Lettvint og godt den 17.

Hvis du gjør de fleste forberedelsene dagen i forveien, slipper du å stå på kjøkkenet på nasjonaldagen.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Derfor foreslår vi en brunch eller lunsj med kalde carpaccioinspirerte småretter som nytes sammen med deilige viner. En mer perfekt 17. mai-servering kan du knapt tenke deg siden du kan gjøre mye i stand på forhånd. Med en liten håndsrekning fra gjestene går det hele unna som en røyk, og mye hyggeligere blir det også.

Du må bare sørge for å rydde plass i kjøleskapet. Serveringsfatene med fisken og rekene som skjæres i tynne skiver kvelden i forveien må stå kjølig. Marinadene kan eventuelt også blandes på forhånd selv om urtene ofte blir litt bleke og blandingen litt grumsete av å stå over natten. Uansett er det å lage marinadene en smal sak. Og like før servering dryppes de over fisken, rekene og roastbeefen, og så er det bare å forsyne seg.

Dyrt og deilig
Siden det er 17. mai og stor fest, er det lov å være litt råflott i drikkevalget. Da tenker vi selvsagt på champagne. Selv om mange kanskje rynker på nesen over rosa champagne, er det faktisk noe av det flotteste du kan servere. Det koster nemlig mer å få frem et glass av den rosa champagnen enn den hvite. I hvert fall når vi snakker om den "ekte" rosa champagnen som er laget etter saignée-metoden. Den innebærer at røde druer får godgjøre seg i noen timer før de presses, og for at ikke noe av tanninene fra skallene skal bli med, stoppes pressingen etter kort tid. Resultatet er en løkskallfarget og svært fruktig most. De fleste roséchampagner lages imidlertid ved å blande rødvin og hvitvin, noe som kun er tillatt i denne regionen.

Men vi holder oss til ekte vare. Laurent-Perrier Rosé (902) er dyr men akk, så deilig. Og ikke minst praktisk nå når det bare er noen dager til den store dagen: den er tilgjengelig i de fleste polutsalg. En ultradelikat og elegant vin med toner av søte modne bær og gule frukter, behagelig skum og myk friskhet som holder seg helt ut i slutten. Avslutningen byr på lett fruktsødme og mokka. Og best av alt - den er fantastisk matvennlig. Den tar uten problem de vanskeligste aromaene, og i vår meny er det mange feller, som sitronskall, den kraftige og salte klippfisksmaken, fiskefettet i ørreten/laksen og urtene samt kapersen på roastbeefen.

Med eller uten bobler
Drappier Carte Blanche Brut (30532) fås i nesten alle butikker og er perfekt til alle rettene, bortsett fra roastbeefen hvor den strever litt, men ikke mer at det går fint.
 
Det samme kan sies om en veldig rimelig hvit musserende, Rotari Talento, Brut (20319) som i anledning mai måneds festivitas er satt ned med 20 kroner. Et røverkjøp med andre ord. Den har ikke det samme raffinementet som champagnene, men den fungerer veldig godt sammen med maten, også roastbeefen faktisk.

Ikke alle liker bobler, og det er ingen grunn til å være lei seg for det når du kan servere en rosévin som søritalienske Rosaura 2014 (33115) . Delikate bæraromaer, særlig bringebær, samt innslag av tropisk frukt og sitrus i kombinasjon med god friskhet og lett bitterhet gjør den til en utrolig god matvin. Siden den karaktermessig havner midt mellom to verdener, den hvite og den rosa, er den svært fleksibel, og tar alt fra sjømat til kjøtt. Som i vår 17. mai-meny. Valgets kvaler denne gangen er derfor med eller uten bobler. Ha en fantastisk nasjonaldag!

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

17. mai-meny

Fremgangsmåte

Reke- eller scampicarpaccio:
Tin rekene. Hvis du bruker rå scampi: Kok opp lettsaltet vann. La scampiene trekke to-tre minutter. Ta dem opp og avkjøl.

Rens rekene. Del hver reke i to på langs. (Husk å fjerne den svarte strengen i scampienes rygg - det er tarmen!) Fordel utover et serveringsfat eller fire tallerkener. Bland pepperrotkremen og sett kjølig. Like før servering dryppes den over rekene.

Marinert ørret:
Frys ørretfileten i 1 time. Skjær den i tynne skiver. Fordel utover et serveringsfat eller fire tallerkener. Bland marinaden og sett kjølig. Like før servering dryppes den over fisken. Salt og pepper til slutt.

Klippfiskcarpaccio:
Legg klippfisken i fryseren i en time. Skjær i tynne skiver. Fordel utover et serveringsfat eller fire tallerkener og sett kaldt. Legg cherrytomatene i en ildfast form. Drypp med litt olje og bak dem i ovnen i 15-18 minutter ved 180 grader. Avkjøl. Like før servering dryppes olje og sitronsaft over klippfisken. Fordel tomatene over.

Carpaccio av roastbeef:
Bland ingrediensene til marinaden. Like før servering fordeles roastbeef utover et serveringsfat eller fire tallerkener. Fordel marinaden jevnt utover. Salt og pepper til slutt.

Alt du trenger av tilbehør er godt brød!

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen