White guide nordic

Norges beste restauranter

Mat i verdensklasse er den nye åljå i Stavanger. Bare se på denne

Mat i verdensklasse er den nye åljå i Stavanger. Bare se på denne

Maaemo i Oslo topper riktignok listen over Norges beste restauranter, men Oslo peses nå av både Sabi Omakase og Re-Naa i Stavanger som altså har mer å leve av enn olje. Og hakk i hel kommer Trondheim og Bergen.
Aase E. Jacobsen
26 Juni 2017 - 21:41

Stavanger har nå to restauranter i den definitive Norgestoppen  - like mange som Oslo - om vi skal følge White Guide Nordics definisjon på det ypperste, nemlig restauranter som får mer enn 36 poeng for mat og 80 totalt som inkluderer kvalitet på service, miljø og drikkevarer.

Maaemo topper ikke uventet listen, restauranten er tross alt en av to i Norden med tre Michelin-stjerner, men Sabi Omakase er hakk i hel og Kontrast som en veldig god nummer tre. Kontrast som fra før av har en stjerne i Michelin-guiden, er for øvrig en av restaurantene som klatrer mest i år.

Deretter følger det det restauranter fra hele landet på rekke og rad. Av de 10 beste har Oslo seks og av de 20 beste 12. Det er med andre ord en sann glede å se listen over hvordan det står til i restaurant-Norge, at det blomstrer også utenfor hovedstaden.

I årets guide er det 14 nye norske restauranter

Og det til tross for at oljeindustrien som har vært så viktig for særlig kystbyene, fortsatt slikker sine sår. Er mat i verdensklasse omsider på vei til å bli den nye oljen?

Og her er Nordens 20 beste restauranter med tre norske i sin midte

Her er den fulle oversikten:

1 Maaemo,Oslo – 39/95

2 Sabi Omakase, Stavanger – 38/90

3 Kontrast, Oslo – 37/88

4 Re-Naa, Stavanger – 36/87

5 Credo, Trondheim – 36/83

6 Lysverket, Bergen – 33/83

7 Statholdergaarden, Oslo – 33/82

8 Bokbacka, Oslo – 33/79

9 Palace Grill, Oslo – 33/76

10 À L’aise, Oslo – 32/78

11 Arakataka, Oslo – 32/77

11 Happolati, Oslo – 32/77

11 Huset, Svalbard – 32/77

11 Sentralen Restaurant, Oslo – 32/77

15 Restaurant Smak, Tromsø – 32/76

16 Omakase by Alex Cabiao, Oslo – 32/75

16 Pjoltergeist, Oslo – 32/75

18 Astral, Oslo – 31/78

19 Colonialen, Bergen – 30/75

19 Restaurant 1877, Bergen – 30/75

21 Røst Teaterbistro, Trondheim – 34/74

22 Bass Oslo, Oslo – 30/74

23 Theatercaféen (Hotel Continental), Oslo – 28/74

24 Plah Restaurant, Oslo – 32/73

25 Renaa:Matbaren Bistro, Stavanger – 31/73

25 Umami, Harstad – 31/73

27 Publiko, Oslo – 30/73

28 Bekkjarvik Gjestgiveri, Bekkjarvik – 29/73

28 Brutus, Oslo – 29/73

30 Fru K, Oslo – 32/72

31 Babylon Surøl og Sushi, Oslo – 31/72

31 Egget, Stavanger – 31/72

33 Brasserie France, Oslo – 30/72

34 BA 53, Oslo – 29/72

35 De 4 roser, Harstad – 30/71

35 Grand Café (Grand Hotel), Oslo – 30/71

35 Mares, Oslo – 30/71

35 Vaaghals, Oslo – 30/71

39 Hallingstuene, Geilo – 29/71

39 Kamai, Oslo – 29/71

39 TXOTX, Oslo – 29/71

42 Smalhans, Oslo – 28/71

43 NB Sørensen Annen Etage, Stavanger – 32/70

44 Feinschmecker, Oslo – 30/70

44 Jossa mat og drikke, Trondheim – 30/70

46 Tango bar&kjøkken, Stavanger – 31/69

47 Kolonialen Bislett, Oslo – 30/69

47 Strand Restaurant, Stabekk – 30/69

49 Frukt & Grønt, Drammen – 29/69

49 Le Benjamin, Oslo – 29/69

49 Trattoria Popolare, Oslo – 29/69

52 Ekebergrestauranten, Oslo – 28/69

52 Festningen Restaurant, Oslo – 28/69

52 To Rom og Kjøkken, Trondheim – 28/69

55 Brasserie Paleo, Oslo – 30/68

56 Funktionärsmässen, Svalbard – 28/68

57 Mathallen, Tromsø – 31/67

57 Restaurant Fangst, Oslo – 31/67

59 Bon Lío, Oslo – 28/67

59 Caya, Trondheim – 28/67

59 Cornelius Sjømatrestaurant, Bergen – 28/67

59 Fisketorget Stavanger, Stavanger – 28/67

59 Marg og bein, Bergen – 28/67

59 Restaurant Nyt, Bodø – 28/67

59 Skur 33, Oslo – 28/67

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her