pepper å by på, vil disse vinene overbevise deg om noe annet.
Aase E. Jacobsen
29 August 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Michael Gindl SOL 2009 (3560)er en fyldig og lekker vin med veldig god konsentrasjon og massiv frukt. En skikkelig kul vin som smaker fortreffelig i dag, til retter med lyst kjøtt, men som tåler fint 10-12 år i kjelleren.

Sol og soul

Navnet har den fått fra vinmarken Sol i landsbyen Hohenruppersdorf i området Weinviertel hvor man har dyrket druer siden 1300-tallet. Selv om det er et lokalt navn, tillegger vinmakeren Michael Gindl det en overført betydning som også gjenkjennes internasjonalt – sol og soul.

Les mer om Østerrikes vinområder

Han sammenligner vinen sin med hohenruppersdorfene som var kjent for sin egenrådighet og frihetstrang. De underla seg bare keiseren i Wien som for øvrig ikke er langt unna.

Vinen bestemmer selv

På samme måte får vinen Sol leve sitt eget liv. Den er ferdig gjæret og modnet når den selv vil. Den ligger normalt to år på bunnfallet etter gjæringen. Denne langsomme modningen foregår i 700 liters fat fra Michaels egen eikeskog. Den tappes ufiltrert for at mest mulig av den opprinnelige smaken skal være med helt ut i glasset.

Han lager bare 1500 flasker av denne vinen per år siden det bare er druer fra de eldste (45 år og mer) vinplantene som inngår. Jordsmonnet i denne svakt kuperte delen av det nordøstlige Østerrike er sammensatt, men hos Michael er det snakk om sandblandet leire og mer fruktbar avleiringsjord.

Mye håndarbeid

Det er særlig dette siste i det enorme slettelandskapet i Weinviertel som ga østerriksk grüner veltliner dens dårlige rykte på grunn av høye avlinger og dermed lite karakter. Avstanden til Michaels vinfilosofi kunne ikke vært større.

Han bekjenner seg nemlig til gjennomført naturlige metoder med mye håndarbeid - selv om Facebook-siden hans avslører litt bruk av bensindrevne hjelpemidler. Druene presses i små trepresser. Druene tilsettes ikke gjær men gjærer med det de har fra naturens side.

Biodynami i Østerrike

Vinplantene gjødsles med egenprodusert kompost som stammer fra hans mange høylandsfe, og Michael lager også sine egne preparater til bruk i det biodynamiske jordbruket.

Han lager også andre flotte viner av samme drue, som Michael Gindl Buteo 12 2010 (3556). Den er modnet i 12 måneder på bunnfallet i fat av akasietrær fra egen skog. Michael Gindl Buteo 2011 (3549)er samme vin men kun fra ståltank.

Søt og floral

Han lager sågar en søt vin under samme navn, Michael Gindl Sweet Buteo Eiswein 2010 (3554) men nå av en annen drue, nemlig welschreisling, som ikke er beslektet med «rhinskriesling», men er identisk med (mye av) det som kalles riesling i Ungarn og Nord-Italia. Denne druen er mest interessant i søt versjon, noe Michaels utgave dokumenterer veldig godt.

I hans enkleste vin, Michael Gindl Flora 2011 (3555), inngår «ekte» riesling, men det er særlig den lille dosen med muscatel som setter sitt preg på vinen. En floral (som navnet antyder) vin med lett sødmefylt frukt og bra friskhet for sommerlig hygge. 

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser
Dagens rett
Toscansk kylling Pollo alla toscana som i Italia

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser

Denne toscanske kyllingoppskriften er det beste beviset på det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik kan du også nyte portvin
Ukens drink
Taylor’s sour

Slik kan du også nyte portvin

Sammen med gin og lime blir den frisk, men beholder fylden, dybden og sødmen fra portvinen. Nå kan høsten bare ta helt over.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skal du ha de beste 2017-baroloene, må du ha tusenlappene klare - men det finnes noen unntak
+
Tester
Nyheter vin fra Italia spesialpol oktober 2021

Skal du ha de beste 2017-baroloene, må du ha tusenlappene klare - men det finnes noen unntak

Mulighetene til å finne gode baroloer under 500 kroner blir stadig mindre, og spesialpolslippet er intet unntak. Her må du stort sett bla opp mye mer. Men så får du noen virkelige godsaker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser
Dagens rett
Toscansk kylling Pollo alla toscana som i Italia

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser

Denne toscanske kyllingoppskriften er det beste beviset på det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken
Dagens rett
Squash i skiver calabacitas

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken

Squashen er ekstra fin å bruke nå som hovedingrediens i en rett som denne. Da trenger du ikke så veldig mye mer enn godt brød.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik kan du også nyte portvin
Ukens drink
Taylor’s sour

Slik kan du også nyte portvin

Sammen med gin og lime blir den frisk, men beholder fylden, dybden og sødmen fra portvinen. Nå kan høsten bare ta helt over.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her