White guide nordic

Norges beste restauranter

Mat i verdensklasse er den nye åljå i Stavanger. Bare se på denne

Mat i verdensklasse er den nye åljå i Stavanger. Bare se på denne

Maaemo i Oslo topper riktignok listen over Norges beste restauranter, men Oslo peses nå av både Sabi Omakase og Re-Naa i Stavanger som altså har mer å leve av enn olje. Og hakk i hel kommer Trondheim og Bergen.
Aase E. Jacobsen
26 Juni 2017 - 21:41

Stavanger har nå to restauranter i den definitive Norgestoppen  - like mange som Oslo - om vi skal følge White Guide Nordics definisjon på det ypperste, nemlig restauranter som får mer enn 36 poeng for mat og 80 totalt som inkluderer kvalitet på service, miljø og drikkevarer.

Maaemo topper ikke uventet listen, restauranten er tross alt en av to i Norden med tre Michelin-stjerner, men Sabi Omakase er hakk i hel og Kontrast som en veldig god nummer tre. Kontrast som fra før av har en stjerne i Michelin-guiden, er for øvrig en av restaurantene som klatrer mest i år.

Deretter følger det det restauranter fra hele landet på rekke og rad. Av de 10 beste har Oslo seks og av de 20 beste 12. Det er med andre ord en sann glede å se listen over hvordan det står til i restaurant-Norge, at det blomstrer også utenfor hovedstaden.

I årets guide er det 14 nye norske restauranter

Og det til tross for at oljeindustrien som har vært så viktig for særlig kystbyene, fortsatt slikker sine sår. Er mat i verdensklasse omsider på vei til å bli den nye oljen?

Og her er Nordens 20 beste restauranter med tre norske i sin midte

Her er den fulle oversikten:

1 Maaemo,Oslo – 39/95

2 Sabi Omakase, Stavanger – 38/90

3 Kontrast, Oslo – 37/88

4 Re-Naa, Stavanger – 36/87

5 Credo, Trondheim – 36/83

6 Lysverket, Bergen – 33/83

7 Statholdergaarden, Oslo – 33/82

8 Bokbacka, Oslo – 33/79

9 Palace Grill, Oslo – 33/76

10 À L’aise, Oslo – 32/78

11 Arakataka, Oslo – 32/77

11 Happolati, Oslo – 32/77

11 Huset, Svalbard – 32/77

11 Sentralen Restaurant, Oslo – 32/77

15 Restaurant Smak, Tromsø – 32/76

16 Omakase by Alex Cabiao, Oslo – 32/75

16 Pjoltergeist, Oslo – 32/75

18 Astral, Oslo – 31/78

19 Colonialen, Bergen – 30/75

19 Restaurant 1877, Bergen – 30/75

21 Røst Teaterbistro, Trondheim – 34/74

22 Bass Oslo, Oslo – 30/74

23 Theatercaféen (Hotel Continental), Oslo – 28/74

24 Plah Restaurant, Oslo – 32/73

25 Renaa:Matbaren Bistro, Stavanger – 31/73

25 Umami, Harstad – 31/73

27 Publiko, Oslo – 30/73

28 Bekkjarvik Gjestgiveri, Bekkjarvik – 29/73

28 Brutus, Oslo – 29/73

30 Fru K, Oslo – 32/72

31 Babylon Surøl og Sushi, Oslo – 31/72

31 Egget, Stavanger – 31/72

33 Brasserie France, Oslo – 30/72

34 BA 53, Oslo – 29/72

35 De 4 roser, Harstad – 30/71

35 Grand Café (Grand Hotel), Oslo – 30/71

35 Mares, Oslo – 30/71

35 Vaaghals, Oslo – 30/71

39 Hallingstuene, Geilo – 29/71

39 Kamai, Oslo – 29/71

39 TXOTX, Oslo – 29/71

42 Smalhans, Oslo – 28/71

43 NB Sørensen Annen Etage, Stavanger – 32/70

44 Feinschmecker, Oslo – 30/70

44 Jossa mat og drikke, Trondheim – 30/70

46 Tango bar&kjøkken, Stavanger – 31/69

47 Kolonialen Bislett, Oslo – 30/69

47 Strand Restaurant, Stabekk – 30/69

49 Frukt & Grønt, Drammen – 29/69

49 Le Benjamin, Oslo – 29/69

49 Trattoria Popolare, Oslo – 29/69

52 Ekebergrestauranten, Oslo – 28/69

52 Festningen Restaurant, Oslo – 28/69

52 To Rom og Kjøkken, Trondheim – 28/69

55 Brasserie Paleo, Oslo – 30/68

56 Funktionärsmässen, Svalbard – 28/68

57 Mathallen, Tromsø – 31/67

57 Restaurant Fangst, Oslo – 31/67

59 Bon Lío, Oslo – 28/67

59 Caya, Trondheim – 28/67

59 Cornelius Sjømatrestaurant, Bergen – 28/67

59 Fisketorget Stavanger, Stavanger – 28/67

59 Marg og bein, Bergen – 28/67

59 Restaurant Nyt, Bodø – 28/67

59 Skur 33, Oslo – 28/67

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens beste dessert lager du på grillen
Ukens kake

Sommerens beste dessert lager du på grillen

Smuldrepai og dine favoritter blant sommerens bær får følge av en kaldrørt vaniljekrem - også den hjemmelaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kotelettene en italiensk vri
Dagens rett
Koteletter og pasta med oliven og kapers

Gi kotelettene en italiensk vri

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre svinekoteletter til et festmåltid - og det midt i uka. Følg denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her