Godbiter i pollisten
Må prøves: Californisk pinot noir i virkelig toppklasse

Må prøves: Californisk pinot noir i virkelig toppklasse

Anthill Farms overbeviser med sin store bredde og raffinement, ikke bare for pinot noir, men også chardonnay.
Aase E. Jacobsen
17 September 2016 - 13:37

Nå er det 2014 som gjelder fra denne produsenten. En årgang som jeg ikke oppfatter som like intenst konsentrert som nestenlegendariske 2012, i hvert fall om denne produsenten er målestokken.

Svært kjølig klima

Men som like fullt har gitt veldig gunstige forhold for både pinot noir og chardonnay og etter enkelte eksperters mening sågar bedre enn 2012. Besnærende lekker er uansett en oppsummering av hva du får med Anthills 2014-viner.

Helt på topp er Anthill Campbell Ranch Pinot Noir 2014 som er et veldig sikkert valg om du leter etter en californisk pinot noir som konkurrerer på grand cru-nivå. De klimatiske forholdene kunne imidlertid ikke vært mer forskjellige. For Campbell Ranch er en vinmark som ligger tett på Stillehavet men ved 228 m.o.h. og har derfor en sterk marin påvirkning med kjølig luft hvilket sørger for en ekstra lang vekstsesong.

Det er så kjølig som det ser ut til ved Sonomas kyst.

 

Peter vs Tina Marie

Anthill Peters Vineyard Pinot Noir 2014 kommer fra en vinmark som ligger litt lengre inn i landet og lengre sør i Sonoma, men som på grunn av den spesielle påvirkningen gjennom Petaluma Gap med havtåke som påfører druene lang hengetid på plantene. Det har gitt en veldig delikat og elegant vin med nydelig rød frukt og leskende karakter.

Vinmarken som gir Anthill Tina Marie Pinot Noir 2014 ligger rett nord for Peters Vineyard og er mindre påvirket av havet, men som på grunn av tettere beplantning gir viner med lavere utbytte og dermed større konsentrasjon. Det gjenkjennes i smaken. Tina Marie er fast og konsentrert  og med et godt lagringspotensial.

Gamle chardonnayplanter

Alle disse tre vinene kommer til landet i ørsmå kvanta på samme måte som toppcruene fra Burgund. Bedre tilgjengelighet er det for Anthill Sonoma Coast Pinot Noir 2014 som gir et tverrsnitt av alle siden druene kommer fra flere parseller med mange av de samme egenskapene som for de andre. En lekker og drikkevennlig vin allerede, men som har flere år foran seg.

Det gjelder også Anthill Peugh Vineyard Russian River Vallley Chardonnay 2014 som er en helt spesiell vin. Druene kommer nemlig fra det som antas å være blant de aller eldste chardonnayplantene i California, fra starten av 1940-årene. Smaksmessig gir det en konsentrert vin med veldig god druekarakter, flott frukt og syre. Topp følge til grillet sjømat.

Jobber naturlig

Bak disse flotte representantene for den nordlige delen av California står tre yngre og svært entusiastiske vinmakere Webster Marquez, Anthony Filiberti og David Low. Deres mål var fra starten i 2004 å vise Californias storhet gjennom utvalgte vinmarker som dyrkes biodynamisk.

Med slike viner puster California Burgund i nakken

I vinkjelleren jobber de svært naturlig med spontangjæring og minst mulig inngripen.

Webster Marquez, Anthony Filiberti og David Low.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer
Matkurs og vinkurs
Winedinner 26. februar i Oslo

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer

Den 26. februar kan du bli med på en unik mat og vinopplevelse. Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Klosteret disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her