Godbiter i pollisten
Noen av høstens aller beste kjøp kommer fra Sicilia

Noen av høstens aller beste kjøp kommer fra Sicilia

Fra høytliggende vinmarker under vulkanen Etna kommer disse lekkerbiskenene som koster mye mindre enn tilsvarende kvalitet fra andre deler av Europa.
Aase E. Jacobsen
23 Oktober 2016 - 15:39

Bare navnet på Terre Nere Etna Rosso Santo Spirito 2014 antyder at dette er en spesiell vin. Vinstokkene som er et sted mellom 50 og 100 år gamle vokser i dyp vulkansk aske som ifølge produsenten en ekstra finkornet, omtrent som talkum. Det har gitt en vin med utrolig kompleksitet og uttalt mineralkarakter.

Les mer om Terre Nere her

Ved 800 til 900 m.o.h. er vekstsesongen lang og de store variasjonene i dag- og nattemperaturer sikrer gode syrenivåer. Den nordvendte beliggenheten gjør at druene ikke blir kokt den nådeløse solsteken til tross. Men den store munnfølelsen, fine tanninstrukturen og ekstra sødmen forteller om perfekte forhold.

Snø er ikke uvanlig i Santo Spirito.

Bli kjent med dette spesielle området

Det gir seg ekstra godt uttrykk i den hvitvinen fra samme vinmark som først kommer i 2015-årgang i november. Noe det er all grunn til å se fram til hvis den blir på nivå med vinen fra 2014, og det er det all grunn til å forvente. 2015 bød på ekstremt høye temperaturer i juli, men i høyden dempes effekten av dette. Det rapporteres om generelt god konsentrasjon i vinene fra Sicilia i dette året. Men vi må altså vente noen uker for å få svar på hva effekten har vært på de hvite.

En forsmak på 2015 får du imidlertid med Terre Nere Etna Rosato 2015. Så selv om den altså er laget av røde druer fra en varm årgang, har den veldig god friskhet og renhet i frukten. En rosé som kan nytes selv når som høsttemperaturene gjør seg gjeldende.

Fra nabovinmarken til Santo Spirito kommer Terre Nere Etna Rosso Guardiola 2014 som er minst like god, om enn enda mer røykpreget. Frukten er rett og slett nydelig. En vin du ikke glemmer så lett. De klimatiske forholdene i denne vinmarken er som i Santo Spirito, bortsett fra jordsmonnet som er et helt annet med vulkansk sand og litt aske blandet med basaltsteiner. Vinmarken er dessuten brattere og dermed tettere terrassert.

Fra den bratte Guardiola-vinmarken.

Gå for magnum

Begge disse vinene har en veldig god lagringsevne. 2005-årgangen av Guardiola smaker fortreffelig i dag med få tegn til aldring. Derfor bør du absolutt vurdere disse vinene i magnumutgave, som jo er enda mer interessant å legge innerst i kjelleren.

Lagringsdyktig er også Terre Neres «enkleste» rødvin, Terre Nere Etna Rosso 2014, som får sine druer fra et utvalg av produsentens mange parseller. Nok en lekkerbisken med mye av de samme egenskapene som de to andre, men bare litt mindre av alt. Den er med sin svært så gunstige prislapp, en vin som er super å drikke nå.

Veldig gamle vinstokker i Feudo di Mezzo.

Terre Nere har til sammen 10 parseller fordelt på 27 hektar og fire «cru-er». Santo Spirito og Guardiola er allerede nevnt. I tillegg finnes Calderara Sottana og Feudo di Mezzo som begge er så å si like imponerende som de to andre i aktuell 2014-årgang. Her er det bare å tenke ja takk til alt, for samtlige kjennetegnes av stor dybde og veldig godt lagringspotensial.

Sammenlignes med Burgund

Cru-systemet Terre Nere har brukt siden starten i 2002, er fra 2012 godkjent på høyeste nivå, altså italienske vinmyndigheter. Det er derfor først i de senere år at Etnas høytliggende vinmarkers unike karakter er kommunisert ut til markedet. Terre Nere kaller selv området for Middelhavets Côte d’Or – det beste fra Burgund.

Den største forskjellen er at prisene fortsatt holdes på et veldig gunstig nivå. Dette unike vinområdet med de helt spesielle topografiske og klimatiske forholdene fortjener faktisk verdensarvstatus like godt som Burgund. Har du ikke vært der ennå, bør du kjenne din besøkelsestid. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her