Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Nesten helt gresk

Det er på tide å hente frem ferieminnene og lage en gresk aften - om ikke helt som du husker den, så i alle fall nesten.
Aase E. Jacobsen
08 September 2005 - 12:14

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Hvis du tror at ukens rett er av japansk opprinnelse, må du tro om igjen. Den er nemlig gresk, og ordet saganaki er navnet på pannen denne retten lages i. I utgangspunktet kan de fleste råvarer, både fra land og hav, inngå i denne lettlagete tilberedningen. Tomatsausen er nærmest obligatorisk, mens fetaosten er mer sporadisk. Morrpølseskivene er selvsagt en tilsnikelse, men siden de gir retten ekstra bredde i smaken, klarte jeg ikke å motstå fristelsen. Når det gjelder hovedingrediens foreslår jeg tigerreker, vanlige krabbeklør eller de eksklusive kamchatkaklørne. Lommeboken avgjør. Som den vil gjøre det for hvilken vin du velger til.

En skjult skatt
Selv om tilbudet av gresk vin er begredelig i Norge, drister jeg meg til å prøve i alle fall de beste alternativene. Mens retsina alltid (om noen gang?) smaker best på stedet, er de øvrige greske hvitvinene mer anvendelig på våre breddegrader. Vi må ta til takke med den ene som finnes, men den er til gjengjeld svært god. Tsantali Assyrtiko 2004 (20461) er i motsetning til de fleste andre greske hvitviner en kraftig sak. Druene vokser under svært så tøffe forhold på øya Santorini. Vinstokkene vokser i kurvformasjon for at druene skal beskyttes mot den kraftige vinden og selvsagt stekende solen. Jordsmonnet er svært skrint og mineralrikt og setter sitt umiskjennelige preg på den endelige vinen. Mineralpreget er intenst men overdøver ikke den nydelige aprikosfrukten som følges av gode syrer og flott fylde.

Denne vinen er ikke mindre enn en av polets skjulte skatter, og til retten passer den helt utmerket. Den har både fylde, fruktsødme og syre nok til å møte de samme elementene i maten, uavhengig av hvilke skalldyr du velger.

Den minner ikke så lite om gode utgaver av chenin blanc fra Loire. Hvis du virkelig tar spanderbuksene på deg og smeller til med kamchatka i saganaki'en, så kan du godt velge den fantastiske Clos de Saint Yves 1999 (47387) fra Baumard. En stor og rik vin som egentlig er altfor ung til å nytes nå, chenin blanc-druen eldes nemlig utrolig godt. Med tiden kommer mineralpreget mer og mer frem sammen med honning og bivokslignende toner.

Rødt passer også fint
Et annet og rimeligere nordeuropeisk alternativ er østerrikske Graf von Kreuzen Grüner Veltliner 2006 (20701). Den har ikke på langt nær samme fylde som de to andre, men er en frisk og behagelig løsning. Spesielt hvis du velger det rimeligste løsningen på retten, nemlig tigerreker.

Men denne retten passer, skalldyrene til tross, også fint til en rødvin. Forutsatt at den er på den saftige, bærfruktige siden. Det beste greske alternativet, Tsantalis Nemea 2003 (6177) er en helt grei vin som fungerer rimelig bra til maten siden den er både bløt og saftig. Husk å servere den lett avkjølt.

Mer vellykket er norditalienske Vajra Langhe Rosso 2012 (31236) fra Vajra som med sin ungdommelige bærprakt, flotte syrer og bløte tanniner gjør dette til en svært god kombinasjon. Også denne vinen bør serveres ved 14-15 grader.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Saganaki-skalldyr - med norsk vri

original.jpg

Fremgangsmåte

Lag tomatsaus ved å frese løk, hvitløk, gulrot og stangselleri samt paprika i olivenolje til mykt. Tilsett hvitvin og kok inn. Hell tomatboksens innhold i kjelen og la småkoke i 10 minutter.

Kok opp fiskekraften i en annen kjele og la den koke til halvparten gjenstår. Alternativt kan du bruke fiske- eller grønnsaksbuljong. Tilsett tomatsausen og kok opp. Smak til med salt og pepper. Spe eventuelt med litt vann hvis den blir for tykk.

Varm olivenolje i en vid panne og fres rekene raskt på hver side. Hell over tomatsausen. Hvis du velger krabbe, tilsettes den sammen med tomatsausen. Tilsett fetaterningene og morrpølseskivene og gi et raskt oppkok. Dryss over finhakket persille. Server med godt brød og gjerne en grønn salat.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1129503705.jpg
Ukens drink

Denne varmer godt etter skituren

Det fine er at du kan bruke whiskyen du har i skapet. Drinken vil forandre karakter etter hvoedingrediensen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

collage-16x9.jpg
Godbiter i pollisten

Gi skreimåltidet er skikkelig løft med disse vinene

Mens burgundere er blitt for dyre for de fleste, er fortsatt topp chablis gode kjøp, som med disse nykommerne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her