Godbiter i pollisten
Må prøves: Californisk pinot noir i virkelig toppklasse

Må prøves: Californisk pinot noir i virkelig toppklasse

Anthill Farms overbeviser med sin store bredde og raffinement, ikke bare for pinot noir, men også chardonnay.
Aase E. Jacobsen
17 September 2016 - 13:37

Nå er det 2014 som gjelder fra denne produsenten. En årgang som jeg ikke oppfatter som like intenst konsentrert som nestenlegendariske 2012, i hvert fall om denne produsenten er målestokken.

Svært kjølig klima

Men som like fullt har gitt veldig gunstige forhold for både pinot noir og chardonnay og etter enkelte eksperters mening sågar bedre enn 2012. Besnærende lekker er uansett en oppsummering av hva du får med Anthills 2014-viner.

Helt på topp er Anthill Campbell Ranch Pinot Noir 2014 som er et veldig sikkert valg om du leter etter en californisk pinot noir som konkurrerer på grand cru-nivå. De klimatiske forholdene kunne imidlertid ikke vært mer forskjellige. For Campbell Ranch er en vinmark som ligger tett på Stillehavet men ved 228 m.o.h. og har derfor en sterk marin påvirkning med kjølig luft hvilket sørger for en ekstra lang vekstsesong.

Det er så kjølig som det ser ut til ved Sonomas kyst.

 

Peter vs Tina Marie

Anthill Peters Vineyard Pinot Noir 2014 kommer fra en vinmark som ligger litt lengre inn i landet og lengre sør i Sonoma, men som på grunn av den spesielle påvirkningen gjennom Petaluma Gap med havtåke som påfører druene lang hengetid på plantene. Det har gitt en veldig delikat og elegant vin med nydelig rød frukt og leskende karakter.

Vinmarken som gir Anthill Tina Marie Pinot Noir 2014 ligger rett nord for Peters Vineyard og er mindre påvirket av havet, men som på grunn av tettere beplantning gir viner med lavere utbytte og dermed større konsentrasjon. Det gjenkjennes i smaken. Tina Marie er fast og konsentrert  og med et godt lagringspotensial.

Gamle chardonnayplanter

Alle disse tre vinene kommer til landet i ørsmå kvanta på samme måte som toppcruene fra Burgund. Bedre tilgjengelighet er det for Anthill Sonoma Coast Pinot Noir 2014 som gir et tverrsnitt av alle siden druene kommer fra flere parseller med mange av de samme egenskapene som for de andre. En lekker og drikkevennlig vin allerede, men som har flere år foran seg.

Det gjelder også Anthill Peugh Vineyard Russian River Vallley Chardonnay 2014 som er en helt spesiell vin. Druene kommer nemlig fra det som antas å være blant de aller eldste chardonnayplantene i California, fra starten av 1940-årene. Smaksmessig gir det en konsentrert vin med veldig god druekarakter, flott frukt og syre. Topp følge til grillet sjømat.

Jobber naturlig

Bak disse flotte representantene for den nordlige delen av California står tre yngre og svært entusiastiske vinmakere Webster Marquez, Anthony Filiberti og David Low. Deres mål var fra starten i 2004 å vise Californias storhet gjennom utvalgte vinmarker som dyrkes biodynamisk.

Med slike viner puster California Burgund i nakken

I vinkjelleren jobber de svært naturlig med spontangjæring og minst mulig inngripen.

Webster Marquez, Anthony Filiberti og David Low.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget
Dagens rett

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget

Prøv denne oppskriften hvor kalkunfileten får følge av rødløksmarmelade og eplesaus. Så kan du lage en vri på høsttakkefesten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her